Méér begrip voor Martin van Geel

28-9-2015 12:20

Door Hasko van Dalen

Op de Feyenoord-fora is technisch directeur Martin van Geel vaak de gebeten hond. Gelukkig heeft ‘onze’ Hasko van Dalen uitgebreid met hem kunnen spreken, waardoor in ieder gavel één fan meer begrip voor hem heeft gekregen. Dát, en de voorspoedige start van dit seizoen, zijn de hoofdonderwerpen van deze bijdrage.

 

Toegegeven, afgelopen zomer had ik nog weinig fiducie in dit siezoen. De uitschakeling voor Europees voetbal dreunde lang na. Tijdens de traditionele barbecue ter afsluiting van het seizoen bij Sportclub Feyenoord kwam ik toevallig in gesprek met technisch directeur Martin van Geel. Een mooie gelegenheid om eens te praten over de kritiek die ik mijn blogs op hem en op het beleid van de club heb geuit. Het werd een geanimeerd gesprek. Van Geel ging de kritiek niet uit de weg en discussieerde vrij inhoudelijk met mij. De inhoud van het besprokene zal ik verder niet met u delen, maar ik heb het enorm gewaardeerd. In ieder geval kreeg ik meer begrip voor zijn positie en keuzes. Alleen over twee dingen werden we het absoluut niet eens: de contractverlenging voor Kazim-Richards en de afwijzing van Michiel Kramer als potentiële spits.

 

Elftal oogt solide

Maar dat was toen. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en ziet de wereld er anders uit. Kazim zit op de reservebank en Kramer is vaste spits. Zowel tijdens de bekerwedstrijd tegen PEC als de competitiewedstrijd tegen diezelfde tegenstander heb ik met genoegen zitten kijken. Het elftal oogt solide en de spelers strijden voor iedere meter. Met Dirk Kuyt als grote aanjager voorop. Daarmee is ook mijn kritiek van begin dit seizoen verstomd. Toen ergerde ik mij eraan dat aankopen werden gedaan die onze eigen jeugd in de weg zitten. Vorig seizoen was dat al zo met de komst van Bilal, die ten koste ging van Boëtius. Dit seizoen kwam Simon Gustafson, die Vilhena in de weg zit. Toen Feyenoord geen geld had werd voorrang gegeven aan de eigen jeugd. Nu er wel weer geld was leek men terug te keren naar de oude tijden waarin (te) veel geld werd gespendeerd aan spelers met onduidelijke signatuur die alleen maar de eigen jeugd in de weg zaten. Zo werden oor de achterhoede werden Van der Heijden en Botteghin aangetrokken, die het succesvolle centrale duo Van Beek/Kongolo uit elkaar leken te drijven en Karsdorp zijn plaats leken te gaan kosten.

 

Gio doet het prima

Aanvankelijk leek Giovanni van Bronckhorst dezelfde beginnersfouten te maken als Cocu bij PSV, namelijk veelvuldig wisselen en vooral in de spits. Het werd een beetje erg onrustig. Na al dat heen en weer geschuif lijkt zijn elftal nu eindelijk vaste vorm te hebben aangenomen. Het centrale duo staat als een huis, Rick Karsdorp ontwikkelt zich spectaculair  en we hebben bovendien met Elia een speler die voor veel dreiging en individuele acties zorgt. Kortom, het zit allemaal goed in elkaar op dit moment en ik ben blij dat iemand als Botteghin invalt wanneer Van Beek het veld moet verlaten. Vroeger werden we van wissels juist zwakker. Gio is trouwens ook in interviews een verademing vergeleken bij vorig seizoen. Hij staat de pers ten minste normaal te woord en er komt zelden onzin uit zijn mond. De incidenten die er geweest zijn met Kazim en Elia heeft hij, in mijn ogen, keurig opgelost.

 

Toch kleine kritiekpuntjes

Maar ik zou geen Nederlander zijn als ik toch nog niet iets te klagen had. Het zijn drie punten, die wellicht klein lijken, maar niettemin belangrijk zijn. Het eerste punt betreft de eeuwig durende soap rond de (ver)nieuwbouw van De Kuip. Het bestuur onder leiding van Gudde heeft dat dossier volledig verprutst. Nu worden we opeens weer bestookt met verhalen over plannen van Rem Koolhaas. Het duurt niet lang meer of we ontdekken dat dit ook luchtkastelen zijn. Ik zou willen dat er eindelijk eens een daadkrachtige aanpak van dit dossier kwam. Het tweede punt is het belabberde PR-beleid van de club. De hoop dat met de huidige bezetting in het Maasgebouw ooit nog verbeterd heb ik opgegeven. Misschien grijpt er eindelijk eens iemand in. Die kan direct werken aan mijn derde kritiekpunt: de belabberde relatie met de supporters. Het hondstrouwe publiek heeft ervoor gezorgd dat elke thuiswedstrijd tot nu toe uitverkocht was en ook de krakers tegen Ajax zullen een volle bak opleveren. Dan mag de club als tegenprestatie die supporters ook wel wat serieuzer nemen en volwassener behandelen.

 

Nu is het moddergooien over en weer en dat is nooit goed. 

 

Afbeelding / www.youtube.com

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel