EEN TREURIGE ZONDAG BIJ FEYENOORD

19-4-2015 22:15

Door Hasko van Dalen

Voor het eerst in de geschiedenis van het betaalde voetbal verloor Feyenoord thuis van Go Ahead Eagles. Daardoor is de derde plek in gevaar en dreigt de nacompetitie. Het was dus een treurige zondag bij Feyenoord voor onze vaste reporter Hasko van Dalen, al zag hij nog een sprankje hoop buiten het veld.

 

Zondagmorgen was ik al vroeg op Varkenoord. Ik kwam kijken naar de wedstrijd van Sportclub Veteranen 2. Het team speelde op het hoofdveld tegen concurrent VOC. Bij een overwinning zouden ze voor de tweede achtereenvolgende keer kampioen zijn geworden. Dit is trouwens niet het veteranenelftal waarin oud eerste elftalspelers als Gaston Taument acteren. Die ploeg werd vorige week al voor de veertiende keer achtereen kampioen. Veteranen 2 bestaat uit de iets “mindere goden”, die vroeger bij de Sportclub speelden. Ook hier zie je echter af en toe nog flitsen van de vroegere klasse. Al is het tempo nu schrikbarend laag. Een vreugdevolle zondagmorgen werd het niet. De ploeg keek lange tijd tegen een 1-2 achterstand aan en wist pas in de laatste minuut de gelijkmaker te scoren. De bloemen konden daardoor in het water blijven en met een katterig gevoel vertrok ik naar De Kuip.

 

Tempoloos voetbal

Vrolijker werd ik daar niet. Het elftal van Fred Rutten speelde in bijna hetzelfde lage tempo als Veteranen 2. Ook hier waren de slordige aannames, verkeerde keuzes, foutieve passes en onverklaarbare misverstanden schering en inslag. In het begin hielden we op Vak V de moed er nog wel in. De openingstreffer leek een kwestie van tijd, al schiepen we ons weinig kansen. Naarmate de wedstrijd vorderde nam de vrees voor een tegentreffer toe. Die viel ook diep in de tweede helft en dat betekende de genadeslag.  Berusting maakte zich van ons meester. We geloofden op Vak V niet meer in de ommekeer die alsnog winst zou brengen, hooguit op een gelukkige gelijkmaker. Ook die bleef echter uit. Het gebrek aan scorend vermogen was weer eens pijnlijk zichtbaar.

 

Nacompetitie dreigt

Door de nederlaag is de voorsprong op Vitesse geslonken tot 4 punten. Ook het doelsaldo is niet meer zo positief als een paar weken geleden. Met uitduels tegen Groningen en PEC Zwolle wordt dat heel krap. We kunnen ons in die wedstrijden geen puntenverlies meer veroorloven, want Vitesse komt nog naar De Kuip. Die ploeg is de laatste weken aardig op dreef. Redden we plek 3 niet dan zijn we veroordeeld tot de nacompetitie. Ik heb de data ervan maar vast in mijn agenda gezet. Dat klinkt niet positief en dat ben ik ook niet meer. Na de matige prestatie in Tilburg vorige week en de wanprestatie tegen Go Ahead vrees ik dat het elftal van Fred Rutten volledig in elkaar stort. Zoals sommige kenners al aan het begin van het seizoen hadden voorspeld. Die beweerden dat zijn teams altijd op het eind van de competitie uitgeblust zijn.

 

Sophia Kinderziekenhuis

Het werd dus een treurige zondag. Ook voor de kinderen van het Sophia kinderziekenhuis. Er zaten ruim 100 patiëntjes in Vak G en 25 ernstig zieke kinderen mochten de wedstrijd volgen vanuit de Business Units. Verder waren alle wedstrijdmascottes en vlaggenkinderen afkomstig van het Sophia Kinderziekenhuis. Ongetwijfeld hadden zij gehoopt op een monsterscore. Net zoals vorig jaar, toen het 5-0 werd. Nu konden ze alleen juichen om de bijzondere sponsoractie van de Engelsman John Woof. Hij zat de afgelopen dagen op alle stoeltjes van De Kuip. Dat zijn er meer dan 50.000 stuks. Zondag ging hij op het laatste stoeltje zitten en daarmee haalde hij ruim 53.000 euro op voor het Sophia Kinderziekenhuis. Dat bedrag komt bij de opbrengst van de jaarlijkse collecte, die bij de toegangspoorten werd gehouden. Geen geld maar Feyenoord-spullen werden op Varkenoord gevraagd voor een supportertje, dat een infarct in zijn heupkop heeft gehad, waardoor deze is afgestorven. Hij kan alleen genezen met heel veel rust en zit de komende drie jaar in een rolstoel. Voetballen, gymmen of buiten spelen is er niet bij. Heel wat bezoekers hebben zondag een duit in het zakje gedaan om hem op te vrolijken. Met die spullen kan hij zijn eigen Feyenoordwereldje bouwen. Dankzij dit soort acties was er toch nog een sprankje hoop op deze treurige zondag.

 

Foto: Fr12.nl

 

 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel