Rotterdamse schrijver Saïd El Haji toont moed

11-10-2013 17:19

Door Hans van Willigenburg

Eind november komt hij met dicht-op-de-huid boek over Marokkaanse opvoedcultuur 

 

Ruim een jaar lang had ik het voorrecht een directe collega te zijn van schrijver Saïd El Haji (1976), iemand die altijd nieuwsgierigheid en intellectuele honger uitstraalde en ogenschijnlijk nooit moe werd de discussie aan te gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ik ben dan ook enorm verheugd binnenkort iets nieuws van Saïd te kunnen lezen, geen roman, maar een essaybundel dit keer. Over een onderwerp dat me voor Rotterdam zeer - excusez le mot - bijzonder 'relevant' lijkt, namelijk de opvoedingscultuur in de Marokkaanse gemeenschap. Ofwel: welke geheimen schuilen er achter de voordeuren van Marokkaanse gezinnen? En welke patronen zijn daarin te ontdekken? Gelet op de titel van het boek zal de vaderfiguur daarin een dominante rol spelen evenals Saïd in eigen persoon, die, als jonge vader en zoon van een overleden vader, tussen heden, verleden en toekomst heen en weer wordt geslingerd en, hem kennende, ook zichzelf op het hakblok legt. (Moedig!) Ben, kortom, heel benieuwd naar het resultaat, al zullen de mensen die hem volgen in het zaterdagkatern 'Vonk' van de Volkskrant zijn stijl en missie al wel een heel eind kennen. Hieronder de (voorlopige?) flaptekst van de bundel.

 

"STA OP EN LEEF, VADER is een ontroerende en openhartige essaybundel over een gesloten cultuur. El Haji verkent hoe hij en zijn familieleden zijn gevormd door een patriarchale traditie van eer, schaamte en mannelijke dominantie. Het levert een indringend, tragisch en fascinerend portret op van een eigenzinnige familie. Tegelijkertijd probeert de auteur zijn overleden vader tot leven te wekken, met wie hij in zijn in 2000 lovend ontvangen debuut, De dagen van Sjaitan, literair afrekende."

 

STA OP EN LEEF, VADER verschijnt op 28 november 2013.

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel