Frustraties alom na gelijkspel in stadsderby

5-8-2019 09:30

Door Hasko van Dalen

Heerlijk, persoonlijk verslag van 'onze' Hasko van Dalen over de openingsmatch van het nieuwe seizoen, de Rotterdamse tweestrijd Feyenoord-Sparta.

Door een goal ver in blessuretijd eindige de stadsderby in een 2-2 gelijkspel. Het leidde tot frustraties bij Sparta, dat dacht de drie punten al binnen  te hebben. Bij Feyenoord werd de opluchting over het alsnog behaalde punt overschaduwd door de frustraties over de gemiste kansen en zwakke verdediging. Voor Jaap Stam is er heel wat werk aan de winkel.

Het was de bedoeling dat ik tijdens de stadsderby vergezeld zou worden van een familielid dat ooit in Spangen is geboren. Wie dat lot heeft getroffen houdt altijd een zwak voor Sparta. De persoon in kwestie was echter geen fervente supporter, zelfs geen echte voetbalfan. Het laatste bezoek aan het Kasteel dateerde van bijna een halve eeuw geleden. De Kuip was helemaal onbekend terrein. Dus piekerde ik de hele week hoe ik een buitenstaander die voor het eerst De Kuip bezoekt het beste zou kunnen voorbereiden op wat er te wachten stond. Wat ik zou vertellen over spreekkoren met niets verhullend taalgebruik. Over de rook van sigaretten, hasj en Bengaals vuur. Ook had ik de nodige instructies in mijn hoofd, zoals niet hard juichen als Sparta scoort en nooit afkeuring laten blijken over het gedrag van de andere supporters op Vak V. Ik had net alles doordacht toen zaterdag het teleurstellende telefoontje kwam dat het niet doorging. Even dacht ik dat de afmelding was uit vrees voor een fiks pak slaag voor Sparta, maar dat was het niet. Die morgen had AD Sportwereld al duidelijk gemaakt dat Feyenoord er niet best voorstond, een spits miste en in de verdediging grote zwaktes vertoonde. Dus was een overwinning absoluut niet zeker. Trainer Henk Fraser rook zelfs kansen voor Sparta. Maar het was geen angst bij mijn familielid. Een ongelukkige val in het zwembad bleek de spelbreker. Vooral spijtig voor degene die het overkwam. Die miste een derby waarin Sparta fier overeind bleef en de overwinning bijna in de pocket had.

Sinisterra uitblinker

Dus zat ik zonder die speciale gast tussen de gebruikelijke groep supporters op Vak V. Ik had een mooi plekje in de zon, al was het zweten geblazen, want het was gloeiend heet in De Kuip. De sfeer was gemoedelijk als altijd bij de start van de competitie. Er werden vriendelijkheden uitgewisseld, omdat iedereen blij was elkaar weer te zien na de zomervakantie. Wel misten we het gratis wedstrijdmagazine. Kennelijk gaat het ook financieel zo slecht met onze club dat ook deze service voor de supporters is gesneuveld. Het mocht de pret niet drukken, die we hadden omdat de twee ploegen die volgens de kenners mijlen ver op ons voorliggen de competitie met zwak spel en puntenverlies waren begonnen. Nadat Peter Houtman de uitslag van Heracles-Heerenveen had omgeroepen wisten we dat we met minimaal 5 goals moesten winnen om de eerste koploper van het nieuwe seizoen te worden. Slechts een enkeling geloofde daarin. De voorbereiding had laten zien dat we een spits missen die goals kan maken. Dylan Vente blijkt veel te licht voor dit niveau. Ook wisten we dat onze verdediging nogal wat zwaktes vertoonde. Dus waren de verwachtingen getemperd, al waren we er bijna zeker van dat we ’s avonds boven die twee veel besproken ploegen zouden staan.  De eerste minuten gaven ook reden voor dat optimisme. Vooral Sinisterra speelde uitstekend en was voortdurend gevaarlijk. Vorig seizoen leek het de zoveelste miskoop, maar nu oogde hij als herboren. Eindelijk hadden we een buitenspeler met diepte in zijn spel en redelijke passeerbewegingen. Jammer was dat we een paar opgelegde kansen misten, maar we waren echt beter dan Sparta en dus leek een overwinning slechts een kwestie van tijd.

Frustraties op Vak V

Helaas liep het allemaal anders. Naarmate de derby vorderde zakte de ploeg steeds verder weg en namen de frustraties op Vak V toe. In de verdediging was het weer het oude liedje. Het ging allemaal veel te traag en onnauwkeurig. Zoals Botteghin die de bal onder voet laat rollen, langdurig om zich heen kijkt, daarna telefoneert naar wie hij de bal gaat plaatsen en die vervolgens bij een tegenstander inlevert. Bovendien baarde de tactiek van Jaap Stam grote zorgen. De beide backs stonden zo ver naar voren dat iedere bal in de diepte voor gevaar zorgde, want met Jan Arie van der Heijden en Eric Botteghin heeft Feyenoord het langzaamste centrum van de hele eredivisie. De tweede goal van Sparta was een direct gevolg van die merkwaardige tactische keuzes. Als je zo’n traag centrum hebt zou je de beide backs juist achter moeten houden om de eventuele gaten dicht te lopen. Onder Ronald Koeman was dat een redelijk succesvol recept. Frustratie was er ook toen Jaap Stam Sinisterra in de tweede helft wisselde voor Sam Larsson, terwijl Vente de hele wedstrijd al onzichtbaar was en dus eerder voor een wissel in aanmerking had moeten komen. Van de Zweed ging weer geen enkele dreiging uit, ook al scoorde hij in de laatste minuut de gelijkmaker. Het zorgde er wel voor dat we niet helemaal gefrustreerd naar huis gingen. Opgewekt waren we echter ook niet, eerder opgelucht. Het is traditie bij Feyenoord dat er punten worden verspeeld tegen ploegen die zojuist zijn gepromoveerd. Dus het puntenverlies kwam niet helemaal onverwacht. Maar we houden ons hart vast voor de komende wedstrijden, te beginnen donderdagavond tegen Dinamo Tbilisi. Als de ploeg zo blijft spelen zou het Europese avontuur wel eens van heel korte duur kunnen zijn.

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel