Feminisme, peniskritiek & de Nieuwe Kuip

12-1-2013 22:12

Door Bruno Giuntoli

Doorwrocht betoog over de Nieuwe Kuip in 'n luttel aantal woorden

 

Tijdens de tweede feministische golf hebben vrouwen de mannen ongenadig in de luren gelegd. Mannen moesten meer in contact komen met hun gevoelens, beter luisteren en machogedrag afzweren. Ofwel, afgestroopt tot de kern: om een echte man te worden, moest de man een vróuw worden. Nu we in de aanloop zijn naar ongetwijfeld een derde feministische golf, de geschiedenis herhaalt zich immers, lees je steeds vaker in de wachtkamer van de tandarts, in zekere damesbladen, dat hoewel het mannelijke lid niet perse lang hoeft te zijn, een exemplaar met een behoorlijke diameter, toch wel te prefereren valt boven het formaatje ‘potlood’. Hoe dan ook: anno 2013 lees je geen teksten meer als “Het gaat niet om de grootte, maar om wat je ermee doet”  zoals in de jaren '60, '70 en '80.

 

Feyenoord-fans zijn sluwe feministen

Mijn stelling? Dat sentimentele Feyenoord-fans nét zo sluw zijn als diezelfde vrouwen die decennialang het mannenvolk in de maling hebben genomen. En ons deden geloven dat ‘het potloodje’, mits creatief aangewend, tot een bevredigend seksleven leidde. Oké, zeg ik, De Kuip is een voetbaltempel die niet te vervangen valt. We spreken niet over zomaar ‘een stadion’, nee, dit betreft niets minder dan een heus ‘heiligdom’, waar Coentje, Willem en Ove de voetbalmis onder leiding van een Oostenrijkse priester genaamd Ernst voorgingen. Ja, ik geef toe: het is onmiskenbaar de Moeder aller Stadions, waar de tribunes het speelveld als een baarmoeder omsluiten en de tribunes meedeinen als het legioen als één twaalfde man begint te springen. Hoe vaak hebben we de woorden ‘kolkend’ en ‘Kuip’ niet tezamen in een kop gelezen van het Algemeen Dagblad, die maandagochtend op de mat plofte? Akkoord!

 

En tóch...

En tóch…

Ik wil die nieuwe Kuip.

Waarom?

Omdat de nieuwe Kuip minimaal 63.000 zitplaatsen gaat tellen.

De oude zit op precies 51.117.

Om de derde feministische golf vóór te zijn, durf ik te zeggen:

 

Size matters!’  

Rubriek Solo Bruno

Bruno Giuntoli

In het leven van Bruno Giuntoli zijn drie woorden van belang: film, voetbal en pizza’s.   Na een tijdelijk verblijf bij Film- en Televisiewetenschappen en een afgerond...

Bekijk profiel