Heftig, mooi, maar we zijn er nog lang niet...

27-2-2017 11:27

Door Hasko van Dalen

Feyenoord-PSV van 26 februari 2017 mag van de stadionclub bijgeschreven worden in het archief van glorieuze overwinningen. Zelden trakteerde Feyenoord 1 de fans op zo’n mooie, enerverende en bevrijdend aflopende wedstrijd. Toch is dit tot dusver prachtige seizoen in de handen van onze correspondent Hasko van Dalen nog steeds, en vooral, een thriller. Zelfs na gisteren kan te vroeg juichen dodelijk zijn. ‘We zijn er nog lang niet.’ Léés dit!  

Op Vak V beleefden we een onvergetelijke zondagmiddag. Steven Berghuis verwoordde het treffend: '’Dit was een bizarre wedstrijd. In De Kuip weet je niet wat je meemaakt’. Zelfs wij als jarenlange trouwe bezoekers waren geïmponeerd dat we wat we zagen van Feyenoord en ook Berghuis had gezien. “Snelheid, agressiviteit, alles wat je nodig hebt om zo'n wedstrijd te winnen”.

Veel kornuiten op Vak V hadden buikpijn van de stress voor deze belangrijke topper. In de week voorafgaand aan het duel tegen ADO Den Haag was de angst al voelbaar. Hoewel die ploeg onderaan stond en bar slecht voetbal speelde, waren ze lang niet allemaal gerust op een goede afloop. Natuurlijk waren er optimisten die 0-5 of 0-6 voorspelden, maar even zovelen vreesden een gelijkspel of nederlaag. Feyenoord bezit immers de reputatie om altijd tegen kleine clubs, en liefst ploegen die stijf onderaan staan, punten te verspelen. De nederlaag tegen Go Ahead, eerder dit seizoen, was daarvan weer eens het bewijs. Gelukkig liep het in Den Haag nog goed af, al was het spel niet best. Die uitzege deed de hoop op een goede afloop van de eerste topper om de titel wel toenemen. In de lange rijen voor de toegangspoortjes werden alle mogelijke opstellingen, tactieken en wissels uitvoerig besproken. De Kuip binnenkomen duurde door alle veiligheidsmaatregelen en het grote aantal toeschouwers langer dan normaal.

Onverwoestbaar legioen

Eenmaal binnen leek het wel of er meer kaarten waren verkocht dan er stoeltjes in het stadion beschikbaar zijn. De boodschap om door te schuiven en in te schikken was geen overbodige luxe. Het zag letterlijk zwart van de mensen, behalve op de Gerard Meijer Tribune. Daar werd enthousiast gezwaaid met rode en witte vlaggen en daalde bij de opkomst van de elftallen een geweldige confettiregen neer, begeleid door een uit ruim 47.000 kelen uit volle borst meegezonden ‘Hand in Hand Kameraden’. Ook andere vakken lieten zich trouwens niet onbetuigd met confetti en Bengaals vuur. Het was de opmaat voor een bliksemstart. Feyenoord joeg PSV in het eerste kwartier over het hele veld op en gaf de tegenstander geen tijd om adem te halen. Ook het legioen stuwde de mannen van Giovanni van Bronkhorst onvermoeibaar naar voren. De supporters maakten zoveel kabaal dat Feyenoord de wind wel in de rug leek te hebben. De Eindhovenaren werden overlopen en de 1-0 van Jens Toornstra was dan ook dik verdiend en werd luid bejubeld door het legioen.

Fijne doellijntechnologie

Op Vak V gingen we bij die treffer ook uit ons dak, maar daarna kwamen de zenuwen toch weer terug. Door de stress waren diverse supporters zichzelf niet. Waar normaal gesproken tijdens een thuiswedstrijd zakjes snoep langs de rijen gaan, mensen tussentijds een drankje of broodje kroket halen en wat grappen en grollen maken, zat iedereen nu gespannen op zijn of haar stoeltje, de ogen gericht op het veld, de stembanden gewijd aan de clubliederen. Met z’n alleen explodeerden we toen scheidsrechter Bas Nijhuis op zijn horloge wees om te bevestigen dat de kopbal van Jan-Arie van der Heijden een doelpunt was. De eerlijkheid gebied te zeggen dat niemand in mijn buurt op Vak V had gezien dat de bal over de lijn was gegaan, terwijl we toch recht op de achterlijn kijken. Hoe het precies zat wisten we verder ook niet, want in De Kuip is het bereik van internet nog steeds dramatisch slecht. Pas later hoorden we dat keeper Zoet de inzet van Jan-Arie op de doellijn stopte, maar de bal vervolgens naar achteren haalde om weer in het spel te brengen en de bal op dat moment de lijn passeerde. Ik begrijp dat het doelpunt nu ook is genoteerd als een eigen doelpunt van Zoet, maar voor Vak V blijft Jan-Arie de held van de winnende treffer.

Weer stap dichter bij de titel

De held van de wedstrijd was hij in onze ogen niet. Die eer ging naar Rick Karsdorp die toen Bergwijn alleen voor keeper Brad Jones stond met ware doodsverachting een sliding maakte en de bal van diens schoen schoot. Karsdorp moest die actie bekopen met een blessure en viel uit. Zijn vervanger Nieuwkoop deed het echter voortreffelijk. Voor dat soort invallers uit eigen kweek heeft de NOS helaas geen aandacht, wel voor invallers van een ploeg uit de hoofdstad. Die ploeg is nu nog onze enige overgebleven concurrent. Hun wedstrijd moest nog beginnen toen wij onze helden toezongen tijdens hun ereronde, maar het maakte ons niet uit wat de uitslag zou zijn. We hadden minimaal vijf punten voorsprong behouden. Gek genoeg bespeurde ik direct bij een enkeling op Vak V alweer de zenuwen voor de volgende wedstrijd. Dan is Sparta de tegenstander op Het Kasteel. Ook zo’n laagvlieger waartegen we vroeger weleens punten morsten. Als ik mijn medesupporters mag geloven, gaat dat dit keer niet gebeuren.

We zijn weer een stap dichter bij de titel, maar we zijn er nog lang niet.  

Afbeelding / Hasko van Dalen

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel