Zo blij als F-jes

11-2-2013 20:05

Door Hasko van Dalen

De bijzondere geschiedenis van een eenvoudige goal

 

In de blessuretijd van het duel tegen AZ stormden Jean-Paul Boëtius en Tony de Vilhena gezamenlijk op AZ-doelman Esteban af. Het publiek ging staan en klom op de kuipstoeltjes. Boëtius had de bal aan de voet, Vilhena liep links van hem. Het afmaken was kinderspel, maar tóch: precies op tijd schoof Jean-Paul de bal naar zijn maatje. Daarop tekende Tony de 3-1 aan en stelde de winst op AZ veilig. Het stadion ontplofte.

 

F-jes

De beide spelers vierden de goal uitbundig. Heel even leken ze weer de jongetjes die in de F1 van Feyenoord samenspeelden en kampioen werden. Waarschijnlijk is dit het meest succesvolle jeugdteam uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Maar liefst vier spelers uit dat team behoren inmiddels tot de selectie van Ronald Koeman. Naast Vilhena en  Boëtius zijn dat Terence Kongolo en Anass Achahbar. Het hadden er twee meer kunnen zijn, maar Kyle Ebecilio en Karim Rekik kozen voor een buitenlands avontuur. 

 

Jeugdopleiding

Vilhena en Boëtius vierden de goal onder meer met hun vroegere jeugdtrainer Erwin Pinas. Deze vrolijke, Surinaamse positieveling had als trainer het geluk dat hij in het seizoen 2002-2003 met deze zes uitzonderlijke talenten mocht werken. Pinas was ruim 22 jaar actief bij Feyenoord als trainer van de D- en de F-jeugd, eerst bij de Sportclub, later bij de jeugdopleiding. Een echte Feyenoorder en niet zo'n beetje ook. Door een conflict met het toen nieuw aangetreden hoofd jeugdopleidingen Stanley Brard moest hij het veld ruimen. Tegenwoordig is hij jeugdtrainer bij Sparta. Nu zijn vroegere pupillen zijn doorgebroken zoekt de pers hem regelmatig op om verhalen te horen over die beginperiode. Het is ook iets heel bijzonders. In het Nederlands elftal onder de 19, dat volgend jaar naar het Europees kampioenschap gaat, zitten waarschijnlijk alle zes de vroegere F-jes, plus nog Nathan Aké, die een jaar later bij de Feyenoord-jeugd kwam. Wie de topspelers van morgen wil zien moet dus echt een keer op zaterdagmiddag een bezoek aan Varkenoord brengen.

 

Stanley Brard

Het succes van de jeugdopleiding van Feyenoord is deels uit nood geboren. Er is geen geld voor dure transfers. Zo heeft ook dat nadeel een voordeel, om met een Amsterdammer te spreken die ooit een jaar voor Feyenoord speelde. In dat jaar werd hij, de genoemde Amsterdammer, ondersteund door een linksbuiten die er volgens het legioen helemaal niets van kon. Inderdaad - dezelfde Stanley Brard die sinds 2005 hoofd jeugdopleidingen is. Een groot deel van het succes van de jeugdopleiding kan op zijn conto worden geschreven. Ook in het buitenland is dat niet onopgemerkt gebleven. Het is zelfs tot in Azerbeidzjan doorgedrongen. Het totaal onbekende FC Gabala uit dat land heeft hem een mega-aanbieding gedaan om bij die club de jeugdopleiding op te gaan zetten. Een snelle blik op internet leert dat hun eerste elftal uit een allegaartje aan nationaliteiten bestaat, dus een goed jeugdopleiding is daar hard nodig. Of Brard het ook doet, weet hij zelf nog niet. Maar zelfs als hij gaat, zal het nog heel lang duren voor het publiek in het stadion van Gabala kan zien hoe twee van hun als pupillen begonnen jeugdspelers samen op de keeper van de tegenstanders afstormen en een goal scoren.

 

foto / Voetbalzone.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel