Inktzwart competitieslot

12-5-2015 20:12

Door Hasko van Dalen

De laatste thuiswedstrijd van Feyenoord dit seizoen was dramatisch. Eerst was er het dodelijke ongeluk van Yvonne, de vrouw van keeperstrainer Patrick Lodewijks. Daarna verziekten de politiebonden de strijd om de derde plaats op zondagmiddag. Vervolgens verloor Feyenoord die uitgestelde wedstrijd ook nog eens kansloos van Vitesse.

 

Bij het begin van Feyenoord-Vitesse was er een indrukwekkende minuut stilte in verband met het overlijden van Yvonne Lodewijks. Alle toeschouwers waren even in hun  gedachten  bij het vreselijk leed dat je overkomt wanneer je een dierbare plotseling verliest door een auto-ongeluk. Aan de tweede ring hing een prachtig spandoek waarop stond dat de supporters in gedachte bij de familie Lodewijks waren. Ook in het uitvak hing een steunbetuiging aan Patrick Lodewijks. Toen het vreselijke nieuws van het dodelijke ongeluk bekend werd leek voetbal even bijzaak. In de aanloop naar de wedstrijd werd er ook alles aangedaan om juist op Moederdag een passend eerbetoon te brengen aan deze moeder van drie dochters. Helaas werd dat verziekt door een actie van de politiebonden.

 

Ergernis over politieacties

Natuurlijk werd op Vak V voor de wedstrijd steen en been geklaagd over die politieacties en het vanaf zijn vakantieadres genomen besluit van Burgemeester Aboutaleb om de wedstrijd te verbieden. Niemand ontzegt de politieagenten het recht om actie te voeren, maar ze moeten het wel op de juiste plaats doen. Nu was het gewoon supportertje pesten. Op Vak V zaten er heel wat die met pijn en moeite vrije uren hadden kunnen opnemen om alsnog op maandagavond op tijd in De Kuip te kunnen zijn. Er ontbraken er ook nogal wat omdat ze hun ploegendienst of avonddienst niet hadden kunnen ruilen. Des te leuker was dat de supporters met hun Project F op zondagmiddag ervoor zorgden dat die politieactie eigenlijk volledig in het water viel. Voor de wedstrijd waren er bij de Kuip minder agenten dan zondagmiddag op het Stadhuisplein. Na afloop waren ze wel volop aanwezig, blokkeerden de doorgang naar de trams en hielden supporters aan om identiteitsbewijzen te controleren. Wie protesteerde of iets zei over de stakingsactie werd opgepakt. Misplaatst machtsvertoon van een stel dienders die met hun zelf veroorzaakte chaos wilden laten zien dat zij onmisbaar zijn bij voetbalwedstrijden. Zo maken ze zich er niet geliefder op.

 

Ineenstorting van het elftal

Die supporters waren toch al chagrijnig doordat Feyenoord door Vitesse volledig van de mat werd gespeeld. Verassend was dat eigenlijk niet meer na de slechte prestaties van de laatste weken.  Voor de start van het seizoen beweerden enkele ingewijden dat elftallen van Fred Rutten altijd tegen het einde van de competitie in elkaar storten. Volgens Johan Derksen van VI was dat onzinpraat van betweters als Raymond Verheijen. Helaas blijkt het maar al te waar te zijn. Sinds begin april heeft Feyenoord geen wedstrijd meer gewonnen. Nou kan Fred Rutten er natuurlijk niets aan doen dat Martin van Geel gefaald heeft in zijn opdracht om tijdig een nieuwe spits te halen. Wat de laatste weken echter vooral opvalt, is dat sommige spelers niet meer vooruit te branden lijken. Steeds komen ze een stapje tekort. Dat lijkt het gelijk van de critici op de trainingsopbouw van Fred Rutten te bevestigen. Het doet ook het ergste vrees voor het vervolg. In theorie heeft Feyenoord nog alles in eigen hand. Winst komende zondag tegen PEC Zwolle levert alsnog de derde plaats op. Het lijkt bijna ondenkbaar dat de futloos spelende ploeg daartoe in staat zal zijn. Wat dan rest is de nacompetitie en die moeten we ook met angst en beven tegemoet zien

 

Onenigheid over nieuwe uitshirt

Ook op Vak V gelooft nog slechts een enkeling in de goede afloop. Daarover is nauwelijks verdeeldheid. We hebben er na de discussies over Lex Immers, Kazim, Van Geel en het nieuwe stadion wel een nieuw onderwerp van onenigheid bij: het nieuwe uitshirt. Er schijnen, vooral jeugdige, supporters te zijn die dit blauw met oranje uitshirt mooi vinden. Ze waren zondag ook in De Kuip te zien. Anderen, waaronder ikzelf, vinden het helemaal niets. Wat ons vooral stoort is dat het niets met de historie en clubkleuren van Feyenoord te maken heeft. Ooit was afgesproken dat in het uittenue altijd de kleuren van Rotterdam, groen en wit, zouden terugkomen. Kennelijk ontbreekt dat historisch besef in het Maasgebouw. Volgens sommige supporters doet het uittenue denken aan het Nederlands elftal. Toen het elftal voor het eerst in dit shirt het veld in Groningen opkwam, begonnen de Feyenoord-supporters dan ook het Wilhelmus te zingen. Helaas speelde het elftal ook net zo belabberd als Oranje in de laatste kwalificatiewedstrijden.

 

Komende zondag wordt het dus opnieuw bibberen voor de Feyenoord supporters. 

 

Afbeelding / www.fr-fans.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel