Alleen de titel telt nog

30-1-2017 18:03

Door Hasko van Dalen

Met elke nieuwe zege neemt het verwachtingspatroon van het Feyenoord-legioen verder toe. Nu er nog 14 wedstrijden te gaan zijn, dreigen alle andere opties dan de schaal op de Coolsingel tot een nachtmerrie te worden. Het is nu of nooit! Tegen NEC werd de zegereeks voortgezet en ‘onze’ Hasko doet, zoals gewoonlijk, verslag van de bijzonderheden op vakkie V.

De eerste wedstrijden na de winterstop deden het ergste vrezen voor de resterende duels om het landskampioenschap. Willen van Hanegem waarschuwde al dat als Feyenoord kampioen wil worden ze dan toch echt beter moeten gaan voetballen. Daar zag het tegen Roda en Willem II niet naar uit. Gewoon elkaar met de juiste snelheid en op de goede voet aanspelen bleek teveel gevraagd. Telkens was de ploeg binnen een paar seconden de bal alweer kwijt. Elk jaar gaat het na die onderbreking weer mis. Je begint je zo langzamerhand af te vragen wat Feyenoord tijdens de winterstop op trainingskamp uitspookt. Het dieptepunt was het bekerduel tegen Vitesse. De ploeg speelde net zo slap en inspiratieloos als tijdens de reeks van zeven nederlagen begin vorig jaar. Voor het eerst sinds tijden heb ik na die wedstrijd van Feyenoord niet kunnen slapen.

Vrolijkheid op Vak V

Ik had verwacht dat erop Vak V ook het nodige chagrijn zou heersen vanwege die verloren bekerwedstrijd en het vertoonde spel. Niets van dat alles. De supporters om mij heen haalden nonchalant hun schouders op bij het noemen van die wedstrijd. De meesten hadden de wedstrijd niet eens gezien en zeker niet naar de samenvatting gekeken. Er werd vrolijk en vol optimisme vooruitgeblikt op het duel tegen NEC. Niemand twijfelde aan de winst en men hoopte op een hoge uitslag. Dat supporters in vakkie V erop wezen dat de andere twee titelkandidaten de eerste wedstrijden na de winterstop ook niet overtuigend speelden, vond ik een schrale troost. Enfin… Daarmee was de voorbeschouwing snel afgedaan, en ging het verder eigenlijk alleen maar over Donald Trump en het door hem afgekondigde inreisverbod.

Bilal, mijn ‘vriend’

Die Amerikaanse perikelen waren tijdens de wedstrijd gauw vergeten. In tegenstelling tot donderdagavond werd er nu wel met passie en inzet gespeeld. Vooral Vilhena knokte zich op het middenveld een slag in de rondte. De 2-0 ruststand was dan ook verdiend. Terwijl ik onder de tribune in geanimeerd gesprek was met een paar andere supporters, werd ik opeens door het vaste ploegje rondom mij teruggeroepen naar Vak V. “Je vriend komt erin”, schreeuwden ze me toe. Ik wist direct hoe laat het was. De mannen die om mij heen zitten, moeten altijd lachen om mijn misbaar als Giovanni van Bronckhorst voor de zoveelste keer Bilal inbrengt. Hoewel ik zijn werklust bewonder, is het in mijn ogen gewoon een miskoop, die niet goed genoeg is voor Feyenoord. Ik vind het onbegrijpelijk dat Gio het met hem blijft proberen. Dit keer mocht hij een helft spelen, omdat Elia geblesseerd in de kleedkamer was achtergebleven. Het leverde aanvankelijk het bekende beeld op van een hardwerkende, snelle buitenspeler, met een vreselijk slechte voorzet. Tot hij opeens een prachtige dieptepass verzorgde en op het einde met het hoofd de keeper van NEC in de lucht klopte. Zijn kopbal had een doelpunt voor hem moeten opleveren, maar spits Jørgensen ontnam hem die bekroning door zelf het laatste tikje te geven.

De overwegend ludieke commentaren, die ik kreeg van de mannen om mij heen, zal ik hier niet herhalen. We hebben er allemaal vreselijk om kunnen lachen, opgelucht als we waren over het vertoonde spel en de ruime overwinning. Ik geloof alleen dat ik voorlopig op Vak V geen commentaar meer mag leveren op Bilal.

Afbeelding / www.fr-fans.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel