Jammer, alleen de twaalfde man was in vorm

30-8-2013 12:21

Door Hasko van Dalen

Onze kritisch-betrokken Feyenoord-correspondent Hasko van Dalen geniet tegen Kuban Krasnodar van Het Legioen, maar ziet, tot slot, ook vervelende trekjes.

 

Feyenoord beleeft een dramatische start van het seizoen. Maar het legioen steunt de ploeg als vanouds als twaalfde man. De sfeer in de Kuip bij aanvang van de wedstrijd tegen het Russische Kuban Krasnodar (play-off ronde Europa League) was overweldigend. De Feyenoordfans zongen en dansten. Vanaf de aftrap schreeuwden ze hun ploeg naar voren. De Russen waren zó onder de indruk dat ze al in de vierde minuut in de fout gingen. Het leek er even op alsof Krasnodar zou worden opgerold, maar de ploeg herpakte zich. De inleiding van de ommekeer verzorgde Martins Indi. Volkomen vrijstaand speelde hij een bal zo slordig terug op keeper Mulder, dat het leer tergend langzaam vlak langs de doelpaal rolde. De corner die daarop volgde gaf de Russen moed. Zij beseften dat ook bij Feyenoord de zenuwen een rol speelden. Uiteindelijk wonnen ze met 1-2 en schakelenden Feyenoord uit. Weer geen Europees voetbal dus dit seizoen.

 

Falende Immers

Bruno Martins Indi speelde sowieso een heel slechte wedstrijd. Bij herhaling leverde hij de bal in bij de tegenstander. Hij was niet de enige die faalde. Lex Immers kreeg drie levensgrote kansen. De Hagenaar heeft een speciale kwaliteit: heel hard werken, kansen scheppen en die vervolgens ruimschoots missen. Op internet en Twitter werd hij na afloop verketterd om deze missers. In het stadion was er echter geen sprake  van afkeurend gefluit. Het legioen stond als vanouds als één man achter de ploeg. Misschien had het publiek iets geleerd van het spandoek dat afgelopen zondag tijdens de wedstrijd tegen NAC aan de tweede ring hing. Daarop stond: 'Fluiten hoort niet in de Kuip'.

 

Verhoek's voorzetten

Na de missers van Immers en 1-2 van Kuban Krasnodar was de wedstrijd gespeeld. Een kwartier voor tijd gooide trainer Ronald Koeman de handdoek in de ring door aanwinst Armenteros te vervangen door Wesley Verhoek. Als er een speler is die heeft aangetoond dat hij het niveau van Feyenoord niet aankan, dan is het wel Wesley Verhoek. Bij ADO Den Haag werd hij geroemd om zijn prachtige voorzetten. In De Kuip krijgt hij de bal alleen voor als hij een vrij veld voor zich heeft. En dan nog nog is de voorzet meestal onder maat. Het inbrengen van Verhoek was voor veel supporters het sein om het stadion te verlaten. Zelfs ik heb dat even overwogen.

 

Bespuugd en bekogeld

Het zou voor het eerst in de geschiedenis zijn geweest dat ik een wedstrijd in de Kuip niet tot het einde bijwoonde. Volgens mij moet je je ploeg tot de laatste minuut blijven steunen. Zelfs als iemand als Wesley Verhoek wordt ingebracht. Ook de harde supporterskern doet dat. Ze eisen het ook van andere bezoekers. Daarom werden de mensen die vroeg weggingen hatelijk toegezongen. Zolang het bij dat soort verbale afkeuring blijft, is er niets aan de hand. Helaas waren enkele supporters minder tolerant. Diverse bezoekers klaagden dat ze vanaf de tweede ring werden bespuugd en met bier bekogeld toen ze eerder naar huis gingen. Het zijn vervelende trekjes van sommige supporters. Net zo vervelend als de rookbommen die de laatste twee wedstrijden op Vak W werden afgestoken. Waarschijnlijk vindt het legioen die rookpluimen ludiek en sfeerverhogend, maar op Vak V stikten we bijna de moord. Wat mij betreft mogen die rookbommen komende zondag achterwege blijven. Als het legioen maar weer als vanouds als twaalfde man achter de ploeg gaat staan en ze naar een overwinning op Roda JC schreeuwt. 

 

Afbeelding / intermilansfansworld.wordpress.com

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel