We wonnen weer eens...

6-10-2014 21:55

Door Hasko van Dalen

Het Feyenoord-publiek was bijna vergeten hoe het ook alweer voelde: een eenvoudige thuiszege. FC Groningen gaf zich zondag tamelijk gewillig over. Onze vaste verslaggever, Hasko van Dalen, noteerde weer sfeervolle details en aardige anekdotes rond de 4-0-overwinning.   

Het was zondagmiddag prachtig weer. Waarschijnlijk de laatste mooie nazomerdag van het jaar. De Kuip zat opnieuw tjokvol. Met zonnebril en petje op keek ik naar de wedstrijd tegen FC Groningen. Feyenoord domineerde. Groningen kwam er niet aan te pas. De 4-0 uitslag was volkomen terecht. Het betekende de eerste thuiszege van deze competitie. Geen enkele reden tot klagen dus. Toch ontbrak de euforie. Ik merkte het aan de reacties om mij heen in Vak V. We gingen niet uit ons dak. Zo’n ontlading zie je meestal alleen als de ploeg met veel en pijn moeite in de laatste fase alsnog de winst grijpt. Nu was er geen moment echte spanning in het duel. Dus applaudisseerden we na afloop wat plichtmatig. Het is ook nooit goed.

 

Spelletjes zijn belangrijker

Het jongetje dat samen met zijn moeder voor mij zat op Vak V had in ieder geval last van het gebrek aan spektakel. Ik denk dat hij een jaar of zes was. In het begin volgde hij de wedstrijd intensief, maar toen de schermutselingen voor beide doelen uitbleven zakte zijn aandacht weg. Hij begon spelletjes te spelen op de smartphone van zijn moeder. Bij het eerste doelpunt veerde hij op en legde de telefoon weer weg. Niet lang daarna was het weer spelletjes geblazen. Dat bleef zo tot de rode kaart en de 2-0. Daarna heeft hij glunderend de wedstrijd uitgekeken. Bij elke goal juichte hij vrolijk mee. Maar ik zag hem niet meer enthousiast op zijn stoeltje springen. Hij leek de zege heel gewoontjes te vinden.

 

Bijzondere mascotte

Er waren trouwens opvallend veel vaders en moeders die deze zondag hun kinderen mee naar het stadion hadden genomen. Mooi voor de aanwas van onze supportersschare. Hoe jonger ze in De Kuip komen, hoe beter het is. Ook de jongens (en soms ook meisjes) die bij het begin van de wedstrijd met de spelers en het arbitrale duo het veld opkomen, doen een onvergetelijke indruk op. Wie ooit op het hoofdveld heeft gestaan terwijl 44.000 duizend toeschouwers het “Hand in Hand Kameraden” brulden vergeet dat nooit meer. Ongetwijfeld geldt dat ook voor Nick, die deze zondag wedstrijdmascotte was. Hij lijdt aan de spierziekte Duchenne. Daarom werd hij door scheidsrechter Van Sichem het veld opgedragen. Een heel mooi gebaar.

 

Andere aanvoerdersband

Een bijzonder gebaar was ook de aanvoerdersband die Jordy Clasie droeg. Bij de supporters heerste grote onvrede over de zwarte aanvoerdersband die sponsor Adidas beschikbaar had gesteld tijdens de eerste wedstrijden. Op hun verzoek is een nieuwe aanvoerdersband ontworpen, met als basiskleur het groen uit het logo van Rotterdam gekozen. Bovendien wordt voortaan voor elke wedstrijd een unieke band gemaakt, waarop ook de specifieke wedstrijd staat afgedrukt. Die band wordt na afloop door de aanvoerder van een handtekening voorzien en daarna verloot onder supporters.  

 

Arme Karsdorp

Tussen alle leuke en mooie momenten door hadden we ook wat medelijden met Rick Karsdorp. Hij is een van die talenten, die van Varkenoord komen. Vorig seizoen werd hij uitgeroepen tot beste speler van de landelijke A-jeugd. Inmiddels heeft hij een profcontract en viel al enkele keren in, zoals in de uitwedstrijd tegen Beşiktaş, als vervanger van Jordy Clasie. Meestal loopt hij echter voor niets warm langs de zijlijn. Soms bijna de hele tweede helft. Ook tegen Groningen deed hij zijn oefeningen en trok vol overgave zijn sprintjes. Toen hij naar de dug-out terugging dachten we dat hij zou mogen invallen om de laatste minuten vol te maken. Fred Rutten gaf echter de voorkeur aan Tony Vilhena.

 

Op Vak V vonden we dat sneu voor Rick. Waarschijnlijk was hij de enige Feyenoorder die met een vervelend gevoel naar huis ging. 

 

Afbeelding / www.feyenoordpings.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel