Top-5 Het Kuipdebat

20-6-2013 14:58

Door Hans van Willigenburg

Afgelopen dinsdagavond, 18 juni, vond in Arminius het langverwachte ‘Kuip Debat’ plaats. Voor alle mensen die deze avond niet konden bijwonen, veegt Stadslog in willekeurige volgorde de hoogtepunten bijeen in een top-5.  

 

 

1. WAAR IS FEYENOORD???

 

1 uur 42 min 30 sec.

 

Supporter Jan de Knecht constateert dat het toch wel heel vreemd is dat in dit openbare ‘Kuip Debat’ niemand van de BVO Feyenoord de moeite neemt om aanwezig te zijn. En uit te leggen waarom Het Nieuwe Stadion een goede, wellicht onmisbare ontwikkeling voor de voetbalfamilie Feyenoord is. ‘Met alle respect,’ aldus De Knecht. ‘We moeten altijd weer afgaan op verhalen van lobbyisten.’

 

Conclusie: Feyenoord mist een man of vrouw met voldoende statuur en lef om voor een kritisch publiek de voorkeur voor Het Nieuwe Stadion te verdedigen, laat staan kritische delen van de achterban te enthousiasmeren voor de plannen. Vacature!!!

 

2. HALLO, 21-STE EEUW

 

1 uur 29 min 52. sec

 

Stadionkenner en nieuwbouwadept Erwin Pakasi ‘verwijdt’ de blik en confronteert de zaal met het – technische – verhaal dat De Kuip volgens 21-ste eeuwse normen domweg vervangen moet worden, want in de ogen van UEFA  bouwkundig gezien niet meer dan ‘brandhout’ is. Wat Pakasi zegt te missen in de discussie is realiteitszin, dat wil zeggen: het gegeven dat Feyenoord, als het ‘nee’ zegt tegen nieuwbouw, qua accommodatie achter clubs als FC Twente en FC Groningen aan zal hobbelen. Willen we dat? En is Feyenoord dan ook als club niet op weg museum te worden?

  

Conclusie: onder invloed van de politieke besluitvorming over de garantstelling en de zorgen en emoties bij Rotterdammers daarover, is er sprake van kluitjesvoetbal, een té grote nadruk op het nu en dreigt ‘the bigger picture’ helemaal onder te sneeuwen.

 

3. HET IS NIET LEUK

 

36 min 36 sec

 

Leo Bruijn (raadslid PvdA) zit als een lijdzame uitvoerder op zijn stoeltje en somt vreugdeloos alle ‘in’ en ‘outs’ rond de garantstelling op. Hij praat op een manier die doet vermoeden dat hij veel liever op Gran Canaria of de Seychellen had gelegen, maar door een wonderlijk lot is aangewezen om de langzaam tot hoofdpijndossier uitgegroeide Kuipkwestie te begeleiden. Hier zien we gemeentepolitiek opdoemen in zijn meest treurige vorm: een vrijetijdspoliticus die de energie uit een geëngageerde zaal weet te zuigen en in dienst van de technocratie probeert uit zijn woorden te komen en daarbij zichzelf tracht te laten geloven dat het enigszins klopt wat hij zegt.

 

Conclusie: de PvdA is een betrouwbare leverancier van opofferingsgezinde politici, die bereid zijn zich te laten bijscholen in zaken waar ze amper verstand van hebben. Iemand moet het doen!    

 

4. BLA BLA BLA BLA

 

35 min 00 sec

 

Na een heldere vraag uit de zaal (‘waarom een half miljard investeren om bewoners op Zuid aan het sporten te krijgen?’) komt procesmanager Jan Geuskens aan het woord en deze Jan heeft zich als procesmanager leren uitdrukken in procesmanagerstaal, die elke sterveling binnen een paar zinnen het bos in weet te sturen. Uit zijn mistige verhaal komt naar voren dat we moeten vertrouwen op een ‘maatschappelijke kostenbaten analyse’, zonder dat in de verste verte duidelijk wordt wat zo’n analyse precies inhoudt, waar de daaruit verkregen zekerheden op gebaseerd zijn en waarom bewoners van Zuid, zoals hij zegt, hun talenten pas gaan ontwikkelen als er een nieuw stadion met multifunctionele tralala gebouwd gaat worden. Hier ontrolt zich Het Klassieke Failliet van iemand die geen vak beheerst, maar uit naam van een belang in geheimtaal bewoners om de tuin leidt of geruststelt.  

 

Conclusie: elke poging om ‘procesmanager’ Jan Geuskens nader aan de tand te voelen over verondersteld positieve effecten van Het Nieuwe Stadion dient van harte te worden toegejuicht.

 

5. MAAK NIET DE FOUT DE OUDE KUIP WEG TE GOOIEN

 

1 uur 45 min 22 sec

 

Mooi, begeesterd slotpleidooi van Wouter van Stiphout om De Kuip een prachtige, nieuwe bestemming te geven. En te breken met de Rotterdamse traditie om gebouwen achteloos in de vuilnisbak te gooien. ‘De uitdaging voor de toekomst ligt in herbestemming, niet in nieuwbouw.’

 

Conclusie: er zijn gelukkig nog verstandige mensen in Rotterdam!

 

Eerder maakte Stadslog een samenvatting van Het Bouwbubbeldebat, zie hier...

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel