Morele winnaar krijgt geen punten

22-9-2014 20:27

Door Hasko van Dalen

Door de ogen van Hasko van Dalen wordt de verloren Klassieker tot zijn ware (ditmaal zeer positieve) proporties ingedikt. Lees deze pleister op de wonde van de 0-1. 

 

Afgelopen week verscheen hij opeens in de media, president-commissaris Dick van Well van Feyenoord. Volgens hem is het reëel dat Martin van Geel meedoen om het kampioenschap als doelstelling heeft uitgesproken. Hij zou het lekker vinden om in mei eindelijk weer eens met zijn allen naar de Coolsingel te kunnen. Natuurlijk zou ik dat ook graag willen en met mij alle Feyenoord supporters. Maar we moeten de realiteit niet uit het oog verliezen. Iedereen die in het stadion is geweest tijdens de wedstrijden tegen Luhansk en Willem II heeft kunnen zien dat de huidige selectie onevenwichtig van samenstelling is en kwaliteit tekort komt voor de titelrace.

 

Ludiek plaatje - mag niet!

Toch blijven echte Feyenoord supporters altijd hoop houden. Zeker als de klassieker op het programma staat. Ook ik was er afgelopen zondag vroeg bij. De Kuip was bij het begin van de warming up nog maar half gevuld, want voor de toegangspoortjes stonden lange rijen. Toch zat de stemming er al goed in. Met elkaar produceerden we een orkaan van gefluit en gejoel toen de keepers van de tegenstander op het veld verschenen. Nog luider waren de aanmoedigingen toen onze eigen jongens uit de tunnel kwamen. We waren er helemaal klaar voor. Er klonk ook een oorverdovend boegeroep vanaf de tribunes toen een paar suppoosten een spandoek weghaalden dat aan de tweede ring boven Vak V hing. Waarom de directie van Feyenoord of De Kuip er aanstoot aan nam is volstrekt onduidelijk. Het was een ludiek plaatje, dat voorstelde hoe onze club de Amsterdamse tegenstander zou opvreten. Kennelijk zijn dergelijke huis-tuin-en-keuken uitspattingen niet meer geoorloofd. Zo mist de leiding van de club wel de kans op wat meer sympathie bij de supporters.

 

Mijn en dijn 

We gingen ook helemaal uit ons dak bij de opkomst van de elftallen. Die was weer spectaculair, met vuurwerk, groene rook en duizenden vlaggen. Ook op Vak V stonden we er uitbundig mee te zwaaien. Het vuurwerk was door Feyenoord zelf georganiseerd. De vlaggen door het beroemde TIFO team, dat bekend staat om de prachtige sfeeracties en megaspandoeken.Helaas konden we tijdens de wedstrijd niet opnieuw met onze vlaggen zwaaien om een doelpunt van Feyenoord te vieren. Enkele supporters kunnen dat later dit jaar nog wel thuis doen. Zij namen na afloop een vlag mee naar huis. Dat was niet de bedoeling. Die vlaggen moesten terug naar het TIFO team, zodat ze volgende keer weer gebruikt kunnen worden. Helaas wist niet elke supporter het verschil tussen mijn en dijn.

 

'We keken elkaar tevreden aan' 

Zelf heb ik alleen het Wedstrijdmagazine mee naar huis genomen. In de Kuip had ik geen tijd om het te lezen. Het was veel te spannend. Feyenoord speelde de beste wedstrijd sinds tijden. De aartsrivaal uit Amsterdam werd op alle fronten afgetroefd. Trainer Fred Rutten had de nodige wijzigingen in de opstelling en in de tactiek aangebracht. Ze pakten allemaal goed uit. Er zat weer lijn in het spel, je kon een strijdplan ontdekken en alle spelers knokten op hun positie voor wat ze waard waren. Het regende kansen, zelfs nog in de 94ste minuut. Eens temeer deed zich te gemis voelen van een goede spits. We mogen er niet het hele seizoen over blijven zeuren, maar het feit dat Martin van Geel er niet in is geslaagd om een goede vervanger te vinden voor Graziano Pellè breekt ons op. Toch was er na afloop een luid applaus van het legioen. Zelfs in Vak V keken we elkaar tevreden aan. We hadden dan wel verloren, maar we hadden ook in tijden niet zo goed gespeeld. Eigenlijk waren wij de morele winnaar.

 

Helaas krijg je daar geen punten voor. 

 

Afbeelding / Marco van Gennep (het spandoek dat niet door de beugel kon)

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel