Magie van de laatste minuut

1-10-2012 21:17

Door Hasko van Dalen

De laatste minuut van een voetbalwedstrijd kan voor een speler uitmaken of hij schlemiel of held wordt. Dat ontdekten Jacob van den Belt (RVVH) en Lex Immers (Feyenoord) afgelopen week. 

 

Wat had ik afgelopen woensdag te doen met Jacob van den Belt, de keeper van RVVH uit Ridderkerk.In het seizoen '88/'89 zag ik hem voor het eerst in de F-jes van Feyenoord. Hij wist toen al dat hij later keeper wilde worden. Uiteindelijk heeft hij het ook, inderdaad, tot profvoetballer geschopt. Eerst bij RBC Roosendaal en later bij VVV. Erg veel wedstrijden speelde hij voor die clubs niet. Daarna ging hij dan ook zwerven langs amateurclubs als DOTO en ASWH. Vervolgens kwam hij alsnog in het eerste elftal van Sportclub Feyenoord. In 2011 stapte hij over naar RVVH. Met die ploeg speelde hij in de KNVB-beker tegen het 'grote' FC Twente. Een ongelijke strijd van amateurs tegen profs. Toch hield RVVH heel lang stand en Van den Belt keepte goed. Tot er in de laatste minuut een terugspeelbal kwam. In plaats van die bal weg te rammen, dacht Jacob even Luc Castaignos uit te kunnen kappen. De actie mislukte volledig en Twente ging met de winst aan de haal. Zo werd Jacob van den Belt in de laatste minuut van de wedstrijd de schlemiel van de avond.

 

Lex Immers

Heel ander verging het Lex Immers, de nieuwe middenvelder van Feyenoord. Tot nu toe speelde hij niet bijster goed en miste veel kansen. Het gemor onder de supporters nam met de week toe. Zelfs op TV Rijnmond werd openlijk betwijfeld of hij een goed aankoop was. Zowel Martin van Geel als Ronald Koeman sprongen voor hem in de bres. Net zoals voor andere aankopen, die nog niet allemaal brachten wat er van ze verwacht werd. We moesten geduld hebben, vertelden ze. Het zou wel komen. Nou hebben Feyenoord-supporters per definitie weinig geduld, maar gelukkig werd dat geduld ook niet lang meer op de proef gesteld. In de blessuretijd van de verlenging van de bekerwedstrijd tegen NEC in Nijmegen, liet Lex Immers de kritiek even verstommen. Hij scoorde de winnende goal. Zo werd hij in de laatste minuut van de wedstrijd de held van de avond.

 

Zaterdag

Het is altijd interessant om te zien wat zo’n gebeurtenis in de laatste minuut van een bekerwedstrijd met een speler doet. Dus keek ik afgelopen zaterdag met bijzondere interesse naar zowel RVVH als Feyenoord. RVVH speelde ‘s middags tegen het Vlaardingse Zwaluwen. Na een 0-0 ruststand won de ploeg met 2-1. Jacob van den Belt keepte niet, want onder de lat stond Danny Spelde. Hoe het nu met de arme Jacob gesteld is, weet ik dus niet. Met Lex Immers ging het wél uitstekend. Voor hem lijkt de ban gebroken. In de eerste helft miste hij nog een kans, doordat hij net voorlangs schoot. In de tweede helft maakte hij, in de goal waarachter de harde kern Feyenoord-supporters zit, maar liefst drie goals, waaronder een fantastische kopbal. Uitzinnig deelde hij zijn vreugde met de fans en trots als een pauw liep hij met de bal onder zijn shirt het veld af.

 

Zo zie je maar dat de laatste minuut een ‘extra dimensie’ heeft, iemand kan maken én breken. Knoop dus nooit voortijdig de veters van je schoenen los, maar gá ervoor tot het bittere einde!  

 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel