NAC was even bijzaak...

10-3-2015 10:45

Door Hasko van Dalen

Hoewel Feyenoord niet goed speelde, won het zondag gemakkelijk van NAC (3-0). Alle tijd om de blik te verleggen naar Varkenoord, kersvers talent Calvin Verdonk, het zegenrijke Hawkeye-systeem, aanhoudend wangedrag en de stroeve verhouding tussen clubleiding en supporters.   

De onderste rijen van Vak V worden bevolkt door heel wat supporters die, net al ik, een binding hebben met Sportclub Feyenoord. Een deel daarvan bezoekt ook trouw de wedstrijden van de Feyenoord-jeugd op Varkenoord. Zij waren dan ook de enigen die niet hun wenkbrauwen fronsten toen Peter Houtman een kwartier voor tijd in de wedstrijd tegen NAC aankondigde dat linksback Lucas Woudenberg werd vervangen door een speler met de naam Calvin Verdonk. De rest van De Kuip keek vragend om zich heen. De naam van deze speler stond niet eens bij de selectiespelers in het WedstrijdMagazine. Inmiddels weet heel Nederland dat het hier gaat om nieuw talent uit de Feyenoord-opleiding. Een spelertje dat al sinds de F-jes op Varkenoord rondloopt. Het resultaat was dat Feyenoord speelde met een achterhoede die het in z’n geheel zelf had opgeleid op Varkenoord.

 

Wangedrag moet stoppen

Die kraamkamer van onze nieuwe talenten moeten we dus koesteren. Jammer genoeg doen niet alle supporters dat. Onder het motto “You’ll never drink alone” komen veel supporters voor de wedstrijd samen op Varkenoord voor een Pre Match Drinking Session (PMDS). Ook voor mij is dit het vaste vertrekpunt voor een wedstrijd van Feyenoord. Er wordt volop gezongen en het bier vloeit rijkelijk. Om het allemaal gezellig te houden zijn er drie simpele huisregels: geen glaswerk, geen vuurwerk (en al helemaal niet op het veld) en geen vernielingen. Helaas zijn er elk weekend weer aso’s die zich niet aan die simpele regels kunnen houden. Het is nu al zo ver gekomen dat het bestuur van de Sportclub de tribune op Varkenoord voorafgaand aan de wedstrijd tegen NAC gesloten moest houden. Het wordt tijd dat dit wangedrag stopt.

 

Opblaasbare bananen

Op Vak V vonden we het onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen zijn die het in hun hoofd halen om de spullen van hun eigen club te vernielen of bekers vol bier of urine, vuurwerk en andere spullen naar het arbitrale trio en op het veld te gooien. Gelukkig was er deze zondag geen enkele aanleiding voor. Via het nieuwe Hawkeye-systeem kregen we zelfs een doelpunt toegekend, dat veel toeschouwers niet hebben waargenomen. Wel was de sinds de wedstrijd tegen AS Roma beruchte opblaasbanaan alom aanwezig. De supportersvereniging had hiertoe opgeroepen als protest tegen de aanklacht van racisme door de UEFA. Zij wijzen erop dat het gaat om een lange traditie. Inderdaad zie ik op Vak W regelmatig opblaasbare bananen, strandballen, luchtbedden, zwembanden, knuppels en dolfijnen door de lucht vliegen. Wat de zin ervan is ontgaat mij volledig. Afgelopen zondag werden de bananen door een stel jeugdige supporters vooral gebruikt om voor de lol op elkaar in te hakken. Ze hadden meer oog voor die activiteit dan voor de wedstrijd. Je vraagt je af waarom ze dan naar De Kuip komen. Als ze zo graag met opblaasbananen willen spelen, kunnen ze beter naar Monkey Town gaan.

 

Ferme taal van burgemeester

Volgens Burgemeester Aboutaleb is het wangedrag van een deel van de supporters een teken dat het bestuur van Feyenoord de eigen achterban niet onder controle heeft. De oorzaak daarvan ligt volgens hem mede in de machtsstrijd die gaande is tussen clubbestuur en supporters. Hoewel voorzitter Eric Gudde zegt zich niet in de woorden van de burgemeester te herkennen, weten wij op Vak V wel beter. Het botert al tijden niet tussen supporters en clubbestuur. Met grote regelmaat gaan er dingen mis. De communicatie vanuit Feyenoord is af en toe ook bedroevend en tenenkrommend. Overigens niet alleen richting supporters. Kijk maar eens naar de klucht rond het komende vertrek van Fred Rutten. Op elke opleiding tot communicatiedeskundige zal dat voortaan als voorbeeld dienen hoe je absoluut niet te werk moet gaan.

 

Op Vak V waren we blij dat er nu op verzoek van D66 een onderzoek komt naar de relatie tussen club en supporters. Hopelijk levert dat voor beide partijen een duidelijk beeld op, maar komen er vooral verbetervoorstellen. Daar zijn we het meest bij gebaat.

 

Afbeelding / www.fr-fans.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel