Wat doet de kersverse raad? Naar de hei...

28-3-2014 10:06

Door Hans van Willigenburg

Korte beschouwing bij een bestuurlijke reflex tot samenklonteren

 

Rotterdam is weer in veilige handen. De kersverse gemeenteraad is geïnstalleerd. Het pronkstuk van de lokale democratie is opnieuw volledig bemand of – sorry - bemensd. Op alle vijfenveertig zetels zit een Rotterdammer, of – nou ja – een in Rotterdam woonachtige, al moet een enkeling (Eerdmans) nog even snel verhuizen.

 

Charmeoffensief

In het kader van de magere opkomst en het geringe enthousiasme dat de Rotterdamse bevolking ook deze keer tentoon heeft gespreid (44,4% ging stemmen), zou je – misschien, ik zeg misschien – een charmeoffensief mogen verwachten van de kersverse raadsleden. Al valt bij nader inzien te betwijfelen of een gemiddeld raadslid wel enige charme in huis heeft, waardoor zo’n offensief, in plaats van een spetterende binnenkomer, zou kunnen ontaarden in een fiasco. (Als je de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA ziet, de immense brombeer Leo Bruijn, loop je misschien toch liever een blokje om.)

 

Rug naar Rotterdam

Hoe dan ook. Je zou – in enigerlei vorm – een zekere urgentie mogen verwachten over de presentatie richting de stad. Maar wat doet de kersverse gemeenteraad? Ze gaan de stad uit! Als eerste daad keren ze letterlijk hun rug naar Rotterdam en de Rotterdamse kiezer toe om ergens in Zuid-Nederland of België (ingelichte bronnen melden dat het zuidwaarts gaat) met elkaar, ja wát… te ganzenborden, te klaverjassen, te wandelen, te zingen, te puffen?

 

Ideeën en idealen

Wie de tekenen des tijds en de bestuurscultuur 3.0 ook maar enigszins tot zich laat doordringen, al is het maar in een kiertje van de hersens, snapt dat juist contact – of noem het ‘voeling’- met de stad onontbeerlijk is. Zeker als je nieuw bent, zou het vanzelf moeten spreken dat je een poging doet jezelf te presenteren, je ideeën of wie weet idealen, met Rotterdammers te delen. Al bestaat die troep Rotterdammers uit twee of tien of twintig personen.

 

Maar wat gebeurt er? Men trekt zich terug.

 

Onder elkaar.

 

(Zouden er wel ideeën of idealen zijn?)

 

Kennis van elkaars hobby, zenuwtrek, gulle lach, slordige haardracht of ongelukkige jeugd, wordt belangrijker geacht dan een inspirerend of onderscheidend optreden, waar Rotterdammers in ieder geval kennis van kunnen nemen.

 

Nee, liever ver weg van het kiezersgespuis tussen de bloemetjes gezellig samen-zijn.

 

En zeg nou niet dat ik dit heiwaartse uitstapje van onze raad zie ALS EEN NIEUW SYMBOOL VAN DE POLITIEKE KASTE DIE VEEL TE VEEL MET ZICHZELF BEZIG IS EN VIER JAAR NAAR ELKAAR KIJKT IN PLAATS VAN NAAR DE STAD .

 

Écht niet… 

 

Afbeelding / www.jezoektietsleuks.nl

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel