De hoop is weer nieuw leven ingeblazen

13-3-2017 17:30

Door Hasko van Dalen

Na de afgang in de stadsderby tegen Spangen op Het Kasteel wemelde het op internet van de doemdenkers en complottheorieën. Veel supporters vreesden het einde van de titelkansen voor Feyenoord. Tegen AZ richtte de ploeg zich echter weer op. De supporters genoten van het zonnetje en van het goede spel, met Nicolai Jørgensen als absolute uitblinker. De hoop is weer nieuw leven ingeblazen.

Het was afgelopen zondag zo druk in De Kuip dat ik niet eens op mijn normale stekje kon zitten. De leden van de Sportclub Feyenoord hebben op Vak V geen vaste plaatsen, ze mogen op de onderste zes rijen gaan zitten waar ze willen. Normaal zit ik op de zesde rij, maar die was nu al ver voor aanvang van de wedstrijd propvol. Het werd dus zoeken naar een plekje op een andere rij. Zoiets gaat gepaard met een hoop commentaar en jolijt, zeker deze zondag. Iedereen leek door het mooie weer uitgelatener dan anders. Men was ook vol goede moed. Natuurlijk werd er even stil gestaan bij de zeperd tegen Sparta. Door een slappe wedstrijdinstelling liep de ploeg niet alleen puntverlies op, maar ook een rits aan blessures en het risico van een langdurige schorsing. Gek genoeg vonden we niet dat het team daardoor gehavend was. Er was het volle vertrouwen op een goed afloop.

Topspits Nicolai Jørgensen

We werden ook niet teleurgesteld. Feyenoord speelde voor rust geconcentreerd en gaf nauwelijks kansen weg. Nicolai Jørgensen scoorde een schitterende goal en gaf een mooie assist aan Toornstra voor de 2-0. Een keurige ruststand die volgens alle kenners in de tweede helft wel zou worden verdubbeld. Dat liep in het begin even anders. Het leek alsof de mannen van Giovanni van Brockhorst in de rust in slaap waren gevallen. Het was Nicolai Jørgensen die de boel wakker schudde door na een kwartier fel door te jagen op keeper Krul. Zijn actie leidde tot een orkaan van geluid op de tribunes. In Vak V stonden de mensen op de banken en werd driftig met sjaaltjes gezwaaid. Het zweepte de ploeg op en droeg eraan bij dat uiteindelijk een 5-2 overwinning werd behaald. Enige smet was de tegengoal in de laatste minuut, nota bene ontstaan nadat we zelf een vrije trap mochten nemen. Het vergalde het plezier een beetje, want op het eind van de rit zou het doelsaldo weleens beslissend kunnen zijn.

Schorsing Tony Vilhena

Als we de media mogen geloven, wordt er binnen Feyenoord niet gesproken over de titel. Men kijkt van wedstrijd naar wedstrijd. Die discipline hebben de meeste supporters op Vak V niet. Al in de rust werd de blik gericht op komende tegenstander Heerenveen. De Rotterdammers onder ons vonden het prachtig dat Excelsior die ploeg ruim had verslagen, maar tegelijk vreesden we dat ze daardoor volgende week extra gemotiveerd zouden zijn. De grote vraag was ook of Tony Vilhena er dan bij zou kunnen zijn. In het kader van de complottheorieën is menig Feyenoord supporter ervan overtuigd dat KNVB aanklaagster Marieke Vreugdenhil met opzet zo’n zware straf voor de elleboogstoot heeft geëist. Normaal gesproken zou het drie wedstrijden zijn geweest, waarvan één voorwaardelijk. Nu waren het er opeens vier, waarvan één voorwaardelijk en het kan bijna geen toeval zijn dat die derde wedstrijd de topper tegen Ajax is. In de catacomben tijdens de rust werd er vrolijk op los gefilosofeerd. Het fraaiste scenario dat ik hoorde was dat jurist Van Benthem vrijspraak bedingt en krijgt, Vilhena dan tegen Heerenveen kan spelen en vervolgens die wedstrijd een gele kaart krijgt, waardoor hij de topper toch mist.

Titelstrijd

U ziet het: de zelfkastijding van de Feyenoord fans kent geen grenzen. Naarmate de eindstreep nadert neemt niet alleen de hoop op een titel toe, maar ook de vrees dat het toch nog mis kan gaan. Als ik Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf, moet geloven deugt er ook weinig van. Hij had op alle Feyenoorders wel iets aan te merken, behalve dan op Jørgensen. Nou is het natuurlijk niet verwonderlijk dat met het toenemen van de spanning in de titelstrijd ook de media uit de hoofdstad proberen onrust te zaaien in het Feyenoordkamp. De supporters weten uit welke hoek de wind waait. Zo vroegen we ons op Vak V af hoeveel tijd Studio Voetbal zou besteden aan het debuut van jeugdspeler Emil Hansson, in vergelijking tot de aandacht die debuterende jeugdspelers van die andere club krijgen.

Het antwoord weet u inmiddels. 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel