Opgezadeld met sfeerloze betonkolos?

20-9-2012 10:48

Door Hasko van Dalen

Ras-Feyenoorder Hasko van Dalen doet 'van binnenuit' verslag van de gevoelens en gebeurtenissen rondom de oude en nieuwe Kuip, inclusief práchtige foto.

 

Het plan van de directie van De Kuip en het bestuur van Feyenoord om een nieuw stadion te bouwen op Varkenoord roept veel emoties op. Supporters hebben de actiegroep “Red De Kuip” opgericht. Na enig aarzelen heb ik hun actie ook ondersteund. De wedstrijd Feyenoord-PEC Zwolle was vooral interessant om wat er op de tribunes gebeurde. Al voor de start hing er een spandoek over de reclameborden van de tweede ring van de Maastribune, met de tekst: ”Mensen die een nieuw stadion willen bouwen kunnen geen echte Feyenoorders zijn”. Die uitspraak is afkomstig van ras-Feyenoorder Wim van Hanegem. Bij de opkomst van de elftallen werd een spandoek van de actiegroep “Red de Kuip” over het scorebord gehangen. Ook elders in het stadion hingen spandoeken. Bovendien werd tijdens de wedstrijd door de supporters hartstochtelijk gezongen: “De Kuip die is van ons”.

 

Nieuwbouwplannen

Al die spandoeken en spreekkoren waren een reactie op de plannen voor een nieuw stadion. Feyenoord en de directie van De Kuip willen een nieuw stadion bouwen op Varkenoord, het complex van Sportclub Feyenoord. Zij stellen dat de huidige Kuip verouderd is en willen meer commerciële mogelijkheden. Dat nieuwe stadion moet in 2018 klaar zijn. Het krijgt een capaciteit van 63.000 toeschouwers en een uitschuifbaar dak. De kosten van de nieuwbouw worden geraamd op 300 miljoen euro. Ook het bestuur van de Sportclub is het daar kennelijk mee eens. Voorzitter Aad van der Laan treedt in november af om plaats te maken voor vers bloed. Als reden geeft hij ondermeer op dat er een enorme klus staat te wachten met de bouw van een nieuw stadion op Varkenoord.

 

Actiegroep

De supporters zijn het er helemaal niet mee eens. Zij willen hun Kuip behouden. Er is een actiecomité opgericht met de titel “Red de Kuip”. Een groep architecten en bouwkundigen heeft voor hen een plan voor renovatie van de Kuip ontwikkeld. Kern van dat plan is het dak, dat in 1997 werd geplaatst, op te vijzelen en van buitenaf met een scharnierconstructie een nieuwe ring boven de tweede ring te brengen. Daarop kan het dak dan weer steunen. Aan die derde ring worden speciale sky-loges worden gehangen om de exploitatie van het stadion te vergoten. Ook de gemeentepolitiek loopt warm voor dit plan. Leefbaar Rotterdam en de PvdA, willen dat de renovatie van De Kuip serieus bekeken wordt.

 

Petitie getekend

Inmiddels hebben al bijna 10.000 mensen de petitie “Red de Kuip” getekend. Zij willen de unieke sfeer van de Kuip behouden. Dat wil ik ook. Het is het enige echte voetbalstadion van ons land. Je moet er niet aan denken dat we door nieuwbouw worden opgezadeld met een sfeerloze betonkolos zoals in Amsterdam staat. Maar ik weet ook dat de catacomben van de Kuip het beeld bieden van een uitgeleefd stadion. De faciliteiten zijn niet meer van deze tijd. De sponsorruimten blijven ver achter bij wat de eerste beste provincieclub met een moderner stadion kan bieden. Daarom was ik niet vies van de nieuwbouwplannen. Er zijn ook voorbeelden van nieuwbouw die wel geslaagd is. Neem de Allianz Arena van München. Maar als het mogelijk is om via renovatie de unieke sfeer van de Kuip te behouden en toch voor moderne voorzieningen te zorgen, dan ga ik daarvoor. Dus heb ik na enig aarzelen de petitie van “Red de Kuip” ook ondertekend. .

 

 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel