De Kuip bezingt Elvis

3-10-2014 02:04

Door Hasko van Dalen

Feyenoord’s eerste Europese thuiswedstrijd sinds tijden, tegen Standard Luik, verliep bepaald niet zonder incidenten, vóór en tijdens de match. Onze vaste reporter Hasko van Dalen had er weer scherp het oog in. Hier zijn lezenswaardige verslag.

 

Uiteindelijk was De Kuip maar half gevuld tijdens de Europa League wedstrijd van Feyenoord tegen Standard Luik. Volgens de officiële mededelingen werden er 30.000 duizend kaarten verkocht. Zoveel toeschouwers zaten er niet tijdens de warming up. Heel wat supporters kwam op het nippertje binnen. Wat wil je ook met zeven uur ’s avonds als aanvangstijdstip. Dan is het haasten vanuit het werk naar het stadion. Staan er ook nog eens lange files dan is het helemaal een crime. De laatkomers misten ook drie opvallende momenten.

 

Kolderieke warming up

De eerste opvallende gebeurtenis was de warming up van de zesde man. Dat is de man die tijdens Europese wedstrijden op de doellijn naast de goal staat. Deze Portugees, João Capela, maakte er een ware show van. Hij trok sprintjes vanaf de rand zestienmeter naar de doelpaal en keek dan zeer opzichtig voor en achter langs de paal, alsof hij een denkbeeldige val aan het volgen was. Een keer zag ik hem zelfs als een soort mimespeler de gebaren maken die horen bij het aangeven van een achterbal of strafschop. Erg kolderiek.

 

Langzamere Lee

Na hem kwam Lee Towers het veld op. Hij zong zijn vermaarde Feyenoord-lied. Bijna een vast patroon bij Europese wedstrijden. Toch was het dit keer anders. Lee stond niet in de middencirkel, maar alleen voor de Gerard Meijer tribune. Hij liep bovendien niet best meer. Het mocht de pret niet drukken. De trouwe fans brulden uit volle borst mee. Ook in Vak V vormde zich een heus mannenkoor.

 

Wachten op scheutige boete

Tijdens het optreden van Lee Towers ontstond er aan de andere kant van het stadion grote beroering. De fans van Standard Luik braken door het hek dat hun vak afscheidde van de rest van het stadion. Daarna stormden ze het lege vak achter het doel in, op weg naar de Feyenoord supporters die verderop in Vak H stonden. Onze suppoosten hadden handel vol werk om de vechtersbazen uit elkaar te houden. Het duurde even voordat de ME kwam opdraven, maar die begon zich daarna lekker uit te leven met de wapenstok. Waarom het nodig was zoveel grof geweld te gebruiken begrepen we op Vak V niet. Direct al bij het zien van de eerste politiehelmen stoven de Belgen terug naar hun vak. Feyenoord kan ongetwijfeld weer een boet tegemoet zien voor de krakemikkige afscheiding van het vak waarin de Luik supporters stonden. De UEFA is nogal scheutig met boetes uitdelen. Heel wat anders dan de KNVB die het verstoren van een bekerfinale door eigen spelers met vuurwerk te bekogelen beloont met vrijaf voor een nietszeggende wedstrijd op Urk.

 

‘Mahna Mahna’

Na die rellen werd er ook nog gevoetbald. Erg best was het wederom niet. Fred Rutten had maar liefst 4 middenvelders opgesteld, waardoor iedere diepte in het spel ontbrak. Bovendien missen we nog steeds heel duidelijk een spits die voor doelgevaar kan zorgen. Colin Kâzım-Richards kan dat niet. In de tweede helft kwam de ploeg door een mazzelgoal van Sven van Beek op voorsprong. Daarna begon weer het oneindig rondspelen, dat nu door Luik werd afgestraft. Zo leek de wedstrijd op een gelijkspel af te stevenen. Vlak voor tijd was het echter weer Elvis Manu die de winnende treffer maakte. Het stadion ontplofte. Fred Rutten gaf hem een publiekswissel. Maar het mooiste eerbetoon kwam na afloop, toen door de stadionspeakers het liedje “Mahna Mahna” van The Muppets werd gedraaid; in de You Tube-versie “Manu Manu”.

 

De hele Kuip zong het uit volle borst mee. 

 

Afbeelding / www.fr-fans.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel