Feyenoord trakteert jarig ADO op nederlaag

2-2-2015 09:46

Door Hasko van Dalen

Boeiend verslag van niet zo boeiende wedstrijd

 

Omdat de wedstrijd Feyenoord-ADO (2-1) de geschiedenisboeken bij lange na niet gaat halen, wijdt Hasko van Dalen smeuïg uit over zijn bewondering voor de moderne voetbalfans. ‘Ook middenmoters en degradatiekandidaten hebben supporters nodig.’   

 

Zaterdagavond was ik op een verjaardagspartij. Erg gezellig, en dus werd het nogal laat. Daardoor kon ik zondagmorgen maar moeilijk uit mijn bed komen. Terwijl ik mijn hoofd onder de waterstraal hield, gingen mijn gedachten naar de trailer van het RTL7 programma “De Hollandse School”. Daarin zit een verwijzing naar de tijd dat voetbalwedstrijden nog gewoon op zondagmiddag om half drie werden gespeeld. Sentimenten van ouder wordende supporters. Tegenwoordig spelen we op de meest idiote tijden. Dus moest ik mij haasten om op tijd in de Kuip te zijn voor het lunchduel tegen ADO Den Haag, dat al om half een begon. Bovendien regende het ook nog eens behoorlijk. Geen ingrediënten voor een goed humeur.

 

ADO 110 jaar oud

De fans van ADO waren veel vroeger opgestaan en in een lange colonne autobussen naar De Kuip gereden. Ze zaten al allemaal in het bezoekersvak toen ik op Vak V aankwam, gehuld in gele en groene poncho’s. Een heel apart, maar wel koddig gezicht. Mijn humeur fleurde er direct van op. Hun uitdossing had alles te maken met het feit dat ADO zondag jarig was. De club is op 1 februari 1905 opgericht en werd dus 110 jaar oud. Als cadeau kreeg hun aanvoerder een bos bloemen en speciaal herinneringsvaantje. Met een glimlach hoorde ik ook speaker Peter Houtman voor de wedstrijd uit volle borst het ‘Hand in hand Kameraden’ in de microfoon brullen. Hij deed dat als opwarmer voor de grote groep Kameraadjes, die gratis de wedstrijd mocht  bezoeken. De jeugdige supporters brulden vol overgave mee, maar de rest van het stadion haakte niet in. Daarom staakte Houtman maar halverwege zijn poging. Helaas hadden sommige Haagse supporters minder plezierige cadeaus in petto voor onze Kameraadjes en hun ouders die onder het uitvak zaten. Ze werden getrakteerd op een regen aan euromuntjes en bierdouches.

 

Chinese grappen

De spelers van ADO waren aan het begin van de wedstrijd minder uitgeslapen dan hun supporters. In het eerste kwartier stapelden ze fout op fout. Feyenoord was gelukkig wel goed bij de les en nam een verdiende 2-0 voorsprong. Al was de tweede goal een cadeautje van de Ooievaars. Helaas zakte de wedstrijd daarna volledig in. In de tweede helft was ADO zelfs de betere ploeg, maar gelukkig kwamen ze niet verder dan één tegentreffer. Ook het arbitrale trio leek niet helemaal wakker te zijn. Vooral de grensrechters ( je moet tegenwoordig assistent-scheidsrechters zeggen) zaten er nogal eens naast met hun beslissingen. Scheidsrechter Wiedemeijer floot ronduit warrig. Het gaf op Vak V aanleiding voor allerlei flauwe grappen, met verwijzingen naar de Chinese overname van ADO Den Haag. We waren het erover eens dat er geen belchinezen in De Kuip konden zitten. Zoals altijd had weer niemand op Vak V bereik met z’n mobiele telefoon.

 

Spartaanse voettocht

De verjaardagspartij die ik bezocht was in het midden van het land. Dat hield in dat er ook gasten waren die supporter zijn van een andere club. Nou ben ik niet zo’n fanatieke Feyenoord-supporter dat ik supporters van andere clubs veracht. Integendeel. Ik heb bewondering voor iedereen die supporter is van een club. Ook middenmoters en degradatiekandidaten hebben supporters nodig. Bovendien vind ik het bewonderenswaardig als supporters, voor dag en dauw opstaan en hun hele zondag spenderen aan het aanmoedigen van hun club. Sommige supporters doen het heel extreem. Zo liep Sparta-supporter Marco Jongepier vorig seizoen 168 kilometer van Het Kasteel naar het stadion van Fortuna Sittard. Met die Spartaanse voettocht haalde hij geld op voor de Stichting DaDa. Die Stichting probeert het verblijf van kinderen in ziekenhuizen leuker te maken. Fanatieke bezoekers bij de tegenstander moet je dus ook bewonderen en voor lief nemen. Behalve als ze er een puinhoop van maken en met geld en bier gaan gooien. Zoals sommige ADO supporters zondag deden.

 

Het was een smet op het verjaardagsfeestje van hun club. 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel