Euforie rond Feyenoord bereikt overtreffende trap

29-10-2015 11:31

Door Hasko van Dalen

De vreugde uitbarsting na de winnende goal in de laatste minuut is onbeschrijfelijk. Op Vak V vielen we elkaar schreeuwend van vreugde in de armen. Enkele supporters tuimelden al hossend en juichend enkele rijen naar beneden. We hadden gewonnen! Aartsrivaal Ajax was verslagen.

 

Wie de winnende goal had gemaakt, wisten we niet. Het maakte ook niet uit. De Kuip golfde op en neer door het dansen en springen van de 45.000 toeschouwers. Niemand was al voor tijd naar huis gegaan, omdat een verlenging dreigde. We zaten allemaal stervend van de zenuwen te kijken hoe de klok doortikte richting de extra tijd. Daarom was de explosie ook zo mooi en massaal. Pas na de ereronde van de spelers hoorde ik dat het een eigen doelpunt van Ajaxied Joël Veltman was. Sommige Feyenoord supporters vonden dat prachtig. Ik wat minder. Ik had liever gehad dat een Feyenoorder zich tot held had gekroond en voor eeuwig de geschiedenisboeken was ingegaan op een plek naast Mike Obiku.

 

Niet blij met Roy Makaay

Het werd al en met al een onvergetelijke avond. Vooraf had ik er een hard hoofd in. Waarom iedereen zo blij was dat Roy Makaay voor de derde ronde van de KNVB beker de klassieker tussen Feyenoord en Ajax lootte, begreep ik eerlijk gezegd niet. Ik had liever een makkie gehad, zoiets als Genemuiden. Dan hadden we in ieder geval de achtste finales gehaald. Bovendien hadden we al jaren niet meer van Ajax gewonnen. De laatste overwinning was de 4-2 op zondag 29 januari 2012, met John Guidetti in de hoofdrol. Die wedstrijd heb ik nog steeds op mijn harddisk staan. Daarna was het weer kommer en kwel. Ook al speelden we beter, we verloren toch, zoals vorig seizoen. Daarom was die winnende goal in de laatste minuut ook zo mooi en bevrijdend. Op Radio Rijnmond schreeuwde Jan-Dirk Stouten het zo hard uit, dat hij de rest van de uitzending een schorre stem had.

 

Hulde voor de vrijwilligers

Het was euforie in de overtreffende trap. Die euforie rond Feyenoord was al groot in de rust van de uitwedstrijd tegen Heerenveen. Het stond toen 0-5. Een ongekende weelde. Voor het eerst konden Feyenoordsupporters achterover leunend naar het verdere verloop van de wedstrijd kijken. Helaas was dat vervolg minder sprankelend. Volgens kenners was het matige spel in de tweede helft logisch, maar mij stoorde het. Het leidde tot de vraag of Feyenoord nou zo goed was of Heerenveen zo slecht. Waarschijnlijk toch het laatste, want een week later tegen AZ was het in De Kuip weer hangen en wurgen. Al was het wel een mooie pot, met een hattrick van Dirk Kuyt en fantastische reddingen van Kenneth Vermeer. Ook tegen Ajax speelde de ploeg in de eerste helft niet best. Maar dit elftal heeft iets bijzonders. Het speelt op z’n Rotterdams. Het knokt en ploetert en als het even tegenzit worden de mouwen opgestroopt. Wat dat betreft doen ze de wapenspreuk van de stad eer aan: ‘Sterker door strijd’. Het megaspandoek dat de supporters voor en na de wedstrijd over de noordzijde uitrolden was daarom een passend symbool. Hulde voor de vrijwilligers die dat hebben gefabriceerd.

 

Geen dvd of compilatie, alstublieft

Het is een wedstrijd geworden die ongetwijfeld een aparte plaats in historie van Feyenoord krijgt.  Net zo goed als aan de klassiekers in het seizoen 2005-2006. Toen wonnen we twee keer van Ajax in de competitie. De euforie was zo groot dat er direct een dvd van werd uitgebracht. Dat moeten we dit keer maar niet doen. De wedstrijd was niet zo best en vorige keer liep het slecht af, want vervolgens gingen we in datzelfde seizoen thuis met 2-4 ten onder in de playoffs voor Europees voetbal. Laten we nu eerste maar eens afwachten hoe de klassieker op 8 november afloopt. Dan wordt het weer negentig minuten sterven van de zenuwen op Vak V.Al zal verlies tegen Ajax niets veranderen aan de titelkansen van Feyenoord. Anders dan de brekerkraker is die klassieker namelijk niet beslissend. Het is al vaker gezegd: kampioen word je tegen de kleintjes. Dus is een zege in de uitwedstrijd tegen ADO, komend weekend, veel belangrijker dan de klassieker van een week later. Nou ja, voor de titelkansen dan. Niet voor de verstokte Feyenoordfans, zoals ik. Die willen absoluut nóg een overwinning tegen de aartsrivaal.

 

Al is het weer in de allerlaatste minuut en opnieuw door een eigen goal. 

 

Afbeelding / Hasko van Dalen

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel