Irritaties bij het legioen

9-2-2015 01:33

Door Hasko van Dalen

De kleurloze overwinning op SC Cambuur (2-1) parkeert onze correspondent, Hasko van Dalen, even in de zijlijn. Hij stelt als altijd zijn eigen prioriteitenlijstje samen en maakt een wedstrijdverslag met vakkie V in een belangrijke rol. Lees en geniet.   

 

Pas in de auto op weg naar huis hoor ik tijdens het nieuws op de radio dat de 2-0 van Feyenoord tegen Cambuur op naam komt van Kâzım-Richards. In het stadion leek het toch echt dat Jens Toornstra de goal maakte. Peter Houtman riep dat ook om. Uit de tv-beelden bleek echter dat het schot van Toornstra bij het wegwerken door een Cambuur speler tegen het hoofd van Kâzım werd gemikt en zo in het doel caramboleerde. Of de wetenschap dat hij had gescoord ons op Vak V milder had gestemd in ons oordeel over Kâzım weet ik niet. We hadden ongetwijfeld in een deuk gelegen als wij toen al hadden gehoord dat hij dit zijn beste goal van het seizoen vond.

 

Propaganda in het wedstrijdmagazine

Al voor de wedstrijd was Kâzım onderwerp van gesprek op Vak V. We spraken vol bewondering over zijn schitterende goal tegen Heerenveen. Tegelijk waren we ontsteld door zijn opvallende missers, waaronder een kopbal in volkomen vrije positie. Aanleiding voor de gesprekken was het Wedstrijd Magazine, dat elke thuiswedstrijd gratis wordt verstrekt. De redactie ervan is in handen van Feyenoord zelf, onder leiding van Raymond Salomon, manager media & communicatie bij de stadionclub. Via het Magazine droeg hij bij aan pr-campagne die al een tijdje vanuit het Maasgebouw gevoerd wordt om de loftrompet over Kâzım te steken. Zo viel er dit keer te lezen: ‘De aanvaller wint een groot aantal van zijn duels, is doelgericht en behaalt een behoorlijk rendement’. Verder kwamen we te weten dat meer dan 50% van zijn schoten tussen de palen is gericht. Kortom, al die commentatoren bij FoxSports, VI TV en de supporters op Vak V die de spits zo bekritiseren hebben er de ballen verstand van.

 

Poging om voorzitter van het Legioen te censureren

Nou blijkt Raymond Salomon ook helemaal niet gediend van kritiek, op wie of wat dan ook bij Feyenoord. Bij de supporters staat hij bekend als Minister van Censuur. Het toppunt werd afgelopen weken bereikt. Toen werd bekend dat Feyenoord eist dat de voorzitter van de supportersclub Het Legioen, Roeland van Meerveld, al zijn tweets eerst ter goedkeuring voorlegt aan de clubleiding. Zo niet, dan zou hij als voorzitter worden afgezet. Op internet werden dit terecht Noord-Koreaanse praktijken genoemd. Gelukkig is hij zo verstandig geweest het mediaprotocol met deze inhoud niet te ondertekenen. Het wachten is nu op pogingen van de club om hem te wippen en in zijn plaats een trekpop van de leiding aan te stellen. Op Vak V werd schande gesproken van deze actie, die tot veel irritatie bij de supporters heeft geleid. Terecht wees iemand erop dat er voor fans die af en toe een kritische noot willen kraken nog het alternatief is van de Feyenoord Supporters Vereniging. Die supportersclub is wel onafhankelijk.

 

Komst van Dirk Kuyt in nevelen gehuld

Ook de criticasters die aan het begin van het seizoen beweerden dat elftallen van Fred Rutten na de winterstop vaak minder presteren zullen het volgens de Feyenoord-leiding ongetwijfeld bij het verkeerde eind hebben. Toch lijkt het er verdacht veel op dat de ‘schwung’ er uit is. We vonden op Vak V dat zelfs Dirk Kuyt nog makkelijk had meegekund in het tempo waarin tegen Cambuur werd gespeeld. Een paar enthousiastelingen hadden al een voorschot genomen op zijn terugkeer. Aan het oude ereterras aan de Olympiazijde hing een spandoek met zijn naam. Of Dirkie terugkomt, is trouwens nog maar de vraag. Sommigen denken dat Feyenoord hem alleen een jaarcontract heeft aangeboden om niet de schuld te krijgen als hij straks niet komt. Tekenend voor het wantrouwen van veel supporters tegenover de clubleiding. Anderen menen dat het aanbod wel degelijk serieus is, maar Dirk kiest voor een aanbieding die het meeste geld oplevert. Ikzelf hoop dat Jan Dirk Stouten van Radio Rijnmond het bij het rechte eind heeft.

 

Hij denkt dat de zaak achter de schermen al zo goed als beklonken is. 

 

Afbeelding / www.feyenoord.blog.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel