Het Binnenwegplein krijgt Robin van Persie

26-1-2013 20:18

Door Bruno Giuntoli

Bruno Giuntoli smacht naar grootstedelijke klasse... 

 

Soms lees je een bericht dat je er weer van overtuigd dat je toch ech wel in een toffe stad woont. Lopend over het Binnenwegplein met de Voetbal International, het blad voor de eeuwige puber, onder de oksel mag het een wonder heten dat die overtuiging stand houdt. Want het Binnenwegplein is, naar mijn bescheiden opinie, na het Zuidplein het lelijkste plein van Rotterdam. Neem de duiven die motorische storingen aan hun vleugels moeten hebben - anders vlieg je toch gewoon weg? – en mistroostig opkijken naar het verveelde, dikke, slecht geklede winkelpubliek uit Ommoord en Zevenkamp en hopen op een vallende smeulende gefrituurde aardappelhomp van Bram Ladage. Geen Paleis op de Dam of basiliek van San Marco aan dit plein, maar Blokker, Mediamarkt, de ANWB-winkel en, vooruit, Selexyz Donner. Hier loopt George Clooney of  Carla Bruni niet toevallig langs. Henk en Ingrid wél. Even verderop staat de Febo met troep uit de muur. Hier staan geen duiven. Zelfs die vinden dat een brug te ver.

 

Nep Swarovsky-glitters 

Dan vervolgt de weg zich over de Blaak, een belangrijke verkeersader van de stad. Néé, zelfs met de beste wil van de wereld doet het niet denken aan Kensington Highstreet of de Champs-Élysées. Rechts van me een gedrocht waar tegen dumpprijzen spijkerbroeken met nep Swarovsky-glitters worden verkocht, links vier stadsbankjes die tegen over elkaar zijn geplaatst zodat je niet naar de spuuglelijke gebouwen hoeft te staren. Dan de Witte de With-straat op. Ik moet bijna hardop lachen als ik een groepje tienermeisjes van buiten de stad zie, die hier vertoeven als gevolg van het IFFR en de straat in het voorbijgaan kwalificeren als heel erg ‘Berlijns’.  Het is een dappere, vriendelijk bedoelde poging, zullen we maar zeggen.

 

 'Hij heeft net een penthouse gekocht'

Ik besluit naar mijn rommelende maag te luisteren en stap de Bagel Bakery binnen. De VI gaat open en ik begin zoals atijd met de column van Nico Dijkshoorn. Al bladerend naar René van der Gijp stuit ik op voetbalfocus een soort Privé-sectie van het blad. Daar valt mijn oog op een foto van de beste voetbalspeler van de wereld van dit moment. “Hij heeft net een penthouse gekocht in Rotterdam, op de 22ste verdieping.” staat er naast de foto gedrukt. De tekst gaat als volgt verder: “het gebouw beschikt over een gym en een daktuin. De international en zijn vrouw hebben 1,075 miljoen euro neergeteld voor het huis, dat onder meer vier slaap-en twee badkamers telt.” “Wij hebben geen grandeur nodig” hoor ik mezelf denken. “Wij hebben Robin van Persie.” Ik moet glimlachen, terwijl ik de zaak uitloop. Thuis zoek ik op welk nieuw gebouw in Rotterdam 22 verdiepingen telt. Het betreft de Karel Doorman.

 

Aan het Binnenwegplein.

Rubriek Solo Bruno

Bruno Giuntoli

In het leven van Bruno Giuntoli zijn drie woorden van belang: film, voetbal en pizza’s.   Na een tijdelijk verblijf bij Film- en Televisiewetenschappen en een afgerond...

Bekijk profiel