Pispaaltjes

14-11-2012 09:56

Door Hasko van Dalen

Korte inventaris van 't opportunisme der voetbalanalitici & het beïnvloedbare voetvolk

 

Afgelopen zondag was het reuze gezellig in de Kuip. Feyenoord won met ruime cijfers van Roda JC. Over die wedstrijd wil ik het hier niet hebben. Wel over de manier waarop sportjournalisten en het legioen sommige Feyenoord spelers het ene moment als pispaaltjes behandelen en het andere moment toejuichen.

 

Laat ik beginnen met Ron Vlaar en Karim El Ahmadi, waarvan voor de wedstrijd afscheid werd genomen.  Vlaar was begin van het vorig seizoen het pispaaltje van de sportjournalisten vanwege zijn rol bij het gedwongen vertrek van Mario Been. Karim El Ahmadi was twee seizoenen geleden het pispaaltje van het legioen vanwege zijn hoge salaris en magere prestaties. Hoe anders luidde het oordeel na afloop van het voorbije seizoen. Beide spelers leverden een belangrijke bijdrage aan de tweede plaats van Feyenoord in de competitie. Sportjournalisten en supporters vinden nu dat Feyenoord door hun vertrek naar het Engelse Aston Villa aan kwaliteit heeft ingeboet.

Lex Immers
Eén van de vervangers van Karim op het middenveld van Feyenoord heet Lex Immers. Hij is de nieuwe pispaal van het legioen. Ook zondag waren de wegwerpgebaren en het geweeklaag weer niet van de lucht. Haagse 'Lexie' mist in de ogen van het legioen het vereiste niveau en teveel kansen. Of de kritiek op Lex terecht is, blijft de vraag. Hij werkt ontzettend hard en staat wel vaak op de goede plaats. Toen hij tegen NEC een hattrick scoorde stond iedereen op de banken. Inmiddels heeft hij dit seizoen al 7 goals gemaakt. Ter vergelijking: de zo geprezen middenvelder Otman Bakal maakte er in het hele vorige seizoen maar 9. Karim El Ahmadi scoorde in vier seizoenen slechts 4 keer.

 

Joris Mathijsen

De sportjournalisten hebben ook een nieuwe pispaal gevonden. Hij heet Joris Mathijsen. In het TV-programma Voetbal International en in het Algemeen Dagblad laat men niet na te wijzen op zijn forse salaris in combinatie met zijn matige presteren. Men verkondigt keer op keer dat hij de ontwikkeling van jonge spelers in de weg staat en geen leider is. Volgens trainer Ronald Koeman is er sprake van stemmingmakerij. Daar leek het ook wel heel erg op. Waarom plaatst het AD anders een twee pagina’s groot artikel met kritiek op de centrale verdediger, de dag voor de wedstrijd tegen  Roda JC?. Kennelijk wil die krant graag stoken in de kleedkamer en onrust zaaien op de tribunes. In dat laatste zijn ze een beetje geslaagd. Afgelopen zondag zat er op de tribune een man die bij elke mislukte pass van Mathijsen luidkeels smadelijk riep: ”Lekker Joris”. Ergerlijk gewoon. Alsof ander spelers geen foute passes gaven.

 

Graziano Pellè

Ook Graziano Pellè was lange tijd een pispaaltje bij Voetbal International. Inmiddels heeft hij de critici de mond gesnoerd. Afgelopen zondag speelde Pellè de eerste helft geweldig. Hij scoorde twee keer en in de tweede helft zette hij met een sublieme pass Jordy Clasie alleen voor de keeper. Het mooiste was echter zijn eerste goal. In de eerste aanval vanaf de aftrap schoot hij de bal schitterend in de bovenhoek. Zelfs René van der Gijp, die altijd kritiek levert op de slechte aftrappen in de Eredivisie, moest toegeven dat deze aftrap uitmuntend was.

 

Er blijkt maar weer eens uit dat alles in het voetbal razendsnel kan veranderen. Het ene moment ben je de pispaal, het volgende de held. Daarom mogen de critici op televisie en op de tribune best eens wat bescheidener en genuanceerder zijn. 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel