Van de hemel in De Kuip naar de hel van Sittard

7-10-2019 02:11

Door Hasko van Dalen

‘Ups’ en ‘downs’ is nog een te vriendelijke omschrijving voor wat Feyenoord-fans in het seizoen ‘19/’20 meemaken. Ook de afgelopen week werden alles niveaus, van hoog tot laag, weer ruimschoots aangeraakt. Hasko van Dalen brengt de schommelingen in kaart.

Eindelijk was er donderdag weer eens een ouderwetse zinderende Europese voetbal avond in De Kuip. Een strijdend en ploeterend Feyenoord, kansen over en weer, maar op het eind een dik verdiende overwinning. Zelfs op Vak V bleef bijna iedereen tot na het laatste fluitsignaal zitten om de spelers daarna een staande ovatie te kunnen geven. Het was genieten.

Vooraf waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen. Als Feyenoord supporter zit je het hele seizoen door in achtbaan van emoties. Een week geleden werd de ploeg van trainer Jaap Stam in de eigen Kuip door AZ van de grasmat geveegd. Op alle fronten kwamen de spelers tekort. Zondag volgde tegen FC Twente wel weer herstel met een schitterende 5-1 overwinning, maar daarbij deed de zwakte van de tegenstander ook een duit in het zakje. Volgens alle kenners was FC Porto een tegenstander van een heel ander kaliber. Er werd voortdurend herhaald dat die ploeg vorig seizoen pas in de kwartfinale van de Champions League werd uitgeschakeld door de latere winnaar Liverpool. Op Vak V heerste daarom voor aanvang een wat merkwaardige stemming. Er was hoop dat Feyenoord goed voor de dag zou komen, zoals tegen FC Twente, maar vrees dat het weer een afgang zou worden als tegen AZ.

Nieuw Varkenoord

Gek genoeg waren er bij begin van de wedstrijd ook nog hele wat lege plekken te zien in De Kuip. Ook op Vak V zat het nog niet vol. Het aanvangstijd van vijf minuten voor zeven in de avond was daar debet aan. Het is vrijwel onmogelijk om op een doordeweekse middag rond etenstijd Rotterdam per auto te bereiken vanwege de files tot kilometers ver in de wijde omtrek. Bovendien zijn de winkels tot 6 uur open en ook kantoormensen moeten meestal nog tot na vijven werken. Dus ontbraken bij het eerste fluitsignaal een paar bekende gezichten. Voor een PMDS was al bijna helemaal geen tijd. Dat PMDS vindt sinds begin deze maand plaats op het nieuwe Varkenoord. Een schitterend complex waar zowel de Sportclub Feyenoord als de Feyenoord Academy tegenwoordig hun thuisbasis hebben. Het is er voorafgaand aan elke wedstrijd gezellig druk en veel minder benauwend dan de vroegere kantine. De mensenmassa is veel beter gespreid, omdat de ruimte waar de supporters zich kunnen ophouden veel groter is, mede door het dakterras en de tribunes waarop je overdekt kunt zitten. Dit schitterende complex steekt net als trainingsaccommodatie 1908 schril af tegen de deplorabele staat waarin De Kuip verkeert. Tijdens de afgelopen wedstrijden gutste de regen als kleine watervalletjes door de naden in de overkapping naar beneden. Een gênant gezicht. Volgens voorstanders van Feyenoord City een teken dat Feyenoord echt toe is aan een nieuw stadion. Volgens de liefhebbers van de Kuip een bewijs dat de directie het stadion moedwillig laat verpauperen om zo hun plan voor het megalomane nieuwe stadion door te drukken. Het tekent de tweespalt die er in het legioen is over het idee van spelen in een nieuw stadion.

Aandelen stadion

Die tweespalt kwam ook tot uitdrukking in de strijd over het besluit van het bestuur van Sportclub Feyenoord om de aandelen in stadion Feyenoord af te splitsen en over te laten gaan in een nieuwe Stichting. De Sportclub bezit al sinds jaar en dag een meerderheid van de aandelen in de Kuip. Voor renovatie van de Kuip of de bouw van een nieuw stadion is dat een struikelblok. Investeerders willen niet instappen als er een meerderheidsaandeelhouder is, die elk besluit kan blokkeren. Daarom is het idee geboren om de aandelen af te splitsen. Dat is tegen het zere been van een grote groep supporters, die daarin gesteund wordt door de Stichting Vrienden van de Kuip. Zij deden een bod van 15 miljoen voor die aandelen. Een door de Sportclub ingestelde Toetsingscommissie, waarvan ik ook deel uitmaakte, heeft geoordeeld dat dit geen solide bod was en het niet in het belang zou zijn van de continuïteit van de Sportclub om daarop in te gaan. De aandelen komen nu uiteindelijk in handen van een stichting waarin zowel de Sportclub Feyenoord, als Stadion Feyenoord en de betaald voetbalorganisatie Feyenoord zijn verenigd. Ze zijn nu dus weer helemaal van de Feyenoord familie.

Heerlijke Kuip

Of dat ook betekent dat het nieuwe stadion in Feyenoord City nu een stap dichterbij gekomen is, blijft afwachten. Er gaat nog heel wat water door de Maas voor het zover is. Eerst moet de politiek nog zijn zegje doen en moet de financiering rondkomen. Tot zolang zitten we nog heerlijk in De Kuip. Niet altijd op een plaatsje in de zon en soms totaal verregend, zeker op de parterrevakken. Op avonden zoals gisteren maakt dat allemaal niet uit. Het was weer onvergetelijk mooi. De zakjes drop en de kauwgommetjes tegen de stress gingen rond op Vak V. Zingen, juichen, klappen, springen en zelfs een beetje huilen van geluk. Ik zag het allemaal om me heen gebeuren op Vak V. We vielen elkaar als wildvreemden weer gelukzalig in de armen. Op dat soort avonden is De Kuip het mooiste plekje op aarde.

De hel van Sittard

Wat iedere supporter met kennis van de club al vreesde en voorspelde gebeurde de zondag erna. Feyenoord verloor van degradatiekandidaat Fortuna Sittard. Een ploeg die dit seizoen nog geen wedstrijd had gewonnen. Zelfs scoren lukte die ploeg maar matig, maar tegen Feyenoord kregen ze vooral in de eerste helft legio kansen. De verdediging van Feyenoord was weer een lachertje. Je snapt niet waarom Jaap Stam blijft vasthouden aan Botteghin, met een aankoop van 7 miljoen, Senesi, op de bank. Bovendien speelden de backs weer zo ver naar voren, dat ook Ié in de problemen kwam. Hij verslikte zich al in de eerste minuut. Wat verder opviel was de slappe instelling van veel spelers. Tapia deed alles in wandeltempo, Berghuis strooide met slechte passes Je weet dat het in het dna van de club zit om tegen degradatiekandidaten te verliezen. Komt elk seizoen voor, maar dit was wel heel schrijnend. Op het middenveld klopte de bezetting helemaal niet. Mark Diemers had vrij spel. Kwestie van slechte analyse van de tegenstander. Zo faalde iedereen aan de kant van Feyenoord en gingen we in een paar dagen van de hemel in De Kuip naar de hel van Sittard.

Afbeelding / www.sofascore.com

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel