Jong, Rotterdams, hoofdredacteur...

10-1-2013 19:20

Door Hans van Willigenburg

Interview met Iffet Subaşi, hoofdredacteur van studentenblad 'BENIK'

 

Iffet Subaşi (23) is, pakweg, een half jaar hoofdredacteur van 'BENIK', opinieblad voor (Turks-Nederlandse) studenten met een oplage van - momenteel - rond de 4000 exemplaren. Wie een studieuze vrouw verwacht die liefst in boeken neust en colleges volgt, komt bedrogen uit: Iffet is, op z'n Rotterdams, vooral 'een doener'. Sterker nog: in haar jeugd haatte ze school ('jarenlang heb ik gespijbeld' en 'ik voetbalde graag met jongens'). Dus is ze zeker niet het standaardtype hoofdredacteur. Alle reden voor Stadslog om te praten met de eigenwijze, Rotterdamse Iffet, in de stille verwachting, wellicht, een heel nieuw type hoofdredacteur te mogen begroeten.

 

V: Hoe komt het dat je al zó jong hoofdredacteur bent?

I:  Al vrij jong ben ik mijn droom achterna gegaan. Daarbij heb ik, denk ik, heel veel geluk gehad. Ik kwam steeds de juiste mensen tegen, die me een stapje dichterbij mijn doel brachten. Toen ik vijftien was ben ik, vroeger dan andere kinderen, fulltime aan het werk gegaan. Ik was sociaal, netwerkte graag. Studeren deed ik niet, maar leren heb ik altijd gedaan. Van iedereen om mij heen. Vooral op het gebied van media en journalistiek.

 

V: Wat heb je precies voor werk gedaan?

I: Van alles. Ik heb in fabrieken gewerkt. Achter de kassa in een supermarkt. In een Döner-zaak. Bij UPC, T-mobile en andere telecombedrijven. Al vrij snel was ik supervisor van een callcenter. En toen kreeg ik de kans om bij de radio te gaan. Van het een kwam het ander.  Ik heb gewerkt voor verschillende kranten. Daarna ging ik presenteren voor AktüelTV, een programma bij de lokale omroep.  Gaandeweg ging ik alles doen: productie, redactie, presentatie. Ik werk nu ongeveer vijf jaar in de media.

 

V: Wat trekt je zo aan in media?

I:  Ik ben altijd nieuwsgierig geweest. Naar alles. De veelzijdigheid vind ik boeiend . Sport, economie, cultuur…  Als journalist maak je alles van dichtbij mee. Mijn favoriete onderwerp? Politiek. Waarom? Omdat de politiek een belangrijke stem heeft in hoe de wereld eruit ziet. Zeker ook wat jongeren betreft.

 

V: Als jij premier van Nederland was en je mocht één ding veranderen: wát zou je veranderen?

I:  (na lang nadenken) Ehhh... Een betere politiek voor jongeren. Dat wil zeggen: meer stageplekken, meer rechten, betere beloning. Kortom, meer ontplooiingskansen. (lachend) De ouderen moeten sneller plaats maken voor ons! 

 

V: Grappig... Zèlf ben je juist een voorbeeld van hoe snel het kan gaan als je initiatief neemt en niet gaat wachten op wat geregeld moet worden.

I:  Ik ben misschien anders. Maar dat wil niet zeggen dat je als overheid geen haast moet maken de potentie van jongeren - en in het geval van 'BENIK' zijn dat meestal Turkse jongeren - naar boven te halen.

 

V: Is er in jouw ogen een groot verschil tussen jongeren en, zeg, veertigplussers?

I:  Best wel. Jongeren zijn assertiever. We reageren snel, eerlijk, hoe wij het zien. Dat kan bedreigend zijn voor ouderen.

 

V: Waar komt die assertiviteit vandaan, denk je?

I:  We groeien op in een wereld waar veel keuzes zijn. En alles heel snel gaat. Als je te traag bent, afwacht of geen duidelijke richting kiest, is de kans steeds groter dat je de boot mist. Ouderen zijn opgegroeid in een tijd, dat er – bijna letterlijk – meer tijd was.

 

V: En jij? Heb jij ook voortdurend haast?

I:  Ik houd van werken. Dingen doen. Voor elkaar krijgen. Dus ja, er zit wel vaart in bij mij. Van een dag zonder internet zou ik kriebelig worden.

 

V:  Je hebt nu al veel bereikt zonder diploma's. Denk je dat je nieuwsgierigheid je ooit weer terugbrengt naar school? Of een opleiding?

I:   (lange stilte) Dat sluit ik niet uit. Maar nu word ik in beslag genomen om 'BENIK' te laten groeien. Dat is wat me nu vooral bezighoudt.

 

V:  Tot slot: waarom heet je blad 'BENIK'?

I:   Het woordje 'Ben' betekent 'ik' in het Turks. Dus eigenlijk heet het blad 'IkIk'. Dat is geen toeval. Wij portretteren meestal Turkse jongeren die bewust met een bepaald doel of missie bezig zijn. En die beseffen dat je als individu het verschil kunt maken. Hun levens te laten zien, is belangrijk. Onze eigen cultuur is vaak nog gebaseerd op familie, op collectivisme. Als je je in Nederland staande wilt houden, moet je een stapje extra doen. En ontdekken wie je zelf eigenlijk bent.

 

Er zijn inmiddels drie nummers van 'BENIK' verschenen. Ze worden verspreid op universiteiten en hogescholen. De website is nog niet gereed. 'BENIK' wordt uitgegeven door Media Maestro in Rotterdam-Zuid.

Rubriek Slim bezig?

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel