Preview: Saïd El haji zoomt in op Marokkaanse opvoeding

11-10-2013 13:20

Door Hans van Willigenburg

Ruim een jaar lang had ik het voorrecht een directe collega te zijn van schrijver Saïd El Haji, iemand die altijd nieuwsgierigheid uitstraalde en ogenschijnlijk nooit moe werd van mijn soms al te frequente aanvallen van verwarring en cynisme. Ik ben dan ook enorm verheugd dat ik binnenkort iets nieuws van Saïd kan lezen, geen roman, maar een essaybundel dit keer. Over een onderwerp dat me voor Rotterdam zeer - o, ik haat dit woord! - 'relevant' lijkt, namelijk de opvoedingscultuur in de Marokkaanse gemeenschap. Ben heel benieuwd hoe Saïd dit onderwerp zal uitlichten, al zullen de mensen die hem volgen in het katern 'V' van de Volkskrant zijn toon al wel kennen. Hieronder de (voorlopige) flaptekst van de bundel.

 

"STA OP EN LEEF, VADER is een ontroerende en openhartige essaybundel over een gesloten cultuur. El Haji verkent hoe hij en zijn familieleden zijn gevormd door een patriarchale traditie van eer, schaamte en mannelijke dominantie. Het levert een indringend, tragisch en fascinerend portret op van een eigenzinnige familie. Tegelijkertijd probeert de auteur zijn overleden vader tot leven te wekken, met wie hij in zijn in 2000 lovend ontvangen debuut, De dagen van Sjaitan, literair afrekende. STA OP EN LEEF, VADER verschijnt op 28 november 2013."

 

 

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel