Stadsderby werd pittig tussendoortje

23-2-2015 11:49

Door Hasko van Dalen

Ook Feyenoord-Excelsior leverde op ‘vakkie V’ weer een betrouwbare temperatuurmeting op van de emotionele huishouding bij de stadionclub. Hasko van Dalen zat, als altijd, op de voorste rij en doet nauwkeurig verslag.  

 

Op Vak V namen we de wedstrijd tegen standgenoot Excelsior op voorhand niet al te serieus. Tijdens de warming up werd er vooral gesproken over de Europa League wedstrijd tegen AS Roma. Menigeen had tijdens de eerste helft in z’n rats gezeten en gevreesd voor een forse afstraffing. De ommekeer na rust was onverwacht. Het doelpunt van Kazim ook. Volgens de voetbalexperts de enige keer dat hij de bal in de zestien goed raakte. We maalden er niet om. De gesprekken gingen nu over de kans die we hadden om komende donderdag te winnen en een ronde verder te komen.

 

Romeinse ellende

Natuurlijk kwamen ook de rellen in Rome ter sprake. Niemand op Vak V had een goed woord over voor de relschoppers die onze club opnieuw in diskrediet hebben gebracht. Een aantal van ons wist zich nog de rellen in het Franse Nancy te herinneren. Die hadden tot gevolg dat Feyenoord dat één seizoen niet meer mocht meedoen in de strijd om de UEFA Cup. Die rellen speelden zich echter af in het stadion. Nu was het daarbuiten en dus onderneemt de UEFA gelukkig geen actie. Feit blijft dat de naam van Feyenoord opnieuw is besmeurd. Al werd er ook op gewezen dat men ook bij de organisatie in Rome de nodige steken had laten vallen. Wat mij vooral opviel is dat er zoveel beelden over de rellen op internet circuleren en ook zoveel tegenstrijdige verhalen over de werkelijke gebeurtenissen. Af en toe lijkt het wel op een propagandaoorlog tussen Feyenoord supporters, Romeinse autoriteiten en het bestuur van Feyenoord. Ook de supporters van AS Roma slaken inmiddels oorlogstaal uit. Het wordt komende donderdag dus een heet avondje.

 

Erbarmelijk spel

Wil Feyenoord een kans maken om een ronde verder te komen, dan zal het zeker beter moeten spelen dan in Rome en in de eerste helft van de stadsderby tussen Feyenoord en Excelsior. Vooral de eerste dertig minuten keken we op Vak V herhaaldelijk wanhopig naar elkaar. Er was geen lijn in het spel van de thuisclub te bespeuren. Excelsior kwam door defensief geklungel op een 0-2 voorsprong, terwijl wij zelf nog geen echte kans hadden gehad. Bij rust had het zelfs al 0-4 kunnen staan. Khalid Boulahrouz faalde opzichtig. Hij werd in de rust terecht gewisseld. Na de pauze werd de achterstand met kunst- en vliegwerk goedgemaakt. Er was een rode kaart en een penalty voor nodig om de aansluiting te krijgen. Daarna kon Excelsior het niet meer belopen. Het resultaat was een 3-2 overwinning. Fraai werd het van Feyenoord kant echter nooit.

 

Trainer ligt onder vuur

Volgens de statistieken had Feyenoord in deze wedstrijd 77,9% balbezit. Het hoogste gemiddelde in de Eredivisie tot nu toe. Dat record kon ons gestolen worden. Op Vak V werden we doodziek van de herhaalde terugspeelballen, tikjes breed en eindeloos gebrei op het middenveld. Het ergste is echter dat het team met de huidige speelwijze nauwelijks kansen creëert en, als er al een kans komt, over te weinig scorend vermogen beschikt.

 

Witte zakdoekjes

Er kwamen nog geen witte zakdoekjes tevoorschijn, maar het gemopper over de speelwijze van het elftal was duidelijk hoorbaar. Dus werden ook alle geruchten over een mogelijke trainerswissel en vermeende slechte verstandhouding tussen Fred Rutten en zijn assistenten nog eens aangehaald. Plus de wonderlijke actie van de sponsors, die in het vliegtuig naar Rome achter zijn rug wel balorig met witte zakdoekjes hadden zitten zwaaien. Kennelijk broeit er iets bij de club, waar wij als buitenstaanders nog geen weet van hebben. In ieder geval is duidelijk dat de trainer onder vuur ligt.

 

Na komende zondag krijgen we duidelijkheid of de club met hem verder gaat. Op dat besluit zal het tussendoortje tegen Excelsior geen invloed hebben. 

 

Afbeelding / www.fr-fans.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel