@rotterdam maakt van Poetry de marathon of het ABN/AMRO-toernooi

11-6-2014 10:32

Door Hans van Willigenburg

De gemeente en poëzie: een komisch huwelijk

 

Via het account @rotterdam twittert de gemeente allerlei volgens hen nuttige informatie naar de stadsbewoners, meestal met een positieve insteek en op een enthousiaste toon ('Na dit weekend ook zo'n zin om je tuin aan te pakken?').

 

Als mede-sponsor van Poetry International voelde het account - cq. de mensen erachter - zich kennelijk genoodzaakt ook iets positiefs/laagdrempeligs over het festival naar de Rotterdammers te tweeten, hoewel de gemeente niet bekend staat als een kenner van poëzie.

 

Het eindresultaat is dan ook merkwaardig. Of, misschien eerder: kómisch!

 

Naar analogie van een sportwedstrijd wordt Poetry International door @rotterdam als een topevenement neergezet, maar hoe doe je dat in één tweet terwijl het programma zo veelzijdig is, de vertolkte poëzie vaak zo academisch en het aantal dichters zo ongemeen divers?

 

@rotterdam lost dat op door te tweeten dat 'de beste dichters ter wereld' momenteel optreden in Rotterdam. Zeg maar de dichters, die wekelijks tot de halve finale en de finale doordringen en daardoor genoeg punten verzameld hebben voor een plekje in de Internationale Dichters Top-10.

 

Zó werkt de poëzie volgens @rotterdam. 

 

 

 

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel