Terechte winst in topper

23-3-2015 08:59

Door Hasko van Dalen

Feyenoord won eindelijk eens een échte topper, 2-1 tegen PSV. Maar Hasko richt zich, zoals gewoonlijk, vooral op de randverschijnselen, waarmee hij een dwarsdoorsnede geeft van de gevoelstemperatuur bij Feyenoord en de aanhang. Léést en oordeelt!  

 

Bij de eerste goal van Anass Achahbar ging Jan Dirk Stouten van Radio Rijnmond helemaal uit zijn dak. Tijdens de wedstrijd kon ik dat niet horen, maar toen ik hem na afloop in de catacomben tegenkwam, beloofde ik het fragment op internet op te zoeken en af te luisteren. Het was inderdaad volledige extase. Ook wees ik hem en Dennis van Ierssel nog even op het feit dat er in de topper elf op Varkenoord opgeleide spelers die op het veld stonden, acht aan de kant van Feyenoord en 3 aan de kant van PSV. Natuurlijk wisten zij dit al. Zij vormen het vaste koppel dat voor Radio Rijnmond verslag doet van de wedstrijden van Feyenoord.

 

Het koppel Gudde/Van Merwijk

Dat soort vaste koppeltjes zijn bij Feyenoord heel gewoon. Elke veertien dagen zie ik dezelfde mannen met hun vaste maatje, vaders en moeders met zonen of dochters en stelletjes die naast hun liefde voor elkaar ook hun liefde voor Feyenoord delen. Zo bezoek ik de wedstrijden altijd samen met mijn zoon. Een vast discussiepunt daarbij is de (ver)nieuwbouw van het stadion. Deze zondag hadden we daar ook weer gesprekstof voor. Bij de opkomst van de elftallen liet het TIFO-team namelijk een immens spandoek zien met daarop de velden waarop Feyenoord sinds de oprichting heeft gespeeld inclusief jaartallen en als sluitstuk een vernieuwde Kuip met alleen maar vraagtekens in het jaartal.

De (ver)nieuwbouw van het stadion is immers een ware soap geworden. Tussen mijn zoon en mij zijn de meningen over de keuze tussen een nieuw stadion of renovatie van De Kuip verdeeld. Net als bij de hele achterban van Feyenoord. Over één ding zijn we het echter roerend eens. De manier waarop voorzitter Eric Gudde en stadiondirecteur Jan van Merwijk deze klus hebben aangepakt is hemeltergend slecht. Niet voor niets schreef columnist Sjoerd Moussou in het AD over een autistische organisatie. We vinden het overigens helemaal geen straf dat we nu de komende jaren nog elke thuiswedstrijd in een niet gerenoveerde De Kuip moeten zitten. Er is geen mooier stadion denkbaar.

 

Het koppel Van Gastel/Van Bronckhorst

Ook deze zondag zinderde het stadion weer. Het gezang, de aanmoedigen, afkeurend gefluit, gejuich bij de goals, ze bezorgden menig supporter opnieuw kippenvel. De vreugde explosies na de 1-0 en de 2-0 van Anass Achahbar waren onbeschrijfelijk mooi. Trainer Fred Rutten had hem in zijn laatste topper in dienst van Feyenoord een basisplaats bezorgd en dat vertrouwen betaalde hij dubbel en dik terug. Toch treurt er niemand meer om het vertrek van Rutten. De fans kijken reikhalzend uit naar het moment waarop wordt aangekondigd dat het koppel Jan-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst het roer volgend seizoen overnemen. Vooral van Van Gastel wordt veel verwacht omdat hij de spelers van Varkenoord door en door kent. Wie zag hoe talenten als Karsdorp, Verbeek en Kongolo zich deze middag staande hielden weet dat er daar nog meer van dit soort briljantjes moeten rondlopen. Laten we daar dus ruim baan voor maken, dat is beter dan mislukte aankopen zoals Bilal.

 

Het koppel Kuyt/Guidetti

Overigens was er ook voor aanvang van de wedstrijd nog dolle pret om een duo dat per parachute de Kuip kwam binnengevlogen. De voorste man was blond en op Vak V werd direct geroepen dat Dirk Kuyt eindelijk kwam binnenvliegen. Het tekent hoezeer de hoop daarop is gevestigd. Al vanaf het moment dat bekend werd dat hij mogelijk terugkomt in De Kuip hangt het spandoek met zijn naam er weer. De laatste weken hangt daar het spandoek voor John Guidetti naast. Ook hem zien we op Vak V graag terugkeren op het oude nest. Wellicht hebben we dan wat meer in de melk te brokkelen in de competitie. Aan meedoen om de titelstrijd, zoals Martin van Geel als doelstelling formuleerde, zijn we dit seizoen helemaal niet toegekomen. Het hoogst haalbare is nog de derde plaats, die recht geeft op rechtstreekse plaatsing voor de voorronde Europa League. Maar zelfs dat wordt nog een hele klus met de hete adem van AZ in de nek. Met Pasen treft Feyenoord die ploeg in Alkmaar en daarna weten we meer.

 

Nu kunnen we even twee weken genieten van de winst op de aanstaande landskampioen en de fraaie goals van Anass Achahbar.

 

Afbeelding / www.fr-fans.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel