Lauwe aanloop naar het nieuwe Feyenoord-seizoen

2-8-2019 11:05

Door Hasko van Dalen

Ongebruikelijke matheid kenmerkt de voorbereiding - een persoonlijk verslag van Kuip-correspondent Hasko van Dalen

Feyenoord speelde deze voorbereiding drie oefenwedstrijden in De Kuip. Er werd geen enkele keer gewonnen en alle drie keren was het stadion matig gevuld. Veel vast supporters lieten het afweten. Op Vak V was er ruimte genoeg voor eenmalige bezoekers. Het gaf een heel ander beeld dan van de toeschouwers en het vertonde spel dan wanneer het vak bevolkt is met de vaste trouwe supporters.

Bij alle drie oefenwedstrijden was ik veel te vroeg in het stadion aanwezig. De eerste reden was dat er geen PMDS op Varkenoord kon plaatsvinden. Het oude vertrouwde Varkenoord wordt namelijk afgebroken. Eind augustus opent de club een gloednieuw complex voor de Sportclub en Feyenoord Academy. Het oude terrein bood alle keren een wat troosteloze aanblik. Tussen de tegels door tierde het onkruid welig, aan een kant van het complex waren de vroegere kantine en woonhuizen, waarin ooit onder andere Hans Kraay en Bas Ras woonden, al afgebroken en in het hoofdgebouw stonden allerlei min of meer afgedankte spullen uit de inventaris klaar voor een veiling door FRFC1908, waarvan de opbrengst naar de jeugdopleiding van de Sportclub gaat. Ik heb er met enige weemoed naar staan kijken, want ik heb er heel wat voetstappen en herinneringen liggen. Maar al te lang erbij stilstaan had ook weinig zin, dus ging ik maar wat vroeger naar de Kuip.

Vreemd volk op Vak V

Die Kuip was zo’n uur voor de wedstrijd nog akelig leeg. Dat was de tweede reden waarom ik ruim op tijd op was. De gebruikelijke files naar De Kuip ontbraken. Er was nauwelijks drukte op de weg was en zelfs parkeren ging moeiteloos. De animo onder supporters was gering. Bij de wedstrijden tegen Panathinaikos en Angers waren seizoenkaarten ook niet geldig en de meeste vaste klanten hadden kennelijk het geld niet over voor een kaartje. Bovendien was het vakantie. Tegen Southampton waren seizoenkaarten wel geldig en dus zat het direct wat voller. Maar voor de relatieve buitenstaander was het kennelijk juist een uitje. Dus zag ik de nodige vreemde gezichten op Vak V. Bij de wedstrijd tegen Southampton zat er een vader met een zoontje van vijf die helemaal uit Groningen waren gekomen om ook een keer Feyenoord in De Kuip aan het werk te kunnen zien. Ondanks het verlies van zijn club was het ventje behoorlijk onder de indruk van deze belevenis. Tegen Angers trof ik het heel wat minder. Achter mij zat een echtpaar dat vrienden uit een Engelstalig land mee had genomen. Kennelijk zagen die twee echtparen elkaar niet vaak, want er moest heel wat worden bijgepraat met elkaar. Alle familieperikelen, resultaten van de kinderen op school, verbouwing van de keuken en aanschaf van een nieuwe auto kwamen voorbij. Ze hielden geen moment hun mond. Over voetbal ging het helemaal niet. We werden er tureluurs van. Na enige tijd hebben we vriendelijk gevraagd of ze er soms een potje thee bij wilden, maar die hint werd niet begrepen. Evenmin als onze vervolgvraag of ze van de wedstrijd genoten. Ten einde raad ben ik maar ergens anders gaan zitten. Gelukkig was er die avond plaats genoeg.

Kabouter Kelly

Met andere bezoekers in het vak krijg je ook heel andere reacties op het vertoonde spel. De diehard Feyenoord supporters houden altijd goede hoop. Hoe slecht het team ook speelt in de voorbereiding, er is een rotsvast vertrouwen dat de ploeg kan meedoen om de titel. De relatieve buitenstaanders kijken er wat objectiever tegenaan. Dus zag ik heel wat hoofdschudden en misbaar en hoorde ik zelfs mompelen dat Feyenoord blij mag zijn als het bij de eerste vijf eindigt. Ongeloof was er ook toen de nieuwe Ierse aanwinst Kelly het veld betrad. In werkelijkheid bleek hij nog kleiner te zijn dan uit de verhalen was op te tekenen. Het leek alsof er een jeugdspeler stond opgesteld en hij kreeg al snel de bijnaam Kabouter Kelly. Maar tijdens de wedstrijd bleek dat het ventje wel degelijk goed kan voetballen, scherp inzicht heeft en een goede pass in de benen.  Maar we waren het ook over eens dat wanneer de tegenstander er een stevige middenvelder tegenover zet het jochie wordt weggespeeld en je daarmee dus niet de competitie in kunt gaan. Gelukkig bleek het middenveld dat er tegen Southampton stond, met Leroy Fer, Wouter Burger en Orkun Kökçü, heel wat robuuster. Je vraagt je af waarom ze zo’n Ierse jongen hebben gehaald als je in de eigen jeugdopleiding dergelijke talenten hebt lopen. Nu maar hopen dat trainer Jaap Stam het zo laat staan. Hij kan beter gaan sleutelen aan de verdediging en de spitspositie. Daar ging zoveel mis dat menig supporter het hart vasthoudt voor de seizoen opening tegen stadgenoot Sparta.

Afbeelding / wikipedia.org

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel