De stad is een obstakel

25-6-2012 13:57

Door Said El Haji

Rotterdam heeft volgens mij niets met hardlopen te maken. Een marathonstad, dat wel, maar eentje die haaks staat op wat hardlopen is: de stad is een obstakel, een belemmering van mijn natuurlijke neiging om tijdens het hardlopen de blik naar binnen te keren.

Neem nou de Bergweg in Rotterdam-Noord. Deze verkeersader van en naar het centrum van de stad is een berg van ruis. Het is woonplaats, drinkplaats, werkplaats, snackplaats en speelplaats ineen. Vol toko’s, belhuizen, buurtkroegen, rijscholen en shoarmatenten. Voluit schallende muziek, walmen friet en shoarma die zich vermengen met de uitlaatgassen van dubbel geparkeerde auto’s met deuren die zomaar kunnen openzwaaien. Stoplichten, ronkende motoren en allerlei lestuig in oneindig stationaire toestand. Er is ook een uitvaartvereniging die je met zijn uitgebraakte zwarte colonnes van limousines dwingt tot eerbiedig stilstaan en mijn heilige loop onderbreekt. Voor de niet-loper is de levendige Bergweg een moderne multiculturele saloon waar verschillende werelden goede buren zijn. Ik heb er lang gewoond en ik kom er nog regelmatig, maar niet om te hardlopen.

Hardlopen is geen sport, als je dat denkt, maar pure meditatie. Geen groepsactiviteit of spel dat je speelt om de tijd te doden, ter verstrooiing, maar een bloedserieuze privézaak. Het is geen intelligent proces en je hoeft dus geen verbanden te leggen, te graven in herinneringen of denkbeeldige sprongen te maken naar wat mogelijkerwijs zou kunnen gebeuren in een toekomst die nog niet bestaat. Hardlopen is stappen zetten in een en hetzelfde langgerekte moment. Stappen door gedachten die uit het niets komen aangewaaid en weer verwaaien.

Saai? Dan heb je het niet begrepen. Laat los die zintuigen! Ze belemmeren meer dan dat ze bevrijden. Hun rol is bescheiden en ligt slechts hierin, dat je niet tegen lantaarnpalen, auto’s en gebouwen loopt. En daardoor gedwongen wordt het lopen te onderbreken. Wat doodzonde is. Want lopen is heilig en mag alleen staken als je loopschema dat zegt, of als je klaar bent voor vandaag.

 

Rubriek Ren je Rotjeknor

Said El Haji

Said El Haji (1976, Marokko) is schrijver. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en won in 2000 de El Hizjra-aanmoedigingsprijs voor zijn verhaal ‘De klein...

Bekijk profiel