'Small is beautiful: zet poppodium voorzichtiger op'

25-1-2013 12:52

Door Stadslog Rotterdam

Naam: Gyurka Jansen

Twitteraccount: @the_ed

Website: http://www.gyurka.nl/

 

Wat voor beroep staat er in je paspoort of zou je er bij een nieuwe in laten zetten?

"Marktonderzoeker" 

 

Waarin onderscheid je je van vakgenoten?

Naast brede kennis van het vakgebied, heb ik vooral veel technische kennis over de meerwaarde van 'nieuwe media'. En kan ik die nieuwe ontwikkelingen goed afwegen tegen de bestaande basis van "onderzoek".

 

Op welke vakprestatie ben je het meest trots?

Ik ben er trots op dat ik snel veel kennis heb kunnen vergaren en toepassen, nu bij een relatief klein bureau in Rotterdam. Daarnaast zet ik me in de uren daarbuiten in voor de website ThePostOnline (eerder 'DeJaap'), waar we in drie jaar tijd een serieus en gewaardeerd nieuws- en opiniemedium van hebben kunnen maken. Bij elkaar heeft dat heel veel tijd en liefde-werk-oud-papier gekost, maar dat betaalt zich dan toch uit..

 

Welke uitdaging zou je het liefste zo snel mogelijk aan gaan?

Ik wil nog dit jaar doorwerken aan een aantal ideeën over het leggen van verbanden tussen mensen, ideeën en andere diensten. Het zou mooi zijn als ik daarmee in ieder geval alvast anderen kan helpen door ze te inspireren met wat er online mogelijk is. Een boek, of eigenlijk meer een soort gids, over ICT en organisatie staat ook nog op de wensenlijst.

 

Wat is het laatste boek of artikel dat je verder heeft geholpen op je vakgebied?

In mijn vak als Mmarktonderzoeker is dat niet echt een artikel, maar de discussies op internet na de verkiezingen over de peilingen. Dat geeft je toch ineens weer meer inzicht in hoe mensen tegen "steekproeftrekking" en dergelijke aankijken. Eigenlijk is er nog heel veel terrein te winnen, want dit speelt ook bij bedrijven die natuurlijk mogelijke klanten of partners zijn. 

 

Is het waar dat Rotterdam steeds leuker wordt? Waarom wel/niet?

Ja, zeker, de binnenstad is 'af', zegt men. Dat zie ik niet helemaal zo: Rotterdam blijft in beweging, maar je merkt wel dat er eindelijk wat meer tijd komt voor wat kleinere projecten. Voor de opvulling tussen de grote bouweenheden, die het juist leuk maken niet alleen rond te lopen maar ook te blijven stilstaan of -zitten. Denk aan zoiets als de Biergarten, dat is misschien niet veel, maar een aantal van die dingen her en der maakt de stad gelijk een stuk leuker en levendiger.

Wat vind je het coolste medium van Rotterdam, dat je liever niet mist? En waarom wil je dat niet missen?

Ik haal eigenlijk al mijn nieuws van internet. Zo merk ik dat ik weer steeds meer van RTV Rijnmond meekrijg doordat zij ook online actiever worden. Stadslog - het is misschien wat flauw omdat dit stuk daar verschijnt - is ook een goed voorbeeld. Zelfs een paar mensen in Amsterdam vertelden me dat ze daar toch een beetje jaloers op waren.

Er mag in Rotterdam meer aandacht zijn voor…??? Waarom verdient dat meer aandacht?

Poppodia. Eigenlijk in het verlengde van die "kleine initiatieven".  Goed, Rotterdam is misschien een Jazzstad, dus dat daar dingen gebeuren is ook al heel mooi. Maar het is toch bizar dat Rotterdam van alle grote steden geen echt poppodium meer heeft? Nee, dan moest dat gelijk weer heel groots en duurzaam toen Nighttown wegging. Zet zoiets nu eerst gewoon wat voorzichtiger op. Small is beautiful. Zoiets als de Baroeg zit daar al eeuwen in een Bunker: dat moet je toch ook een beetje naar de binnenstad kunnen trekken, dat enthousiasme en die toewijding. Zelf vind ik metal erg leuk, maar dat geldt ook voor andere stromingen natuurlijk: lekker bandjes en optredens kijken is toch niet heel erg aanwezig meer in een beetje poppodium.

 

Rotterdam is niet de tweede, maar de eerste stad van Nederland omdat…

Het rauwer en 'echter' een stad is dan Amsterdam. Begrijp me goed: persoonlijk vind ik Amsterdam ook heel leuk, lekkere elke hoek drie café's stad, maar het is ook een heel rare stad, eigenlijk. Een grote toeristenfuik die weliswaar levendig en lekker kneuterig is, maar als je daar buiten komt dan heb je het idee dat men het zelf ook allemaal niet zo meer weet. Dan heb je daar ineens zo'n kille Zuidas, misschien handig als je een groot kantoor bent, maar ga dan lekker hier in Rotterdam in de binnenstad zitten. Rotterdam is niet zo'n mediastad, dus dat is gezien mijn werk aan nieuwsmedia soms een hoop reizen, maar daar ligt ook een uitdaging om dat ook wat meer voor de stad te behouden. Dat een debatcentrum stopt is natuurlijk eeuwig zonde. Verder is het natuurlijk onvergelijkbaar: Rotterdam ademt op allerlei onverwachte plekken "haven" en "transport" op een manier die andere steden in Nederland alleen doen als je daar "Gouden Eeuw" bij denkt.

 
Woon je over tien jaar nog in Rotterdam? Waarom wel/niet?

Ik denk het wel, maar je weet het nooit. In ieder geval in de buurt. Eigenlijk ben ik toch een echte Hollander (ondanks mijn voornaam) dus na Dordt is de tussenstop in West-Brabant in mijn jeugd wel weer genoeg geweest, zeg maar. Mijn verloofde werkt in Schiedam, ik hier in Rotterdam dus we gaan hier ook niet zo snel weg, natuurlijk. Als jeneverstad heeft Schiedam natuurlijk ook prettige kanten, dus we zullen allicht meer in het Westen van Rotterdam gaan wonen.
 
Wil je ook geïnterviewd worden door #Stadslog? Doe een mailtje naar info@stadslog.nl

Rubriek Stadslogvolgers

Stadslog Rotterdam

Bekijk profiel