Het Rotterdam van vandaag is voor de toerist geen optie

27-7-2012 11:31

Door Annelien Scheele

Toerist in Rotterdam. Om in de sfeer te komen ga ik met de trein vanaf Amsterdam-Schiphol. Dat doen toeristen vast ook wel eens. Dat gaat lekker snel en de trein stopt nergens dan in… Rotterdam.

Op het perron ben ik even de weg kwijt… alles is opgebroken en gedesoriënteerd volg ik de massa, naar beneden, naar de spelonken van CS Rotterdam. Voor me stuntelt een stel jonge mensen met twee loodzware koffers. Ze moeten naar Den Haag om daar vrijwilligerswerk te doen. Toch maar even een handje helpen, want ze moeten binnen enkele minuten van het ene perron naar het andere en een lift is er natuurlijk niet. 

Aan het einde van de tunnel gloort het licht, daar moet ik heen. Via sluipweggetjes kom je langs een ‘gezellig plekje’ zo middenin de chaos. Apart. Op de hoek is eetcafé Lebkov, en voor een grote thee vragen ze daar meer dan voor een kleine thee. Bijna een euro meer zelfs… het is heet water, mensen!

Ik hoop op toeristen, wil ze wel wat vragen: waar gaat u heen, wat is het doel van dit uitstapje? Maar er gaan geen toeristen naar Rotterdam, leer ik al snel. Wel Feijenoord supporters die de open dag gaan bezoeken, en mensen op doorreis. Een koppel uit Groningen dat onderweg is naar Parijs. 'Nee, ik ben eigenlijk nog nooit in Rotterdam geweest. Het is hier ook altijd zo rommelig. Kijk eens om je heen, bouw, kranen, en lelijke afzettingen.' Ja, zo ziet Rotterdam er eigenlijk al jaren uit. Dat is dus de indruk die het maakt op de buitenwereld.

Ik loop richting de stad in en ontmoet een fietstaxichauffeur: 'Het is erg rustig vandaag, weinig toeristen. Die hebben we trouwens toch niet zoveel in Rotterdam, we zijn Amsterdam niet hè.' Toch weet hij nog wel wat positiefs te melden: 'Deze gemeente maakt weinig promotie voor de stad, maar ik heb begrepen dat het toerisme toch langzaam maar zeker groeit. We doen het low-profile, maar wel gestaag.'

Door de stad heen ontdek ik lege terrassen, weinig koopvolk en weinig toeristen. Het is wel warm, maar er staat een briesje, dus het strand is niet de beste optie. Waar is iedereen?

'Ach mevrouw, het is Rotterdam toch niet meer, met al die hoge gebouwen. Vroeger was het hier leuk, vroeger stonden hier huizen. Maar nu zijn het allemaal kantoorgebouwen. Vroeger, vroeger maakten de mensen muziek op straat, was het gezellig. Nu bellen ze de brandweer om die mensen te laten ophouden met spelen. Nee, ze kletsen meer dan dat ze iets doen hier in Rotterdam. Ik ben achtentachtig, ik heb Rotterdam gekend toen het nog leuk was. Ze beloven van alles, maar ze doen niks.' Willem heeft al zestig jaar verkering met zijn ‘kippetje’ en hem maken ze niets meer wijs. Niet lullen, maar poetsen is allang verleden tijd. Geen daden, maar woorden. Het Rotterdam van vandaag. Voor de toerist geen optie.

Rubriek Toerist010

Annelien Scheele

Annelien is communicatiefreak, journalist, moeder en heel nieuwsgierig. Heeft een fascinatie voor de 'eindeloze stad' Rotterdam en voor wat mensen drijft, boeit en bezighoudt. Soms...

Bekijk profiel