Daniël Dee: 'Het gaat mij erom de "Rotterdamsche mens" te laten zien'

9-2-2013 10:38

Door Stadslog Rotterdam

Interview met splinternieuwe stadsdichter van Rotterdam

 

1. Is Rotterdam volgens jou een poëtische stad? Waarom wel/niet?

In een stad wonen veel mensen. Waar veel mensen zijn, is de kans aannemelijk dat er een paar mafkezen zijn die zich ledig houden met het schrijven van gedichten. In Rotterdam is dat – gelukkig – niet anders. Als je bedoelt of er zoiets bestaat als typische Rotterdamse poëzie, dan denk ik dat dat wel zo is. Al zal elke zichzelf respecterende dichter ontkennen, dat hij die schrijft.

 

2. Je staat te boek als een dichter met een somber, zwart gerand

levensgevoel. Stop je dat als Stadsdichter weg? Of ga je sombere stadsgedichten schrijven?

Emoties wegstoppen schijnt niet goed voor je te zijn, dus dat ben ik niet van plan. Ik ga het voor mijn stadsgedichten echter evenmin bewust opzoeken. Ik wil ze schrijven zoals ik mijn reguliere werk schrijf: mezelf verrassend.

 

3. Heb je meer plannen als Stadsdichter dan gewoon mooie stadsgedichten schrijven? Zo ja, welke?

Ik wil een pleidooi houden voor de terugkeer van raamprostitutie, ik wil iets doen met de haven, iets doen met hoogbouw, iets doen met junks en zwervers, ik wil de hulpverleners van onze stad in het zonnetje zetten, iets doen met kinderen (de grootste vergeten groep van Rotterdam), ik wil iets doen met de aankomende verkiezingen, ik wil, etc... Kortom, ik heb plannen genoeg, maar nog niet veel in steen gebeiteld. Het gaat er mij vooral om, om de "Rotterdamse mensch" te laten zien, hoe gers poëzie kan zijn of er in ieder geval een keertje mee in aanraking laten komen. Daar heb ik inmiddels twee concrete plannen voor bedacht, die ik zeer spoedig zal gaan uitvoeren. Het eerste plan is de lancering van een website waar ik alle dichters van Rotterdam op wil verzamelen, enerzijds ter promotie van die dichters en anderzijds als naslagwerk voor scholieren en geïnteresseerden. Op die website komen dus een aantal gedichten van die dichter te staan, alsmede een biografie, foto's, audio, video en, als de dichter in kwestie nog leeft, zijn of haar boekingsgegevens. Bij het andere project wil ik dichters een dag mee laten lopen met hun favoriete beroep om zich zo te laten inspireren tot een gedicht. Van al die gedichten moet een bloemlezing komen, die een ode vormt voor de mensen die deze stad dag in dag uit draaiende houden.

 

4. Waar verheug je je het meeste op als Stadsdichter?

De roem en de vrouwen.

 

5. Heb jij een heuse doelstelling als stadsdichter? Of doe je daar niet aan?

Ik wil van Rotterdam één grote linkse hobby maken. Desnoods met harde hand. En iedereen die het daar niet mee eens is, moet verplicht elke avond om half acht naar RTL Boulevard kijken. Dus voor die zuurpruimen verandert er niets.

 

Een kort overzicht van het werk van Daniël Dee vind je hier...

 

foto / Ferry ten Brink

 

Rubriek Over Stadslog

Stadslog Rotterdam

Bekijk profiel