Feyenoordfamilie voor even hecht en vrolijk

24-8-2019 09:30

Door Hasko van Dalen

Donderdagavond verlieten de supporters De Kuip eindelijk weer eens met een tevreden gevoel. Feyenoord won overtuigend met 3-0 van het Israëlische Hapoel Beer Sheva. Voor even waren de  matige prestaties in de voorbereiding en competitie vergeten. De kans is groot dat de club dit seizoen weer eens Europees voetbal kan spelen. Niet alleen daardoor, maar ook door andere ontwikkelingen ziet de toekomst er iets rooskleuriger uit.

Afgelopen zondag overheerste de verbijstering op Vak V. Verbijstering over de opstelling, over de tactiek, het slordige spel, de trage achterhoede, de geringe fitheid van de spelers en over de uitslag. Het 1-1 gelijke spel was eigenlijk een wonder. FC Utrecht was veel beter, maar verzuimde de zwaktes bij Feyenoord uit te buiten. We gingen opgelucht naar huis. Echt waar, de supporters verlieten De Kuip opgelucht na een gelijkspel. Zoiets was vroeger ondenkbaar. Dan baalde je van puntverlies. Het geeft aan hoe diep Feyenoord inmiddels is gezonken en hoe weinig vertrouwen het legioen nog heeft in een goed resultaat. Ook voor de wedstrijd in de laatste voorronde voor de Europa League tegen Hapoel Beer Sheva was het vertrouwen bij de supporters broos. De Kuip was maar half gevuld en het ontbrak aan het begin aan de echte Europa Cup sfeer. Tevredenheid was er wel over de opstelling. Die zag er logisch uit. Zelf had ik liever Sinisterra gezien in plaats van Larsson. Toen ik dat voor aanvang tegen een mede supporter zei, kreeg ik een vermanend vingertje op mijn borst geprikt en de toevoeging dat het juist heel goed was Jaap Stam dat hij Sam Larsson weer opstelde, omdat die zich dan kon revancheren voor zijn slechte beurt tegen FC Utrecht.  De man kreeg gelijk, want Larsson werkte zich zeker de eerste helft uit de naad en scoorde ook nog eens de openingstreffer.

Mooie avond

Gaandeweg de wedstrijd keerde ook de Europa Cup sfeer terug in De Kuip. De aanmoedigingen zwollen aan en op Vak V keken we met veel genoegen naar zowel het spel als de inzet van de Feyenoord spelers. Het werd weer een avondje ouderwets genieten. Vrees was er alleen even toen Nigel Hasselbaink op de goal afging. Herinneringen aan zijn goal als Excelsior-speler die het geplande kampioensfeestje van Feyenoord in 2017 verpestte waren al breed in de media uitgemeten. Als hij de bal had voorgegeven, was het ongetwijfeld een goal geworden en wasdaarmee een voorsprong voor Hapoel een feit geweest. Gelukkig was hij zelfzuchtig en dacht hij ons weer een dreun te kunnen bezorgen. Nu wist keeper Vermeer te redden en haalden wij op Vak V opgelucht adem.  De vrees voor een tegengoal bleef wel hangen, maar na de 3-0 van Leroy Fer meenden we dat de winst wel in de knip zat en was het zingen en genieten geblazen.

Nieuwe cultheld

Met als hoogtepunt de aanmoedigingen voor onze nieuwe cultheld Edgar Miguel Ié. Het Ié, Ié, Ié klonk massaal. Na afloop werd hij terecht door zijn medespelers naar voren geduwd om met ontbloot bovenlijf de waardering van het publiek in ontvangst te nemen. Hij oogt fragiel, met dunne armpjes en benen, maar blijkt een goed pass in de benen te hebben, het spel goed te zien en vooral kordaat te kunnen ingrijpen. Een speler waar we wat aan hebben. Hij gaat de oude cultheld Jan-Arie van der Heijden vervangen. Op Vak V werd met enige weemoed gesproken over de gloriedagen van deze verdediger, die ons met een heuse schaar in het strafschopgebied van de tegenstander in verroering bracht. Iemand merkte op dat het jammer was dat hij het nu niet meer kon bijbenen, maar dat Edgar lé een welkome en betere vervanger was. Mede dankzij hem gingen de supporters tevreden naar huis.

Nieuw Varkenoord

Een dag later lag de glimlach van tevredenheid nog steeds op de gezichten van alles en iedereen die iets met Feyenoord te maken heeft. Ook op vrijdag was er namelijk voldoende reden voor tevredenheid. Toen werd Nieuw Varkenoord, het spiksplinternieuwe sportcomplex voor de Sportclub Feyenoord en de Feyenoord Academy, officieel geopend door Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie. De hele Feyenoord familie was erbij aanwezig. Op zulke momenten kan je zien hoe hecht die familie is en welke binding mensen met Feyenoord hebben. De hele technische staf van het eerste elftal was er, natuurlijk de jeugdtrainers, waaronder Gaston Taument en Dirk Kuyt, maar ook veel oudgedienden als Peter Houtman en Eddy Pieters Graafland.  Ook inmiddels vertrokken bestuursleden als Eric Gudde en Martin van Geel, die in hun vorige functie hebben meegewerkt aan de realisatie van ervan kwamen een kijkje nemen. Het is een schitterend complex geworden. Natuurlijk werden alle mensen die erbij betrokken waren in het weelderig schijnende zonnetje gezet. Met als extra beloning een grote bos bloemen voor Raymond van Meenen, manager van de Feyenoord Academy en Peggy Calicher, de manager van Sportclub Feyenoord. Zij zijn zo’n beetje de verpersoonlijking van deze geslaagde nieuwbouw en het succes van de samenwerking tussen de Sportclub en de BVO. En daarmee van het feit dat Feyenoord één grote hechte familie is. Een familie die twee hele leuke dagen beleefde en hoopt dat er vele van die mooie dagen zullen volgen.

Afbeelding / Hasko van Dalen

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel