In de Ban van een betere wereld

22-6-2012 06:01

Door Jelko de Ruijter

Ach, wat zonde voor het imago van Rio. Het zag er in eerste instantie nog wel zo hoopvol uit, maar de stad is het lijdend voorwerp geworden van een hevig conflict. De Brazilianen hadden de mogelijkheid om een succes te maken van ‘hun’ duurzaamheidstop Rio +20. Maar het officiële gedeelte met alle internationale hotemetoten in Rio Centro is koud afgetrapt, of de NGO’s en multinationals vliegen elkaar al in de haren. En waar vechten ze nu eigenlijk om? Om Ban Ki-moon. De secretaris-generaal van de VN is dikke vrienden met het bedrijfsleven, vinden de belangenorganisaties. En dat trekken ze voor geen centimeter. Zo’n 50.000 mensen besloten dat gisteren kenbaar te maken op de Avenida Rio Branco.

 

Ban zit vandaag ongetwijfeld met zweethandjes naar het nieuws te kijken. De internationale gemeenschap blijkt de concept-eindtekst voor de start van de top niet te pikken. Die biedt volgens hen geen enkele winst voor klimaat, milieu, duurzaamheid en sociale gelijkheid, maar wel heel veel extra winst voor het bedrijfsleven. Het resultaat: massale protestsamba’s, brassbands, megafoons, spandoeken en een flinke politiemacht op de been om de demonstraties in goede banen te leiden. Ondanks het feit dat die rustig en vredig verlopen, ziet Ban ook vast wel dat de opkomst een tikkeltje aan de forse kant is. En daar komt tot overmaat van ramp nog eens bij dat ook de EU stevig verontwaardigd is over de tekst waarmee de top start. Een vriend is leuk, maar zijn bedrijfskameraden moeten een flinke kopzorg vormen voor Ban.

 

Wat denkt Ban nu eigenlijk als hij 's morgens naar ontbijtnieuws zit te kijken? En daarna, als hij met de beelden van vele demonstratie nog vers in het achterhoofd een verfrissende douche pakt? Denkt hij aan die mensen in de straten van Rio als hij zijn aktentas inpakt? Ziet hij de verontwaardigde gezichten en de spandoeken voor zich als hij door zijn chauffeur naar Rio Centro wordt gereden? Of gaat het allemaal langs hem heen en leest hij op zijn gemakje de Financial Times terwijl hij zich op de achterbank naar de klinisch witte conferentietenten van Rio +20 laat vervoeren?

 

Hoe het ook zij, Ban maakt het imago van Rio er niet beter op. Deze stad bood hoop en toekomst voor idealisten. 'Maar', zoals zij het nu zeggen, 'twintig jaar na de eerste duurzaamheidstop in Rio de Janeiro, moeten we tot de conclusie komen dat +20 nu al een deceptie is. Er is geen sprake van vooruitgang, alleen maar van stilstand.'

 

En stiekem moet dat Brazilië, een snel groeiende economie van de toekomst, toch een beetje pijn doen.

 

Foto: 'Big Dilma is watching you' Tijdens een protestmars op de Avenida Rio Branco wordt president Dilma van Brazilië afgespiegeld als een verlengstuk van de VS.

 

Rubriek Rotterdammer in Rio

Jelko de Ruijter

Hij was zeven jaar nieuwsverslaggever bij RTV Rijnmond en sloeg daarna zijn vleugels uit, onder andere bij de AVRO en RTL Nieuws. Nu is hij twee weken lang onze 'ogen en oren' op d...

Bekijk profiel