Visionair geld smijten op het stadhuis

12-7-2012 18:43

Door Victor Reijkersz

Waarom een kloppende gemeentebegroting als het internationale kapitalisme de geldpers aanjaagt? Of: hoe het wanbeleid op de Coolsingel visionair blijkt te zijn. Onze financiële man,Victor Reijkersz, rekent voor.  

 

Er was nogal wat kritiek op het plan van Emile Roemer om de Europese geldpers aan te zetten. De kritiek is vreemd aangezien de geldpers al decennia aan staat.  Door die constante geldgroei is er constante inflatie geweest. Dit is deels de reden waarom alles zo duur geworden. Peuterlogica: verdubbel de hoeveelheid geld en uiteindelijk verdubbelen de prijzen. Sterker nog… waar de geldkraan altijd open stond, onder goedkeuring van alle politieke partijen, is die zelfde kraan nu sinds de bankencrisis voor het eerst min of meer op druppelstand gezet.

 

Hoe dan ook: het maakt niet echt uit. Het punt is dat pragmatici, zoals econoom Paul Krugman, weten dat inflatie  de enige politiek acceptabele weg uit de schuldencrisis is. Kort door de bocht is zijn Keynesiaanse redenatie dat als de geldpers aangezet wordt weer investeringen gedaan kunnen worden, de economie weer aantrekt en de schuldenberg door economische groei en inflatie vanzelf een kleiner percentage van het nationaal product gaat vormen en daardoor minder als een zwaard van Damocles over banken, bedrijven en overheden hangt.  

 

Nu is de toekomst lastig te voorspellen, maar met de nieuwe socialistische golf die over Zuid-Europa spoelt, met Francois Hollande in het Elysée en straks, wie weet, Emile Roemer in het Torentje, is het een heel erg voor de hand liggend scenario dat Krugman’s scenario, het aanjagen van de geldpers dus, uiteindelijk gekozen gaat worden.

 

Rotterdam en Europa

 

Ver-van-uw bed-show? Niet echt… Het is belangrijk te begrijpen wat er in Europa gebeurd als je het hebt over Rotterdam. Ook al zouden sommige ons als stadstaat willen zien,  dat zijn we natuurlijk niet. Al is het maar omdat we de euro gebruiken als munteenheid en de geldpers (figuurlijk gesproken) in Brussel staat.

 

Onder bezielende leiding van de PvdA wethouder Jantine Kriens (2010-nu) en VVD wethouder Jeanette Baljeu (2006-2010) heeft Rotterdam de afgelopen 6 á 7 jaar op veel te grote voet geleefd en  bijna 2 miljard meer uitgegeven dan ze binnen kreeg. Dit heeft geholpen het Nederlandse EMU saldo op te krikken, maar heeft Rotterdam inmiddels ook een schuld van 1 miljard opgeleverd. Sinds 2006 is door Rotterdam in totaal ongeveer 8000 euro per huishouden meer uitgegeven dan er binnen kwam.

 

Spilzucht blijkt visionair

 

Ik heb daar altijd tegen geageerd. Een sluitend huishoudboekje is een heel belangrijk principe voor mij. Je moet niet meer uitgeven dan je binnen krijgt! Maar langzamerhand is de realiteit bij mij doorgedrongen dat een sluitend huishoudboekje alleen belangrijk is als de waarde van je munt stabiel is. Als er op grote schaal geld bijgedrukt gaat worden is het verstandiger om leningen te hebben dan spaarcenten. Immers met geldontwaarding is het beter een euro nu uit te geven nu die nog wat waard is en straks terug te betalen wanneer die waardeloos is. 

 

Europees monetair beleid bepaalt dus of het verstandig is een kloppend huishoudboekje te hebben of niet. En het kan dus in het voor de hand liggende inflatiescenario onverstandig zijn. Grappig genoeg is dus om redenen die de Rotterdamse PvdA en VVD zelf niet begrijpen hun spilzucht straks misschien toch nog een beetje visionair gebleken.

 

Jammer alleen dat die enorme hoeveelheid opgemaakte reserves en geleend geld gebruikt is om vastgoed ondernemers, overtollige ambtenaren en vriendjes hun baantje te laten behouden in plaats van dat het via lastenverlichting met alle Rotterdammers gedeeld is. We hadden allemaal 8000 euro rijker kunnen zijn… 

Rubriek Reijkersz' Rekenkamer

Victor Reijkersz

Ooit gemeenteraadslid voor Leefbaar Rotterdam, nu eigenaar van zijn eigen gamesbedrijf VR Designs. Loopt niet weg voor een rekensom.   www.vrdesigns.nl

Bekijk profiel