Schandalige vertoning in De Kuip

27-2-2015 13:18

Door Hasko van Dalen

Heel Nederland keek mee naar de returnwedstrijd Feyenoord-AS Roma, deels vanwege de eerdere rellen in de binnenstad van Rome. Niet alleen de media bezweken zowat onder de spanning, ook de Feyenoord-fans en de Franse scheidsrechter Clément Turpin gingen kopje onder. Verslag van een totaalbelevenis. 

 

Europees voetbal in De Kuip heeft iets magisch. Er gebeurt altijd wel iets bijzonders. Vrijwel elke Feyenoord supporter kan zich de wedstrijd tegen Olympic Marseille herinneren. Toen werd Kees van Wonderen al na 6 minuten met rood van het veld gestuurd. Daarna ontplofte De Kuip en zweepte het legioen de thuisploeg op naar een 3-0 overwinning. Van recenter datum is de winnende goal van Elvis Manu tegen FC Zorja Loehansk, waardoor Feyenoord de groepsfase van de Europa league behaalde. Op zulke momenten trilt en deint De Kuip. 

 

Opwarmertje door DJ Paul

Zo’n fantastische sfeer hing er ook voorafgaand aan de wedstrijd tegen AS Roma. Ondanks de enorme files, lange rijen voor de kassa en gestaag neerdalende regen hadden de supporters er duidelijk zin. Het TIFO team had weer een prachtige actie voorbereid met serpentines en vlaggen. Bovendien werden we opgewarmd door housemuziek van de Rotterdamse DJ Paul Estak. Even wat anders dan good old Lee Towers. Heel bijzonder is dat de UEFA vooraf wilde weten welke muziek hij precies ging draaien. Men vreesde kennelijk dat hij de fans van Feyenoord teveel op zou zwepen. Italiaanse kranten schreven zelfs al over een hooligan DJ. Nou, opzwepend was die lekker dreunende muziek zeker. Het bracht ons in een prima stemming voor de wedstrijd.

 

Partijdige Franse scheidsrechter

Helaas werd die wedstrijd ontsierd door één man, de Franse scheidsrechter Clément Turpin. Hij floot opvallend partijdig. Een rake elleboogstoot op Kazim-Richards liet hij onbestraft, terwijl hij voor elk wissewasje tegen Feyenoord en in het voordeel van AS Roma floot. Helemaal potsierlijk werd het toen hij Michell te Vrede een rode kaart gaf voor een niet hele zware overtreding, maar later een Roma speler voor een regelrechte aanslag slechts geel liet zien. Er werd op Vak V druk gespeculeerd over de vraag of de UEFA hem soms opdracht had gegeven Feyenoord te laten verliezen, vanwege het wangedrag van de supporters in Rome, een week eerder.

 

Weer een paar hersenloze supporters

Helaas liet een deel van de toeschouwers zich ook dit keer van hun slechtste kant zien. Natuurlijk was er na de onterecht rode kaart voor Te Vrede alle aanleiding voor een forse woede-uitbarsting. Maar ook al fluit de scheidsrechter nog zo opzichtig partijdig, dan nog moet je geen voorwerpen op het veld gooien. In de eerste helft was er al een waarschuwing gegeven, toen uit vak Z een opblaasbare banaan op het veld werd gegooid. Nu waren er weer een stel hersenloze “supporters” die met aanstekers, halfvolle bierglazen, munten en andere spullen naar spelers en assistent-scheidsrechters gooiden. Het zorgde ervoor dat het duel gestaakt moest worden. Tijdens de staking werd er nota bene ook nog een vuurwerkbom op het veld gegooid, uit hetzelfde vak waaruit eerder ook  met vuurwerk werd gegooid, waardoor een steward gewond raakte. Zo kan Feyenoord ongetwijfeld weer een forse boete tegemoet zien. Die  hersenloze “supporters” kunnen helaas niet bedenken dat ze met hun wangedrag hun club ernstig duperen.

 

Teleurgesteld huiswaarts

Op Vak V zagen we het helemaal niet meer zitten toen de wedstrijd werd gestaakt. Omdat we regelmatig straffen hebben gehad, vreesden sommigen dat we uitgesloten zouden kunnen worden van verdere deelname aan Europees voetbal. Eerder was dat al gebeurd na de rellen in Nancy.  Gelukkig werd de wedstrijd na een afkoelingsperiode weer hervat. Daarna kwam het geloof in voortzetting van het Europese avontuur weer terug, toen Manu de gelijkmaker scoorde. Het stadion ontplofte als vanouds. De tribunes trilden. Helaas was de vreugde maar van korte duur. AS Roma maakte snel de 1-2 en daarmee was het sprookje uit. We gingen teleurgesteld naar huis.

 

Al met al was het een schandalige vertoning door het partijdige fluiten van de scheidsrechters en het wangedrag van sommige toeschouwers. Toch waren we ook trots op onze ploeg die met tien man tegen elf spelers van AS Roma en een zes man sterk, partijdig Frans arbiterskorps bijzonder goed voor de dag was gekomen. 

 

Afbeelding / www.fr-fans.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel