Varkenoord is Amsterdammers de baas

23-10-2012 11:12

Door Hasko van Dalen

Vooruitblik op De Klassieker

 

Aanstaande zondag vindt In de Kuip de klassieker Feyenoord-Ajax plaats. Een clash tussen twee kweekvijvers van talent. Waarbij de opleiding van Varkenoord op dit moment het meest geroemd wordt.

 

Terwijl Oranje in de Kuip tegen Andorra speelde zat ik op Texel. Daar bezocht ik de 25ste editie van het jaarlijkse Blues Festival. Een feest voor krasse knarren zoals ik. Met muziek die Johan Derksen aan zal spreken. Hij draait dit genre regelmatig op Radio Rijnmond in zijn programma “Muziek voor Volwassenen”. Ik heb hem niet op het eiland gezien. Waarschijnlijk moest hij op radio of tv commentaar leveren op de verrichtingen van het Nederlands elftal. Het zal ongetwijfeld ongezouten kritiek zijn geweest. Derksen neemt zelden een blad voor de mond.

 

Schaken: veel kritiek

Zo vond hij het onbegrijpelijk dat dertiger Ruben Schaken als debutant voor Oranje werd opgeroepen. Nu is het voor Feyenoorders altijd al moeilijker om in het Nederlands elftal te komen. Als een Ajax speler in één wedstrijd drie goede voorzetten aflevert is de landelijke pers (Volkskrant, Parool, Telegraaf, Trouw) er als de kippen bij om te schrijven dat hij geselecteerd moet worden. Bij Schaken was er zelfs na drie goede voorzetten en een goal nog forse kritiek. Derksen vond hem niet goed genoeg als international.

 

Jack & de Martins Indi-fanclub

Veel positiever was zijn oordeel over Bruno Martins Indi. Ook Jack van Gelder was lovend over diens optreden in Oranje. Hij wilde zelfs voorzitter worden van de Martins Indi fanclub. Het moet niet gekker worden. Toch mogen we er als Feyenoordaanhangers best een beetje trots op zijn. Onze club heeft van de nood een deugd gemaakt. Jarenlang zag ik op Varkenoord het ene na het andere talent schitteren in de jeugd. Meestal stokte de doorgroei zodra de speler 2e jaar A-speler was. De stap naar De Kuip bleek telkens veel te groot. Bovendien investeerde de club veel liever in Argentijnen of spelers zoals Tati Montoya en Patrico Graff of in spelers met één oog, zoals Sixto Rovina. Door de financiële malaise is het nu niet meer mogelijk op die manier geld over de balk te smijten. Dus krijgt eindelijk onze eigen jeugd een kans.

 

Jeugdopleiding superieur

We hoeven het ook helemaal niet meer van aankopen te hebben. Op Varkenoord wordt de laatste jaren heel goed werk verricht. Het is terug te zien in alle vertegenwoordigende elftallen. Bij Jong Oranje zaten Jordy Clasie, Kelvin Leerdam en Miquel Nelom, terwijl ook de op Varkenoord opgeleide Jeffrey Bruma, Jerson Cabral, Ricky van Haaren en Georginio Wijnaldum tot de selectie behoorden. Ook bij Onder 19 zitten de nodige Feyenoorders, zoals Anass Achahbar, Jean-Paul Boëtius, Boy de Jong, Terence Kongolo, Tony Trindade de Vilhena en Lucas Woudenberg. Ook oud-Feyenoorder Nathan Aké, die tegenwoordig bij Chelsea speelt, behoorde tot de selectie die onlangs een toernooi in Polen speelde. De overgang naar De Kuip is bovendien veel makkelijker geworden. Daardoor heeft Varkenoord nu zijn naam als kweekvijver van nieuw talent gevestigd. Onze opleiding wordt zelfs als voorbeeld gesteld aan de in het verleden zo geprezen jeugdopleiding van Ajax. Laten we hopen dat onze talenten ook zondag die Amsterdammers de baas zijn.

 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel