Rotterdamse Architectuurprijs zoekt contact met publiek

10-9-2013 10:17

Door Hans van Willigenburg

Democratie en architectuur: dat is zelden een gelukkig huwelijk. Ook in Rotterdam. Maar is het te laat voor een ultieme poging uw stem te laten doorklinken bij de inrichting van onze stad? Misschien niet.

 

De Rotterdamse Architectuurprijs daagt u - Rotterdammer of niet-Rotterdammer, architect, bouwer of opdrachtgever - daarom uit een gebouw dan wel project in te zenden voor de Rotterdamse Architectuurprijs 2013. Het thema van dit jaar: transformatie. Ofwel, succesvolle en inspirerende herbestemming van bestaande gebouwen of gebieden. Heeft u een bijzonder transformatieproject op het oog? Stadslog geeft u drie redenen om wel/niet uw Rotterdamse hart voor mooie en gedreven architectuur te laten gelden en úw favoriet in te zenden.

 

NIET INZENDEN TOP-3!

  1. Als u inzendt is het niet zeker dat het gebouw/project van uw voorkeur ook op de shortlist voor de vak- en publieksjury terecht zal komen. Er is dus een gerede kans dat uw inzending in de procedure ‘verdwijnt’.
  2. Transformatie is een complex thema, dat zoveel vakinhoudelijke kennis vergt dat het uitnodigen van iedereen om in te zenden niet meer is dan een vriendelijk maar zinloos gebaar.
  3. Werk niet mee aan de schijn dat de kloof tussen professionele architectuurwereld en de geïnteresseerde leek  met deze nieuwe opzet van de Rotterdamse Architectuurprijs daadwerkelijk wordt verkleind, want dat is niet zo.

WÉL INZENDEN TOP-3!

  1. De jury van de Rotterdamse Architectuurprijs laat zich graag verrassen! Er zijn genoeg transformatieprojecten in Rotterdam die, wellicht onterecht, (nog) niet in het oog zijn gelopen. Naar alle inzendingen zal door de de jury met evenveel kennis, liefde en aandacht gekeken worden.
  2. De winnaar van de Rotterdamse Architectuurprijs 2013 komt in de spotlights te staan als ‘voorbeeldproject’. De kans zelf een project in te dienen en daarmee de discussie en de uitkomst te beïnvloeden (alsmede de kwaliteit en de richting van transformatieprojecten in Rotterdam), is zeer de moeite waard.
  3. Alle inzendingen – ook degenen die niet op de shortlist terecht komen – zijn en blijven zichtbaar op de website van de Rotterdamse Architectuurprijs. Vijf medewerkers van het Rotterdamse collegablog @VersBeton hebben al een project genomineerd; klik - ter inspiratie - hier

Gebouwde stad, geleefde stad

Tijdens een kort overleg met Stadslog benadrukt AIR-directeur Patrick van der Klooster dat de nieuwe opzet van de Rotterdamse Architectuurprijs tot doel heeft het ‘naar elkaar toe laten groeien’ van de gebouwde stad en de geleefde stad. Wat wij vrij vertalen als een betere afstemming tussen mens en gebouw.

 

Dat klinkt ons, eerlijk gezegd, als muziek in de oren! 

 

PS: Tot 20 september kan iedereen op deze site zijn of haar favoriete transformatieproject of -gebouw inzenden.

 

PPS: onder de hashtag #RAP010 is de Twitter-tijdlijn van de Rotterdamse Architectuurprijs te volgen

 

Deze Stadslog-publicatie werd mede mogelijk gemaakt door AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam  

 

Afbeelding / www.venturebeat.com

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel