Delfshaven

14-5-2014 10:14

Door Rob van Olm

   Niet om op te scheppen, maar ik ben de laatste vijf jaar meer op Washington Square in New York geweest dan in de Pupillenstraat in Rotterdam, terwijl ik daar vijf minuten vandaan woon. Dat heeft iets ongerijmds, al kan ik niet duiden waarom.

 

   Het is stil in de straat. Zo stil dat ik de neiging voel hard te gaan roepen waar iedereen is gebleven. Gelukkig beheers ik me. Wie er in ieder geval niet meer is, is mijn opa, janus. Hij had er een schoenmakerswinkeltje, waarachter hij met zijn vrouw en een legioen kinderen woonde, waaronder mijn vader. Jammer, het winkeltje op nummer 99 is verbouw tot een wwonhuis. Straten veranderen en blijven toch hetzelfde, maar de verhalen vervagen steeds meer. Wie weet nog dat janus een opzienbarend figuur was in de buurt? Hij liet er altijd zijn geit uit. Samen kwamen ze dronken thuis. Janus hield ook konijnen, die hield hij voor de slacht. Het is vaak gebeurd dat de koper van het wild niets vermoedend zijn mes in een kat zette, die Janus ving en als gelsacht konijn verkocht. De slachtoffers zijn inmiddels allemaal overleden, dus ik kan dat verhaal hier nu wel kwijt.

 

   Door de naam, Tapperij 't Kraantje, boven een café op de hoek van de Aelbrechtskolk, krijg ik plotseling erge dorst.

 

    'Gisteren doorgezakt man.'

    'Oh ja? Waar?'

    'In Tapperij 't Kraantje.'

    'Ja, logisch toch.'

Rubriek Toerist in eigen stad

Rob van Olm

De Rotterdamse schrijver en onderzoeksjournalist Rob van Olm (1947) publiceerde romans en journalistieke boeken, zoals 'Verloren dagen', een roman over de Spaanse burgeroorlog, en ...

Bekijk profiel