Het wordt er niet leuker op...

15-9-2014 11:29

Door Hasko van Dalen

Feyenoord begint even onbegrijpelijk te voetballen als de interviews en persconferenties van trainer Fred Rutten. Onze vaste correspondent Hasko van Dalen legde het echec tegen Willem II weer in zijn bekende, zorgvuldige en nuchtere stijl van -10 graden Celsius vast.  

 

Feyenoord verloor zaterdagavond terecht van Willem II. De ploeg van trainer Fred Rutten speelde erbarmelijk slecht.

 

Voorafgaand aan de wedstrijd was het reuze gezellig op Varkenoord. De stemming tijdens de Pre Match Drinking Session (PMDS) zat er goed in. Willem II: dat moest te doen zijn. Een net gepromoveerde ploeg die wel leuk voetbal speelde, maar makkelijk te pakken moest zijn. In het Wedstrijd Magazine voorspelden ook Ben Wijnsterkers met 4-0 en Peter Houtman met 3-0 duidelijke zeges. De missie van deze zaterdagavond was dus duidelijk. Snel de drie punten veilig stellen en dan ons opmaken voor de belangrijkere wedstrijden komende week. Donderdag het Europa league duel tegen Sevilla en zondag de klassieker in de Kuip. Slechts een enkeling wees erop dat het wel eens moeizaam zou kunnen gaan, vanwege ons gebrek aan scorend vermogen. Hij werd weggehoond.

 

‘We deden maar wat’

Helaas bleek deze zwartkijker gelijk te krijgen. Feyenoord miste stootkracht. De ploeg werd geen enkel moment gevaarlijk. Zeuren over het feit dat Martin van Geel er niet in is geslaagd een nieuwe spits te halen, heeft nu geen zin meer. We zullen het ermee moeten doen. Maar VI-coryfee Johan Derksen heeft wel gelijk als hij stelt dat Feyenoord zonder goede spits nooit kan meedoen in de strijd om het kampioenschap. Vele erger was alleen dat het team zaterdagavond opnieuw chaotisch speelde. Er zat geen enkele lijn in. We konden op Vak V geen enkele structuur of spelopvatting ontdekken. Lex Immers gaf het na afloop bij Fox Sports ook toe. “We deden maar wat als team”, zei de middenvelder, die opnieuw als een kip zonder kop over het veld zwierf.

 

Opeens tóch weer ouderwetse sfeer

Gemor, fluitconcerten en boegeroep waren het gevolg. Mijn oren tuiten er nu nog van. De verwensingen die vanaf Vak V naar de spelers en de trainer werden geroepen, zal ik u maar besparen. Tegelijk ligt daarin de kiem van een verslechterende sfeer in De Kuip. Een groot deel van het legioen neemt geen genoegen met het slechte spel, het ontbreken van een tactisch strijdplan en het gemis aan scherpte voor de goal. Die toeschouwers laten dat luid en duidelijk merken. Dit tot ergernis van een ander deel van de supporters, dat vindt dat je de club en spelers door dik en dus moet steunen. Zij spreken vooral op internet schande van het afkeurende gefluit en boegeroep dat zaterdag de overhand had. Al moet ik zeggen dat er na de 1-2 van invaller Kâzım-Richards opeens weer een ouderwetse sfeer ontstond. Hij bracht de spanning en de hoop op een goede afloop terug. Het legioen sloot de rijen. Tot het laatste fluitsignaal bleef De Kuip gevuld en brulde de ploeg naar voren. Pas nadat de nederlaag vaststond, keerden de fluitconcerten en het boegeroep weer terug.

 

Reacties op Kenneth Vermeer

Heel opmerkelijk was ook de reactie van de toeschouwers op het debuut van Kenneth Vermeer als keeper van Feyenoord in de Kuip. Aan het begin van zijn warming up kreeg hij applaus. Toen de eerste twee goals erin lagen verzuchtte men in Vak V dat een andere keeper ook niet echt helpt. We waren blij voor Erwin Mulder dat hij niet onder de lat stond, want anders had hij waarschijnlijk van Martin van Geel de schuld van de nederlaag gekregen. Toen Vermeer enkele reddingen verrichtte klonk er opnieuw luid applaus. Dit tot ergernis van een deel van het publiek dat vindt dat je niet moet klappen voor de reservekeeper van je aartsvijand.

 

Het wordt er inderdaad niet leuker op.

 

Afbeelding / www.fr-fans.nl

 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel