Feyenoord faalt op alle fronten, maar vooral bestuurlijk

25-5-2015 20:07

Door Hasko van Dalen

Ook de thuiswedstrijd voor de play-offs om Europees voetbal wist Feyenoord niet in winst om te zetten. Daarmee kwam een einde aan een seizoen waarin de club op alle fronten faalde. Ik schrijf de ergernis daarover maar even van mij af. Dus als u, net als de heren in het Maasgebouw, niet tegen kritiek kunt, moet u deze blog niet lezen.

 

Op Vak V hadden we vooraf niet veel vertrouwen in een goede afloop van de play-off wedstrijd tegen Heerenveen. Hoop was er natuurlijk wel. Het was in Friesland maar 1-0 geworden en dan nog door een buitenspelgoal. Alleen vroegen we ons af wie voor Feyenoord de goals kon maken. Het gebrek aan scorend vermogen is het hele seizoen al onze grootste handicap. Ook nu was dat weer het geval. Ondanks de geweldige metamorfose van het elftal, waarin iedereen eindelijk naar beste vermogen knokte voor een goed resultaat. Als dat de hand van Gio is gaan we de goede kant op.

 

Slechte scheidsrechter

Tot het eind van reguliere speeltijd leek het ook wel goed te komen. Feyenoord had het beste van het spel. Op Vak V schreeuwden we onze kelen schor. Enige stoorzender was eigenlijk scheidsrechter Kevin Blom. Hij floot opvallend partijdig, bijna moedwillig, in het nadeel van Feyenoord en spaarde Heerenveen opzichtig. Zelfs een grove charge van Slagveer op Vermeer bestrafte hij niet met een gele kaart. Zijn aversie tegen de Rotterdammers blijft opvallend voor een leidsman die toch geacht wordt onpartijdig te zijn. De eerlijkheid gebied echter te zeggen dat het niet aan hem heeft gelegen dat Feyenoord niet won. De treffer van El Ahmadi werd terecht afgekeurd en dat Manu alleen voor de keeper faalde kan je Blom niet aanrekenen.

 

Slechte trainingsopbouw

In deze wedstrijd bleek overduidelijk dat er structureel iets mis zit bij Feyenoord. Op Vak zagen we al na een uur spelers trekkebenend over het veld lopen. Dieptepunt was Luc Wilkshire, die in de negenstigste minuut inviel en drieminuten later alweer naar de kant moest. In de verlenging speelden we daardoor met tien man. Op de weg naar huis en later op radio en tv hoorde ik diverse analisten en deskundigen hun verbazing hierover uitspreken. Kennelijk heeft Raymond Verheijen toch volstrekt gelijk gehad met zijn kritiek op de trainingsopbouw van Fred Rutten. Al direct na diens aanstelling voorspelde hij dat teams van Rutten altijd aan het eind van de competitie instorten. Het voedde de scepsis bij een deel van het legioen, waartoe ik ook behoorde, dat toch al tegen zijn aanstelling was.

 

Falende technisch-directeur

Maar naast de slechte trainingsopbouw zit er nog iets structureels fout. We missen scorend vermogen. Wat dat betreft kan ik de opmerkingen herhalen uit mijn blog over de wedstrijd Feyenoord-Heerenveen die aan het begin van het seizoen, op vrijdagavond 15 augustus, werd gespeeld. Toen kon Feyenoord ook niet winnen van Heerenveen, dat nota bene met tien man speelde. De kritiek richtte zich toen op Martin van Geel. Als technisch directeur had hij de taak te zorgen voor een goede vervanger voor Graziano Pellè. Hij zei steeds dat hij zijn huiswerk gedaan had, maar bij het begin van de competitie stond er een incomplete selectie. Later kwam hij op de proppen met de Feyenoord onwaardige spits Kazim-Richards. Die spits blonk uit in drie dingen: verkeerde balaannames, buitenspel lopen en overtredingen. Zondag maakte hij op de valreep nog een goal. Ik hoop dat het zijn laatste doelpunt voor Feyenoord is geweest. Nog een seizoen met Kazim in de spits trek ik niet.

 

Falend bestuur

Wat er afgelopen seizoen bij Feyenoord is gebeurd, vraagt om een grondige evaluatie, waarbij niets en niemand wordt ontzien. Ik heb er echter weinig vertrouwen in dat dit tot verbeteringen zal leiden. Zoals een krant al eerder schreef, is de leiding van Feyenoord een beetje autistisch. Ook kritiek hoort men in het Maasgebouw niet graag. Voor die kritiek is echter alle aanleiding. Eric Gudde heeft samen met zijn maatje Jan van Merwijk een puinhoop gemaakt van het stadiondossier. Op het gebied van PR en communicatie begaat men de ene na de andere blunder. Feyenoord slaagt er steeds in om op het verkeerde moment te komen met een mediaverklaring en dan ook nog eens de verkeerde woorden te kiezen. Over de commerciële aanpak valt evenmin veel goeds te zeggen. Men slaagde er niet om van Ollie een groter commercieel succes te maken en zadelt ons nu op met een uitshirt dat geen enkele binding heeft met de historie van de club.

 

Mijn conclusie is dat Feyenoord dit seizoen op alle fronten heeft gefaald, maar vooral op bestuurlijk vlak. Zo’n conclusie doet pijn als je van deze club houdt.

 

Afbeelding / www.fr-fans.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel