Genoten van de wedstrijd en het fraaie spandoek

30-9-2013 19:22

Door Hasko van Dalen

Onze Feyenoord-correspondent Hasko van Dalen is, geheel tegen zijn natuur in, zeer te spreken over de prestaties van Feyenoord, over de tegenstander en, jawel, over de Twitterkracht van Het Legioen en in het bijzonder de supporters van vak Q tot en met U. Lees zijn verslag. 

 

Mijn wiegje stond in Den Haag. Toen ik drie jaar oud was besloten mijn ouders naar een andere stad te verhuizen. Mij namen ze mee. Daardoor voel ik mij geen Hagenees. Met ADO Den Haag heb ik ook niets. Jaren later kwam ik wel weer terug in de Hofstad om er te werken. Toen was ik al verslingerd aan Feyenoord. De ADO supporters onder mijn collega’s namen me dat niet kwalijk. Hun grote vijand was die club uit Amsterdam. Alleen als de Ooievaars mijn club hadden verslagen kreeg ik een week lang schimpscheuten te verdagen. Van die echte voetbalhumor, die je maar gelaten over je heen moet laten komen. Deze week zullen ze trouwens weinig reden hebben voor triomfantelijk gedrag. ADO werd in de Kuip ruim 75 minuten overklast.

 

Haags kwartiertje

Het thuispubliek had het vandaag dan ook goed naar de zin. De zon scheen uitbundig en we kwamen makkelijk met 4-0 voor. Pellè was voor het eerst aanvoerder en scoorde drie keer. ADO was zo onmachtig dat de Rotterdamse fans een kwartier voor tijd plagerig begonnen te zingen over een Haags kwartiertje. Traditioneel de tijd waarin ADO de rug recht en uit verloren positie terugkomt. Dat deden ze nu ook. Stefan de Vrij veroorzaakte een strafschop die Mike van Duinen gelukkig miste. Maar nadat de goed spelende Lex Immers, zoals zo vaak, een opgelegde kans miste, kregen de Hagenaars alsnog geloof in eigen kunnen. Ze kwamen tot 4-2 terug. Zo werd het nog een doelpuntrijke wedstrijd.

 

Seizoenkaart

Een Feyenoord supporter had al die goals bijna moeten missen. Zij verloor donderdag na de wedstrijd tegen Dordrecht haar seizoenkaart. Mijn zoon vond ‘m toen we naar de auto liepen. Daarna begon de speurtocht naar de eigenaresse. Op de seizoenkaart staan alleen een foto, naam en nummer. De kunst was dus met die persoon in contact te komen. Mijn zoon deed het via de Feyenoordwebsites die hij regelmatig bezoekt en via Facebook. Ik gooide er een Twitterbericht tegenaan. In no time werd dat bericht geretweet door tientallen Feyenoordsupporters. Zo kregen een paar duizend mensen de oproep te lezen. Hulde voor alle supporters die zo meewerkten! Nog geen dag later was ze getraceerd. Zondag kwam ze haar kaart ophalen op Varkenoord.

 

Spandoek

Daar was het voor de wedstrijd trouwens weer razend druk. Bovendien reuze gezellig. De Pre Match Drinking Sessions (PMDS) oftewel het indrinken voor de wedstrijd begint een heus ritueel te worden. Het wordt ook leuker nu steeds meer supporters zich houden aan de huisregels: geen glas langs het veld, geen van huis meegebrachte alcoholische dranken nuttigen en geen vuurwerk afsteken. Deze zondag lieten de fans zich ook in het stadion weer van hun beste kant zien. De wave ging een paar keer langs en de gezangen waren positief of ludiek. Het mooiste vond ik het spandoek (zie foto, boven) dat bij de opkomst van de teams werd uitgerold vanaf de tweede ring van de Stadiontribune. Een gigantisch soort visnet, dat de vakken Q t/m U besloeg, met daarop de Rotterdamse wapenspreuk Sterker door Strijd. Heel mooi gedaan. 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel