Unieke ervaring

18-6-2012 13:58

Door Said El Haji

Ik weet niet wat het onderstaande zegt over Rotterdam, anders of meer dan dat het er heeft plaatsgehad, en wel vlakbij het fitnesscentrum aan de voet van de Willemsbrug. In ieder geval getuigt het van een persoonlijke, unieke ervaring.

Het was in de vroege ochtend. De nevel hing in slierten over de Maas en de Boompjes. Geen enkel gerucht, niet eens auto’s, behalve mijn eigen gehijg en gezucht die zo nu en dan doorbroken werd door het gepiep van mijn hartslagmeter.

In de verte verschijnt een gestalte met bungelende paardenstaart. Een mooi, strak figuur gehuld in nevelen. Omdat ze minder hard loopt dan ik, een drafje eigenlijk, kom ik dichterbij, steeds dichterbij. Plots meen ik haar te herkennen en ik kan een glimlach niet onderdrukken. Een meisje dat ik in geen jaren heb gezien en met wie ik vroeger veel optrok. Ik roep haar naam. Ze kijkt niet om. Ik roep nog eens en nu kijkt ze wel om. Ik zwaai. Ze blijft staan en glimlacht, zwaait terug. Ze is mooi, té mooi. Tot mijn heilige schrik bemerk ik dat het niet de persoon is die ik dacht dat het was. Ik ken deze dame niet. Ik heb haar nog nooit gezien. Met de handen in haar zij, benen ietsjes uit elkaar, wacht ze mij op. Maar waarom eigenlijk? Ik ken haar niet! Als aan de grond genageld blijf ik staan, durf niet meer te naderen. Mijn hartslagmeter gaat tekeer. ‘Nee, sorry, laat maar,’ zeg ik met het hart in de keel, angstvallig hopend dat ze haar drafje voortzet. Draai je om, en ga! Maar ze gaat niet. Ten einde raad draai ik mij om en loop hard weg, terug de kant op vanwaar ik gekomen ben. Steeds kijk ik achterom, steeds zie ik haar daar staan. Eenmaal thuisgekomen weet ik niet wat mij overkomen is.

Rubriek Ren je Rotjeknor

Said El Haji

Said El Haji (1976, Marokko) is schrijver. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en won in 2000 de El Hizjra-aanmoedigingsprijs voor zijn verhaal ‘De klein...

Bekijk profiel