Fabuleuze wederopstanding

6-4-2017 16:36

Door Hasko van Dalen

Na de afgang in de klassieker werd Feyenoord door menigeen afgeschreven. De ploeg zou de mentale dreun niet meer te boven komen, beweerden ze in Amsterdam. Het liep even anders. In De Kuip werd Go Ahead letterlijk verpletterd. Zelfs de 8-0 score had nog hoger kunnen uitvallen.

Op Vak V wisten we het woensdagavond voor aanvang van de wedstrijd zeker. Feyenoord moest van Go Ahead winnen. Als daarna ook uit bij PEC Zwolle zou worden gewonnen, bleef de ploeg op koers voor de titel. Het geloof in een goede afloop was bij het begin van de wedstrijd ook zeker aanwezig. De enkele voorzichtige waarschuwingen van mijn kant werden niet op prijs gesteld. Zo wees ik op het feit dat we de laatste twee duels tegen Go Ahead hadden verloren. En VI berekende dat Feyenoord bovendien in de laatste vier midweekse Eredivisie-duels niet tot winst was gekomen: ze gingen driemaal onderuit en speelden één keer gelijk. Allemaal slechte voortekenen, die in de wind werden geslagen. Ze dolden me op Vak V met mijn sombere verwachtingen. Ik werd lachend om mijn oren geslagen met het wedstrijdmagazine, waarin ook Ben Wijnstekers (4-1) en Peter Houtman (3-0) geen enkele twijfel kenden.

Een historische avond

Na tien minuten was het helemaal bulderen van het lachen. Go Ahead werd in de beginfase overklast en na de openingsgoal van Jens Toornstra wees niets erop dat de tegenstander nog terug zou komen. Het was de inleiding voor een heerlijk avondje voetbal. Na een half uur stond het al 3-0 en had Dirk Kuyt zijn honderdvijftigste goal in de eredivisie gemaakt. We konden daarna lekker achterover leunen en voor de pauze nog twee keer juichend opspringen. In de tweede helft gingen we ook nog een keer volledig uit ons dak toen AZ in de Johan Cruyff Arena gelijk maakte tegen Ajax. Helaas was die euforie van korte duur, maar het drukte de pret over onze eigen goals na rust niet. Het werd een waar doelpuntenfestijn. Later hoorde ik dat het voor het eerst sinds december 1985 was dat Feyenoord met zulke ruime cijfers had gewonnen. Het was dus ook een historische avond. Nou zijn wederopstandingen dat meestal.

Nu of nooit

Dankzij deze fabuleuze wederopstanding blijft Feyenoord op koers voor de eerste titel sinds 1999. Dus keken we na afloop al vooruit naar de wedstrijd van komende zondag tegen PEC Zwolle. Als we de statistieken mogen geloven is dat ook een angstgegner. De laatste vier keer hebben we daar verloren. Het wordt dus billenknijpen zondag. Op Vak V zijn we het erover eens dat het nu of nooit is. Halen we de titel dit jaar niet, dan kunnen we het voorgoed vergeten. De eerste reden is de mogelijke komst van een competitieopzet naar Belgisch model. Dan stelt de reguliere competitie weinig meer voor, maar komt er een kampioenspoule waarin de bovenste zes ploegen vier keer tegen elkaar spelen. Wat met ons trackrecord in Amsterdam betekent dat we met een achterstand van -6 beginnen. De tweede reden is de komst van Feyenoord City. Volgens veel fans nog steeds een luchtkasteel, dat zoveel geld gaat kosten dat er weinig overblijft om nieuwe spelers aan te trekken. Met een mobiliteitsbeleid, bovendien, dat bezoekers van buiten Rotterdam zal afschrikken, waardoor de geplande bezoekersaantallen onhaalbaar worden. Maar dat zijn op dit moment zaken van latere zorg.

Wat nu telt is de eerstvolgende wedstrijd. De fabuleuze wederopstanding moet zondag een vervolg krijgen. Het is er de tijd van het jaar voor. 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel