EEN CHARISTEAS-MOMENTJE

2-9-2012 16:38

Door Hasko van Dalen

Terug naar de zwarte periode met de Griekse miskoop?

 

Verbijsterend om te horen dat Feyenoord Graziano Pellè wilde hebben. Het deed denken aan de komst van Angelos Charisteas. De domste transfer uit de geschiedenis van de stadionclub.  Het vormde destijds de inleiding van de crisis bij Feyenoord.

 

Precies zes jaar geleden begon de jongste crisis van Feyenoord. Het was op 31 augustus 2006. In de loop van die dag begon het gerucht rond te zingen dat de Griekse spits Angelos Charisteas de opvolger zou worden van Dirk Kuijt. Het leidde tot heftige reacties bij alle Feyenoord-supporters. Ze konden het niet geloven. Websites raakten overbelast, internet-forums konden de stroom negatieve reacties niet aan. Ruim honderd boze Feyenoord-fans verzamelden zich bij De Kuip om te protesteren.

 

'Geen overhaaste beslissingen'

Technisch directeur Peter Bosz had het legioen verzekerd: "We maken geen overhaaste beslissingen en zullen geen spelers kopen die Feyenoord niet beter kunnen maken”. Wie zoiets belooft kan niet aankomen met de afgedankte vierde spits van Ajax. Ondanks alle protesten ging de deal toch door. Het leidde bij de eerste training van Charisteas tot afkeurende reacties en spandoeken waarin het bestuur werd opgeroepen op te stappen. Ook Jorien van den Herik moest het daarna ontgelden. Daarna kwam het nooit meer goed tussen supporters en bestuur. Charisteas bleef maar een seizoen en maakte slechts 9 goals voor onze club. Zijn naam is voor altijd verbonden aan de domste transfer uit de geschiedenis van Feyenoord.

 

Onproductieve spits?

Aan dit drama moest ik denken toen ik vorige week hoorde dat Feyenoord interesse had in Graziano Pellè. Het onbegrip bij de fans was weer groot. Ook bij mij.De hele voorbereiding lang riep Martin van Geel: "We gaan op zoek naar een spits die twintig goals maakt, en anders doen we het met deze jongens." Hoe kan je op de proppen komen met Pellè? De laatste jaren heeft hij nauwelijks gescoord.Waarom je schaarse geld uitgeven aan een onproductieve spits als je er al genoeg in huis hebt die ook niet scoren? In Alkmaar en in Italië hebben ze op de grond hebben gelegen van het lachen.  Een pleister op de wonde is dat we hem alleen huren, niet kopen. Maar dan nog.

 

Van Geel: tot dusver prima...

Tot nu deed Martin van Geel het prima bij Feyenoord. Hij wist voor vele geld spelers te verkopen. Ondanks een lege portemonnee slaagde hij erin spelers aan te trekken die op termijn beter kunnen worden. Ronald Koeman smeedde er goed elftal van. Maar ons grote probleem is het gebrek aan scorend vermogen. In de wedstrijd tegen Vitesse werden weer alle kansen gemist. Het resultaat was dat we voor het eerst in 10 jaar in Arnhem verloren. Laten we hopen dat Pellè die negatieve spiraal van kansen missen kan doorbreken en zijn komst niet het begin wordt voor een nieuwe crisis.

 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel