Puike winst tegen PEC

3-11-2014 17:32

Door Hasko van Dalen

De Feyenoord-spelers groeien naar elkaar toe. Indi en De Vrij worden nú al niet meer gemist. Deze en nog veel meer treffende observaties in dit wedstrijdverslag van onze onvolprezen Feyenoord-watcher Hasko van Dalen.  

 

Het eerste wat mij gevraagd werd toen ik zaterdagavond aankwam op Vak V, was of ik de goals van Guidetti had gezien. Midweeks scoorde hij een hattrick voor de beker en zaterdagmiddag de winnende treffer voor Celtic. Helaas durfde Feyenoord hem deze zomer niet te contracteren. Er waren twijfels over zijn fysieke gesteldheid. Veel fans verlangen nog steeds naar zijn terugkeer in de Kuip. Zelfs een Guidetti op halve kracht was beter geweest dan wat wij nu in de spits hebben lopen. Ook zaterdagavond was menigeen er in de rust van overtuigd dat we met een betere spits al ruim voor hadden gestaan. De 0-0 ruststand was het enige minpuntje. Verder hadden we weinig reden tot klagen. De mensen die op weg gingen naar drank, kroketten of toiletten waren over het algemeen positief gestemd. We dachten het met deze elf wel te kunnen redden.

 

We telden een halve kans voor PEC

Uiteindelijk kregen we ook gelijk. Feyenoord speelde een puike wedstrijd. Vooral de defensie kreeg complimenten. Een van de vaste gasten op Vak V merkte op dat we het duo De Vrij/Martins Indi niet eens misten. Terence Kongolo en Sven van Beek deden het inderdaad voortreffelijk. Net zoals in andere wedstrijden gaven ze bijna niets weg. Samen met mijn buren telden we slechts een halve kans voor tegenstander PEC Zwolle. Inmiddels hebben we nu al 6 “clean sheets”, dat zijn wedstrijden zonder tegengoal. Omdat Sven van Beek uit mijn woonplaats Gouda komt heb ik een extra zwak voor hem. Al had ik niet direct door dat hij de 1-0 scoorde. Ik wist pas dat hij de maker was toen hij jubelend met de armen wijd als een vliegtuig over het veld rende en het uitschreeuwde van plezier. Een heel ouderwetse manier van juichen, die je meestal alleen nog bij de jeugd ziet.

 

Het Kameraadjes-universum

Er zaten zaterdagavond trouwens heel wat jeugdige supporters in de met 47.500 mensen gevulde Kuip. Het duel was de eerste Kameraadjeswedstrijd van dit seizoen. De Kameraadjes is de club voor supporters van Feyenoord die nog geen 15 zijn. De junior club bestaat al 15 jaar en telt ruim 20.000 jonge leden. Ze hebben hun eigen clubpas, krant en nieuwsbrief. Er worden daarnaast allerlei activiteiten georganiseerd en ze maken kans op een gratis kaart voor een competitiewedstrijd. Zo’n duizend Kameraadjes waren aanwezig bij het duel tegen PEC Zwolle. Ze werden in het stadion welkom geheten door mascotte Coentje. Bovendien ontvingen ze het boekje “Welkom in De Kuip”. Daarin konden ze hun eigen wedstrijdverslag maken. Ongetwijfeld was dat positief gekleurd, want Feyenoord won verdiend met 2-0.De Kameraadjes gingen helemaal uit hun dak.

 

Geen wanklank over Zwarte Piet

Ook op Vak V waren we tevreden. Met een verwijzing naar al die nog in Sinterklaas gelovende juichende kinderen zei iemand dat we dit keer aan niemand een Zwarte Piet hoefden uit te delen. Ja, dat kan nog op de tribune bij Feyenoord, dolletjes maken over Zwarte Piet. Zowel in De Kuip als bij de jeugdopleiding en Sportclub op Varkenoord is Feyenoord i een multiculturele samenleving in het klein. De club is een mengelmoes van spelers uit allerlei landen, met allerlei geloven en uiteenlopende huidskleur. Zoiets kan alleen goed gaan als iedereen elkaars achtergronden en rituelen respecteert. Dus wordt ook het Sinterklaasfeest uitbundig gevierd. Vorig jaar was er een heuse Sinterklaasfilm voor de Kameraadjes, waaraan de hele selectie meedeed, ook alle gekleurde spelers. Bijna drieduizend Kameraadjes waren op het Sinterklaasfeest in het Topsportcentrum en zagen Sinterklaas samen met een Zwarte Piet per bakfiets naar De Kuip komen. Op Varkenoord houdt men voor de F-jes een Pepernotentoernooi, en daarna komt de Sint met echte Zwarte Pieten. Nog nooit is daar een wanklank over gevallen.

 

Ook dit jaar zet men die traditie voort. 

 

Afbeelding / www.fr-fans-nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel