Genieten & gruwen

13-2-2017 09:53

Door Hasko van Dalen

Niet alleen lijkt Feyenoord op het kampioenschap af te stevenen, tegen FC Groningen ging dat ook nog eens gepaard met schitterend voetbal, een kampioen waardig. Maar er dreigt gevaar vanuit de achterkamertjes van de KNVB, waar gesleuteld wordt aan een nieuwe competitieopzet, die in België al gefaald heeft. Het was dus genieten & gruwen deze week, voor onze correspondent Hasko van Dalen.

Het was simpelweg genieten zaterdagavond in De Kuip. Feyenoord speelde als een echte kampioenskandidaat. Op één moment van onachtzaamheid na zat FC Groningen volledig in de tang. Het plezier spatte er vanaf. Wellicht had de score wat hoger moeten uitvallen dan de 2-0, maar daar maalde niemand op Vak V echt om. De drie punten waren binnen en we hadden de nul gehouden.

Het komt zelden voor dat je in De Kuip na vijf minuten rustig achterover kunt leunen in je stoeltje in de overtuiging dat Feyenoord de wedstrijd gaat winnen. Zaterdag leek zo’n zeldzame gelegenheid te worden. Vanaf het begin werd FC Groningen vastgezet op de eigen helft. Het baltempo was hoog en het leek wachten op de openingstreffer van Feyenoord. Na een half uur sloeg ons de schrik echter om het hart. Door slordig balverlies kon Groningen ene messcherpe counter plaatsen. Met 5 spelers tegelijk stoomden de noorderlingen naar voren en kon Ruben Jenssen voor een leeg doel de bal naar binnen schuiven. Tot onze grote opluchting miste hij deze kans voor open doel. Daarna bleef de angst er echter inzitten, tot drie minuten later de 1-0 viel. In de tweede helft was er helemaal geenvuiltje meer aan de lucht. Feyenoord heerste en op Vak V vermaakten wij ons kostelijk. Ook al vielen er dan niet meer goals dan de 2-0 van Toornstra.

Botteghin, bejubeld en verguisd
Na zijn doelpunt tegen FC Twente werd Erik Botteghin alom in de media bejubeld. Sjoerd Mossou noemde hem in het AD zelfs het best bewaarde geheim van de eredivisie. Gek genoeg zijn de meningen over deze speler op Vak V nog steeds wat verdeeld. Daarbij gaat het niet om zijn verdedigende kwaliteiten. Die staan buiten kijf. De discussies gaan over zijn voetballende vermogen. Volgens sommige kenners, moet hij beslist niet over de middenlijn komen, behalve bij corners en vrije trappen. Zijn taak moet zijn een man uit te schakelen, de bal te veroveren en die zo snel mogelijk naar een teamgenoot te spelen. Juist daarin slaagt hij volgens sommigen te weinig. Nou zag ik pas geleden statistieken waaruit bleek dat meer dan 80% van zijn passes goed aankomt. Als je vaak achterin naar elkaar overspeelt is dat geen verbazingwekkend cijfer. Het gaat de supporters op Vak V om de passes naar voren en vooral dan de openingen waarmee we een goede aanval op kunnen zetten. Toch stond hij ook zaterdagavond weer als een rots in de branding te verdedigen. Mede door zijn inzet hielden we wederom de nul

Nieuwe cultheld heet Jan Scharie
Zaterdagavond was het echter zijn kompaan in de verdediging, Jan-Arie van der Heijden, die de harten van de supporters stal. Met een knappe actie maakte hij in de zestien de bal vrij en produceerde een fenomenaal hakje waarmee Jens Toornstra vrij werd gespeeld. Het leverde de 2-0 op en daarmee was de wedstrijd beslist. Hij begint de nieuwe cultheld van het legioen te worden. Vanuit alle vakken werd hij minutenlang hartstochtelijk toegezonden. Ook op Vak V zongen we uit volle borst mee.

Waar we het in de rust over hadden…
In de rust ging het vooral over de gemiste kans van Groningen. We waren het erover eens dat de wedstrijd heel anders had kunnen lopen als die bal erin was gegaan. Nu was er het volste vertrouwen dat we zouden winnen. Dus richtte de aandacht zich even op twee andere zaken. De eerste kwestie was het debat in de Gemeenteraad over het nieuwe stadion. Daarover bestond louter irritatie en onbegrip. De businesscase zit nog vol onzekerheden en ook blijft onduidelijk wat er moet gebeuren met de huidige Kuip. Een opvallend punt is dat men erop rekent dat de 15.000 extra plaatsen in het nieuwe stadion elke wedstrijd uitverkocht zullen zijn. Dat lijkt een illusie, zeker als we het tweede punt in ogenschouw nemen. Dat is de mogelijke nieuwe competitieopzet. Onder aanvoering van de nerds van Hypercube zijn er binnen de KNVB voorstanders van een competitieopzet naar Belgisch model. Dat houdt in dat er een voorronde komt van 30 wedstrijden, waarna de bovenste zes ploegen een soort kampioenscompetitie gaan spelen, waarin ze vier keer tegen elkaar uitkomen. Daarbij worden eerste de behaalde punten gehalveerd. De voorstanders stellen dat de inkomsten hierdoor toenemen en het voetbal naar een hoger niveau getild wordt. Wie kijkt naar België ziet echter dat de toeschouwersaantallen daar drastisch zijn teruggelopen. De fans pruimen het niet. Ze vinden die opzet onsportief. Hoe oneerlijk Belgische play-offs zijn bewijst seizoen 2010-2011. Standard Luik had 16 punten minder dan Anderlecht, maar ging wel naar voorronde Champions League en Anderlecht niet. Het voetbal wordt er ook niet beter op. De topploegen sparen in de voorronde hun krachten voor de kampioenspoule. Uit een in december 2016 gehouden enquête bleek dat draagvlak voor de play-offs in België zeer laag is. Maar 7% is voorstander en 72% vindt dat het niveau naar beneden wordt gehaald en kiest voor afschaffen.

Nooit aan beginnen
Hier moeten we in Nederland dus nooit aan beginnen. Ook Giovanni van Bronckhorst heeft zich inmiddels uitgesproken als voorstander van een normale competitie met 18 ploegen, waarbij het team dat aan het einde bovenaan staat kampioen wordt. Laten we hopen dat de KNVB naar dit soort kenners luistert en niet naar de kamergeleerden van Hypercube. 

Afbeelding / Wikipedia

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel